promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális baki Magyarországról a nagysikerű török sorozatban – fotó
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Pontosan 525 éve, 1494. november 6-án született Nagy Szulejmán szultán, aki nem kevesebbet tett, mint meghódította a Magyar Királyság nagy részét. Az eredendő magyar tragédiát, a mohácsi csatát valószínűleg mindenki ismeri, na itt is Szulejmán gigantikus seregével álltunk szemben. A szultán azonban a legtöbb embernek mára inkább a nagysikerű török sorozatból lehet ismerős. Emlékezzünk a nagy napra egy elképesztő mellényúlással!

Többek között a legendás szultán nevéhez kötődik a mohácsi vész és Buda 1541-es híres bevétele is, amikor a janicsárok csak úgy beszivárogtak a városba, és könnyedén elfoglalták, míg a magyar vezetőség Szulejmán sátrában járt bemutatni a csecsemő magyar királyt. Ezt a furcsa ostromot megörökíti Gárdonyi Géza Az egri csillagokban is.

A szultán életének amúgy legnagyobb álma Bécs elfoglalása volt, végül az osztrák megapoliszt soha nem sikerült bevennie, bár haláláig próbálkozott. Szulejmán 1566-ban Szigetvár ostroma közepette halt meg magyar földön. Nemrégiben a turbéki szőlőhegyen a sírját is megtalálták, a tervek szerint pedig ezt szeretnék is majd látogathatóvá tenni a nagyközönség számára.

Törökországban 2011 óta vetítik az életéről készült romantikus sorozatot, amely kis hazánkban 2013. január 9-én került képernyőre az RTL Klub jóvoltából. A harmadik évad utolsó epizódjában Esztergom 1543-as ostroma látható, rövid időre feltűnik a lángokban álló bazilika is. Ez viszont egy óriási baki, hiszen Európa harmadik legnagyobb templomát csak a 19. században építették, előtte a Szent Adalbert-székesegyház magasodott a Várhegy tetején, amely egy téglájában sem hasonlított a mostani épületre. Az óriási mellélövésről anno az esztergomi kötődésű Szeretgom hírportál számolt be először. Esztergom 1543-as látképe török sorozatban a portál oldalán látható.

Esztergom 16. századi látképe egy rajzon:

Forrás: esztergom-anno.hu

Itt pedig a sorozat bakiját megnézhetitek mozgóképen is:

Az ostrom amúgy fordulópont volt a város történelmében, ekkortól beszélhetünk ugyanis a törökkori Esztergomról, amely egy meglehetősen furcsa kis hely lehetett. Az elfoglalt városról a Szeretgom egyik másik cikkében olvashattok bővebben. Ha szeretnétek megtudni, hogy a törököknél mit jelent az a kifejezés, hogy „Esztergomi baleset érjen!”, kattintsatok ide bátran!

A sorozat amúgy nem csak ezzel az egy hibával operál, hanem hemzseg a történeti tévedésektől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás