promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Afrika közepén egy magyar név szúrja ki a szemünket a térképen - Észveszejtő érdekesség
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy igazán érdekes hely Afrikában, amely egy magyarhoz is kötődik.

Afrikában vannak magyarok, és erről már korábban is írtunk nektek egy hosszabb cikket, magyaráboknak hívják őket, és a történetük ezer szállal kötődik Magyarorzág történetéhez. A magyarábok több tízezren is lehetnek, Núbiában élnek, Egyiptom és Szudán határán. De nemcsak ennyi nyomot hagytak a magyarok Afrikában, hiszen például Madagaszkárnak volt magyar származású királya is. Bár erről nagyon kevésszer esik szó a különböző történelemkönyvekben.

Na, de milyen emlékek vannak még Afrikában, amelyek kötődnek Magyarországhoz, vagy éppen a magyarokhoz? Az egyik leghíresebb, amelyről még kevesebbszer van szó a magyar közbeszédben, de még a magyar tévé kvízeiben sem ugrik fel sokszor kérdésként., ez bizony a híres Teleki-vulkán, amely Teleki Sámuelről kapta a nevét.

Teleki Sámul a 19. század egyik leghíresebb magyar felfedező kalandora, pontosan 1887-ben lépett rá Afrika földjére. Számtalan leg kapcsolódik a nevéhez, nagyon sokmindenben ő volt az első Afrikában, így többek között felfedezett egy vulkánt is, amely végül az ő nevét vette fel. A Teleki-vulkán akkor még működött, amikor a kutató felfedezte. De a célja nem ez volt az expedíciónak, hanem egy olyan tavat akartak felfedezni, amelyről rengeteg legendát hallottak, végül elérték ezt a célpontot is, a tavat pedig a későbbiekben tragikus körülmények között életét vesztő trónörökösről, Rudolf hercegről nevezték el.

Később Rudolf feleségéről, Stefániáról is elnevezett egy tavat Afrikában.

A vulkán felfedezésével, amelyet a kontinens belsejében találták meg, meg is dőlt egy nagyon népszerű álláspont, miszerint a vulkén működését a beármaló tengervíz váltotta ki. A Teleki-vulkán amúgy Kenyában található.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás