promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez az utcai tánc lesz a párizsi olimpia egyetlen új sportága, magyar versenyzőknek is szurkolhatunk
Borítókép:  Pexels
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A párizsi olimpia új sportága lesz a breaktánc, amit a sportág művelői szerint nem is tánc.

A breaktánc lesz az egyetlen új sportág, amely a 2024-es párizsi olimpián debütál. A köztudatban még utcai táncként ismert, de leginkább breakingnek (brékelésnek) hívott mozgás gyökerei az 1970-es évek New York-i Bronx negyedében rendezett házibulikra vezethetők vissza, amelyeknek DJ Kool Herc , a hip-hop alapítója volt. 

Az 1980-as években a jelenség nemzetközi nyilvánosságot kapott olyan zenei videók és filmek révén, mint a Flashdance (1983), a Breakin' (1984) és a Beat Street (1984). Ekkor kezdték el használni a médiában a „breaktánc” kifejezést, az igazi breakerek azonban soha nem adják hozzá a tánc szót a végére, mivel ez a kifejezés kívülállóktól származott. 

A világ egyik legveszélyesebb táncának tartják, amelyben rendkívül fontos a fizikai erő és a technika. 

Magyarországon a stílus először 1983-ban jelent meg populárisan, Fenyő Miklósnak köszönhetően. A Jön a Break című dalhoz készített videoklipben látható bukósisakos fejenállások azonban meg sem közelítik azt, amire ma a sportág legjobbjai képesek. 

A break azért kerülhetett be a nyári olimpiai játékok versenyszámai közé, mert az utóbbi években a Nemzetközi Olimpia Bizottság igyekezett olyan sportágakat is bevonni az ötkarikás játékokba, amelyekhez nincs szükség speciális felszerelésre, megfizethető, de sok gyakorlást, kitartást kíván azoktól, akik szeretnének ott lenni a legjobbak versenyén.

A 2024-es párizsi olimpiai játékokon a break versenyek külön indulnak a nők és a férfiak, 16 B-Boy és 16 B-Girl kerül szembe egymással látványos szóló csatákban. A versenyzők elképesztő erőmozdulatok kombinációját használják majd, közben a zenére is figyelniük kell, ebben a sportban ugyanis nagy szerepe van az improvizációnak, amely a DJ zenéjének ritmusát követi.

Felmerül a kérdés, hogy a bírók hogyan pontozzák a versenyzőket, ha mindenki más mozdulatsort mutat be? Erre a válasz az, hogy vannak hivatalos break mozdulatok (toprock, freeze, footwork), emellett hat kritérium alapján döntik el az egyes csaták győztesét: kreativitás, személyiség, technika, változatosság, performativitás és muzikalitás.

Magyar breakesek is ott lehetnek az olimpián.

Két magyar versenyző is bekerült a legjobb 40-40 versenyző közé, akik ott lehetnek a selejtezősorozatban, melynek második, egyben utolsó állomására június 20-23-án Budapesten, a Ludovika Campuson kerül sor. 

A nőknél Szarvák Csenge, a férfiaknál pedig Noris Menotti Lobontiu versenyez. Ha jól szerepelnek, július 26-tól nekik is szurkolhatunk a 33. újkori nyári olimpián

Forrás: Conversation

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás