promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenkit érintő figyelmeztetés jött a rendőrségtől, naponta áldozatul esik valaki
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Azonnali figyelmeztetést adott ki a rendőrség.

Az elmúlt egy hónapban több tucat feljelentés érkezett be a rendőrségre, amiben a sértettek banki adatait ismeretlenek csalárd módon szereték meg, majd leemelték a számláikról a pénzüket. A rendőrség a saját honlapján tett közzé egy figyelmeztetést, amiben az internetes csalók újabb elkövetési módszereiről tájékoztatják a lakosságot.

„A június elseje óta elrendelt több, mint 40 ügyben volt 20 és 39 millió forinttal megkárosított sértett is, de a néhány milliós kárérték is gyakori. Egy esetben ismeretlenek megkerestek egy korábban „romantikus csalás” áldozatául esett sértettet is. Most a korábban elcsalt pénz visszaszerzésére tettek ígéretet, ezért különböző ügyintézői díjakat kérve. A tévedésbe ejtett ügyfélnek újabb 2 millió forintjába került az átverés”

 - írják a police.hu-n.

A tájékoztatás szerint az elkövetők különböző internetes hirdetési oldalakon (például: Marketplace, Jófogás, Vinted) eladásra kínált termékekre jelentkeznek, mint vevő. A vásárláshoz e-mail címet kérnek, amelyre az eladó később egy olyan e-mail üzenetet kap, amely látszólag a hirdetési oldaltól, futárcégtől, vagy valamelyik szolgáltatótól (pl.: Netflix) származik.

Az e-mailben az áll, hogy a terméket már kifizették, vagy esetleg tartozás áll fenn, amelyet az eladó egy linken a bankkártya adatok megadásával tud megerősíteni, vagy az adós a számlát így tudja kiegyenlíteni. Az eladók több esetben megadták a bankkártyájuk adatait, a csalók így hozzáfértek a bankszámlájukon tartott pénzükhöz.

Egy másik gyakori eset, amikor a csalók banki alkalmazottként mutatkoznak be, miután telefonon felhívják a gyanútlan áldozatokat, ráadásul az eredetivel azonos, vagy ahhoz megtévesztésig hasonló számról. Ha valaki telefonon nem akarja kiadni az adatait, egy kódot küldenek e-mailben, vagy sms-ben. Amennyiben a kód beolvastatása sem jár eredménnyel, akkor az email cím és kártyaszám utolsó számjegyeinek beolvasásával akarják meggyőzni a gyanakvó ügyfelet, hogy ők valóban a bank alkalmazottai. Így próbálják rávenni a kiszemelt áldozatot, hogy adja meg kártyájának lejárati dátumát és a CVC kódját! Nagyon fontos tehát, hogy ezeket soha se adjuk meg!

A rendőrség azt közölte, hogy minden eszközzel fellépnek az online bűncselekmények megakadályozása, illetve az elkövetők felderítése és elfogása érdekében, de hozzátették, hogy a lakosság is tehet a saját biztonsága érdekében; éppen ezért megosztottak néhány tanácsot:

  1. A bankkártya adatokat (kártyaszám, érvényességi idő, CVC kód) soha ne adják meg magánszemélyeknek! Ahhoz, hogy az eladásra kínált terméket a vevő megvásárolja, kizárólag az eladó bankszámlájának számára van szüksége, amelyre a termék árát elutalhatja. Online vásárlások, rendelések alkalmával soha ne mentse a kártya adatokat! Lehetőség szerint használjon virtuális bankkártyát, melyre havonta tölt fel kisebb-nagyobb összeget, amiről a vásárlásait tudja fizetni!
  2. E-mailben kapott linken felugró oldalak nem biztonságosak! Az ilyen felületeken megadott adataik veszélyben lehetnek! Amennyiben a szolgáltató oldalára szeretnének lépni, azt a böngészőből közvetlen úton tegyék meg!
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás