promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden eddiginél mocskosabb SMS-es csalás terjed az országban, így lehet felismerni
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csúnyán megjárhatja az, aki bedől egy ilyen jól álcázott SMS-nek.

Manapság egyre többet lehet hallani arról, hogy telefonon, esetleg SMS-ben próbálják átverni az embereket. Ilyenkor a csalóknak általában az a céljuk, hogy személyes adatokat, esetleg pénzt csaljanak ki belőlünk, és szinte minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy sikerrel járjanak. Egyre durvább módszereik vannak, most is olyasmi terjed, ami első ránézésre nem is tűnik kamunak.

Az esetek többségében szinte egyből tudjuk, hogy egy ócska átverésről van szó, hiszen a hivatalosnak álcázott SMS-ben helyesírási hibák, elírások vannak, illetve magyartalan maga a szöveg megfogalmazása is. Az ilyen üzenetek végén általában egy kattintható link is van, amire persze nem szabad rábökni, hiszen a csalók úgy tudnak behúzni minket a csőbe – nos, sokat fejlődtek ezek a csalások.

Az OTP Bank nevében kezdett most elterjedni egy SMS-es átverés, aminek a szövege szinte kísértetiesen hasonlít a pénzintézet valódi üzeneteire – ez pedig minden eddiginél mocskosabb húzás, és nagy veszélyt jelenthet.

Ez azért is aggasztó, mert így a felismerhetőség nagyon csökken, viszont az üzenet végén szereplő link még így is árulkodó, ugyanis a végén „.com” van, ez pedig egyértelműen arra utal, hogy bizony minket át akarnak verni, és semmiképp sem érdekes megnyitni a hivatkozást, mivel minden bizonnyal egy olyan oldalra vezet, amivel viszonylag könnyedén le tudnak minket húzni akár anyagilag, akár információs szempontból is.

Még az is gyanús lehet, ha esetleg külföldi számról érkezik az SMS, illetve ha nincsenek benne ékezetek, vagy a linkben cirill, kínai karakterek is vannak. Ezeket az üzeneteket ignorálni vagy törölni kell, nehogy baj legyen belőlük. Érdemes mindenképp figyelni az ilyen árulkodó jelekre, ha jót akarunk magunknak, és semmiképp se adjuk meg csak úgy a személyes adatainkat kétesnek tűnő oldalakon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás