promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyű átverés terjed a Gmail-en, semmiképpen ne nyisd meg ezt a levelet, vagy vége
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Időről időre felbukkannak az interneten olyan csalók, akik a személyes adatainkra pályáznak. Ezek egyre gyakrabban kiszűrésre kerülnek és figyelmeztetnek rá, tehát mindössze annyi a dolgunk, hogy néhány egyszerű szabályt betartunk. 

A Gmail az egyik legnépszerűbb levelezőrendszer, túlzás nélkül több tízmillió felhasználója van, tehát rengetegen használják. Az is köztudott, hogy a személyes információk az egyik legnagyobb értéknek számítanak manapság, egész bünőzői ágazat fejlődött ki ezek megszerzésére: ezek az internetes csalók.

A legkülönfélébb módszerekkel próbálnak rávenni, hogy minél több adatot adjunk ki magunkról, azonban a felhasználók védelme elsődlegessé vált a cégek szempontjából, így gyakran már a kezdeti próbálkozások után tudnak megsemmisítő csapást mérni a csalókra.

A mostani új trükk egy, a Gmail-en terjedő szerencsejáték formájában csap(na) le a gyanútlan áldozatokra. Az üzenet könnyen felismerhető: A Google a feladó és az első sora (tehát amennyit látsz belőle a levél megnyitása nélkül) egy gratuláló üzenet.

Az üzenet szövege pontosan ez:

Gratulálunk! Ön a szerencsés Google-felhasználó! Minden 10 milliomodik keresést elérik világszerte, szerencsés felhasználót hirdetünk, aki köszönő ajándékot küld. Te vagy a szerencsés felhasználó!

A nyeremény apropója, hogy éppen mi indítottuk el a 18,25 millárdadik keresést, ezzel megnyertük a hihetetlen fődíjat.

A Google jelezte, hogy a nyereményjáték nem létezik és lehetőség szerint a levelet meg se nyissuk, hanem olvasás nélkül töröljük.

A kérdéses levélben található egy link, amire ha rákattintunk, akkor átnavigál egy másik oldalra, ahol már a személyes adatainkat kell megadni a nyeremény átvételéhez.

Ha ilyen levelet kaptunk, akkor azt mindenképpen jelentsük a Gamil-nek, segítve ezzel kiszűrni a további próbálkozásokat. Ha esetleg nem pont ezzel találkozunk, de hasonló a tematika (hihetetlen nyeremény amitől már csak egy lépés választ el), akkor azt is kezeljük óvatosan és jelentsük a szolgáltatónak.

Általában ezek sürgetésen alapulnak, például, hogy csak 2 percünk van és utána más kapja a lehetőséget. Többször híres emberek nevét használják fel, illetve a magyartalan fogalmazásról is megismerhetőek.

Mindenképpen kezeljük tehát óvatosan és figyelmesen az ismeretlen feladóktól származó leveleket és ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, akkor nem lehet semmi probléma.

Forrás: mirror.co.uk

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás