promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rettenetes miből volt az első fogkrém, az egyiptomiak találták fel
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A fogtisztítás szinte egyidős az emberiséggel.

A fogorvosok szerint az lenne az ideális, ha minden főétkezés után megejtenénk egy fogmosást, ám ez a mai rohanó életünkbe gyakran nem fér bele. Őseink maradványai azt bizonyítják, hogy bár igyekeztek a lehetőségekhez képest a leghatékonyabban tisztítani a fogaikat, a tudósok mégis számtalan romlott fogat találtak a maradványok között.

A kutatások szerint már a 130,000 évvel ezelőtt élő neandervölgyi is használt primitív fogpiszkálókat, hogy a beragadó ételmaradékokat eltávolítsa. Erre a célra pedig gyakran csontokat, vagy a természetben talált botokat, ágakat használták. Primitív, de több-kevésbé hatékony módszer. A fogápolás az ókori Egyiptomban indult igazán fejlődésnek, ekkor találták fel ugyanis a világ első fogkrémjét, ami inkább volt por állagú, mint krémes, és többnyire olyan összetevőkből állt, amiket a mai ember összességében nem szívesen venne be a szájába:

hamuból, állatok patáiból, tojáshéjból és habkőből állt össze.

E furcsa egyveleg nem igazán fertőtlenítette a fogakat, de arra biztosan jó volt, hogy a bennük ragadó ételmaradékok egy részét eltávolítsa, és ez máris több volt a semminél. Később a perzsák még égetett csigát és osztriga páncélt és különböző gyógynövényeket, valamint mézet is adtak a meglévő mixtúrához.

A rómaiak pedig faszenet és fakérget alkalmaztak

a rossz lehelet csökkentéséhez.

A fogkrémmel együtt az ókori Egyiptomban és Babilonban is megjelentek a kezdetleges fogkefék, melyek főként gallyakból készültek. Az általunk használt tisztítóeszközökre leginkább Kínában a Tang dinasztia korában feltalált fogkefe emlékeztet. Ebben állati szőr, csontok és bambusz is helyet kapott, és bár nem volt annyira effektív, mint a modern eszközök, a kínaiak valamiért nagyon szerették disznószőrrel tisztítani a fogaikat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás