promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa magyar szavak hangzottak el a legendás James Bond filmben, az ismert színész tökéletesen beszélte a nyelvet
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vernon Gábor ugyan hosszú ideig élt Nagy-Britanniában, a magyar nyelvet kitűnően beszélte.

A klasszikus, 1973-ban bemutatott Bond-film, az Élni és élni hagyni Roger Moore főszereplésével készült, és a 007-eshez méltó és testhezálló történetet dolgoz fel, melyben James Bondnak egy gonosz ügyet kell megoldania, amiben több ügynököt és likvidálnak, végül pedig egy szövevényes drogügyletbe torkollik a történet.

A film a Bond-univerzumot tekintve több szempontból is érdekes, ez volt az első alkalom ugyanis, hogy Roger Moore a legendás ügynök bőrébe bújt. Ezt követően még további hat James Bond moziban láthattuk Moore-t, aki egészen 1985-ig játszotta a 007-est.

Ugyanakkor magyar szempontból is különleges az Élni és élni hagyni, ugyanis a film elején egy különleges beszédre lehetünk figyelmesek, amely az ENSZ New York-i székházában hangzik el. Habár magyar szinkronnal talán a legtöbben nem is veszik észre, aki angolul nézi a filmet, annak egyből feltűnhet, hogy ez bizony nem hangalámondás, hanem valóban magyar szavak hangzottak el.

A felszólaló szerepét Vernon Gábor kapta, aki a többi diplomata kitüntető figyelmét élvezve, nagy átéléssel szónokol. Tette ezt egészen addig, míg Nagy-Britannia nagykövete egyszer csak el nem terül az asztalon.

Vernon Gábor Magyarországon született, később azonban Londonban telepedett le. Filmes karrierje kezdetén leginkább magyar karakterek szerepeit szabták rá – többek között az Oppenheimer életét feldolgozó sorozatban ő alakította Szilárd Leót.

A színész számos nagy produkcióban is szerepelt, és nem az Élni és élni hagyni volt az egyetlen, ahol feltűnt egy Bond-filmben. Halála előtt mindössze két évvel a Polipkában is láthattuk, ahol azonban már egy szovjet kurátort alakított, aki összetört egy hamis Fabergé tojást.

Vernon Gábor a hetvenes és nyolcvanas években több tucat filmben volt látható, leginkább mellékszereplőként. Emellett rendszeresen írt magyar nyelvű cikkeket is a Népsportnak, Angliában pedig a magyar labdarúgás szakértőjeként is számontartották.

Forrás: ÉVA Magazin, Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás