promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csudálatos ómagyar szótól hangos a világ, Európában is egyedülálló
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Térképen látva lenyűgöző.

Mindig imádjuk Magyarországon, ha valamiben különlegesek vagyunk, kicsit kilógunk a sorból. Ilyen a magyar nyelv is, amely elképesztő szerkezetével és zavaival néha tényleg csodákra képes, és ez akkor mutatkozik meg a legtöbbször, ha van valamiféle nemzetközi összehasonlítás, amikor nagyobb térképeken lehet mutatni, hogy igazából mik a különbségek és mik a haonslóságok a magya nyelv kapcsán egyéb európai országokkal és nyelvekkel.

Már több cikkünkben is mutattunk nekte elképesztő egyedülálló dolgokat, amelyek Magyarország kapcsán látszódnak egy-egy nagyobb térképen, amikor megmutatják, hogy az egyes nyelvekben egy-egy adott fogalmat, élőlényt vagy tárgyat milyen szavakkal jelölünk. Természetesen nagyon sok olyan van, amiben  látszik, hogy más nyelvektől vettünk át de nagyon sok különleges magyra szó is van.

Az Online Maps Blogs most például a róka szót vitte fel a térképre egy Faceook-posztban egy Twitteres forrásra hivatkozva, hogy hangzik ez Európában az egyes országokban, és egy ilyan földrajzi megközelítéssel nagyon érdekes, ami kijön. Itt nézhető meg a térkép.

Ha a rókáról beszélünk, azonnal eszünkbe jut Fekete István műremeke, a Vuk, amely olyannyira kedves a szívünknek. És bizony kevesen tudják, hogy maga a róka szó is egy nagyon különleges magyar szó, amely még nagyon régről ered, egy olyan szó a magyar népnek, amely az anyanyelvünkben az uráli, finnugor, illetve ugor nyelvközösségből való kiválása előtti időkből származik. Tehát a róka szó egy virtigli ómagyar szó, ezért sem hasonlít semelyik más nyelvben használthoz, és a térképen is nagyszerűen látszik a színezések után.

A róka ravaszt is jelent, és korábban családnévként is nagyon sokszor használták, így ezek is megmaradtak a nyelvünkben.

És erre emlékeztek akkor?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás