promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország az egyetlen az EU-ban, ahol még vényköteles ez a gyógyszer, rengetegen háborognak
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindenhol enyhítettek, nálunk maradtak a szigorú szabályok.

Időről időre beszédtéma az országban néhány olyan jogszabály, ami szinte csak Magyarországon tartja magát. Amolyan etikai kérdések ezek, amik gyakran szóbakerülnek egy baráti sörözésen, egy-egy fesztiválon, családi ebéden, vagy akár egy budai értelmiségek által szervezett kerekasztal beszélgetésen. Ilyen téma a marihuána legalizálása, az eutanázia és a halálbüntetés kérdésköre, valamint a megfelelő és hatékony születésszabályozás is. Érzékeny téma ez, amiről sokan, sokféleképpen beszélnek és sohasem fog egységes álláspont születni. Magyarország egyébként abortusz szempontjából a szigorú szabályozású országok közé tartozik, illetve az esemény utáni tabletták kérdéskörében is igencsak vaskalaposan gondolkozik a kormány.

Egyedül Lengyelország volt a csatlósunk ebben a kérdésben, ám nem olyan régen náluk is eltörölték azt, hogy ezek a gyógyszerek vénykötelesek legyenek, így az Európai Unió tagállamai közül mi vagyunk az egyetlenek, akiknél még mindig szükséges orvosi vény a tabletta kiváltásához. A sok szempontból problémás eljáráson egyelőre nem kíván változtatni a kormány: szerinte ugyanis sok esetben szükséges a nőgyógyászati vizsgálat a szer feliírásához, mivel adódhatnak komplikációk.

Egyébként az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészet és nőgyógyászat tagozata támogatná a receptkötelesség eltörlését és mivel a módszer több országban is működik, valószínűleg nem lenne probléma a használatával.

Az ilyen esetekben minden óra számít és hétvégén gyakran nehéz ügyeletes orvost találni, aki foglalkozik ezzel, illetve nem is a legkellemesebb procedúra ennek felíratása, többször olvasni nőktől olyan beszámolókat, hogy traumatizálta őket ez az "élmény".

Az tény, hogy az esemény utáni tabletta nem játék és nem veszélytelen, azonban a felelős (és nagyon ritka) használatával maximum néhány napig tartó tünetekkel kell számolni. Évente egyébként nagyjából 48 ezer darab tablettát írnak fel, így sokakat nem rettent meg az orvosi közbenjárás sem:

Az esemény utáni tablettáról itt tudhatsz meg több információt:

Forrás: Népszava

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás