promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli kép terjed Magyarországról egy külföldi oldalon, elképesztően izgalmas a háttere
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Zseniális, hogy egy ilyen kép után kezdünk el keresgélni, hogy mégis hogy lehet mindez.

Nagyon érdekes lehet néha vizslatni a Facebook-ot is magyaros tartalom reményében, még külföldi olalakat is. Sokunknak van ugyanis olyan passiója, hogy kíváncsiak, mit gondolnak rólunk a messzi országokban, és ezért felkutatja az internet rejtett bugyrait is. A YouTube jó választás lehet, hiszen tele van érdekfeszítő videókkal, amelyek ráadásul sokszor véleményvideók, tehát tele vannak szenvedéllyel. Ám van egy másik izgalmas megközelítés is, olyan tartalmakat kell keresni, ahol például az európai országokat hasonlítják össze, vagy például az egyes nyelvek sokszínűségét, így hasonlóságaikat és eltéréseiket is.

Ilyen oldal például az Online Maps Blog, ahol rendszeresen láthatunk fent olyan térképeket, amelyeken egy-egy szót tesznek rá az adott nemzet nyelvén. Persze hogy sokszor kitűnik a magyar nyelv, nagyon kiviláglunk az eltéréseinkkel, de a napokban felkerült egy nagyon érdekes térkép, amely a 'farkas' szót helyezte a vizsgálat középpontjába. És bizony elképesztően kitűnünk itt is. Pedig Európa legnagyobb részén hasonlóan mondják, valamilyen módon a loub-lobo-lupo-wolfszavak mind-mind egy tőre vezethetők vissza, ám nem úgy nálunk, a farkas. Meglehetősen okosító kontentet ad így a blog, hiszen a kommentekben már lehet olvasni a különlegesség okairól.

És hogy miért alakult ez így?

Eltűnt szavakról van szó, és egy kis tanulás sosem árt.

The word for “wolf” in various European languages

Posted by Online Maps Blog on Saturday, June 10, 2023

Még nagyon régen a magyarok körében az állatok ősi nevei tabunak számítottak, nem szabadott azokat kimondani. Tehát volt szakralitása az állatoknak, így azok neveit csak különleges körülmények között lehetett kimondani, és ennek köszönhető az, hogy a farkas és a szarvas esetében például nem tudjuk, hogy őseink eredetileg hogy hívták ezeket az állatokat, csupán már azt a nevet ismerjük (farkas, szarvas), amit a mindennapokban használtak, hogy körülírják őket, pontosan beazonosíthatóvá tegyék őket a beszélt nyelvben, mindezt egy kis körülírással.

Szóval érdemes ezeket a blogokat nézni, mivel rendkívül értékes információkhoz juthatunk a nyelvünket illetően egy kis kutakodás után.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás