promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes térkép Magyarországról, sosem láthatod már azt, ami rajta szerepel, pedig szenzációs tudást ad
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több száz éves térképek elképesztő izgalmakat rejthetnek, olyan földrajzi egységek tűnhetnek fel, amelyeket már sosem láthatunk.

Azzal senkinek nem mondunk újdonságot, hogy bizony nagyon sok olyan térkép van még több száz évvel ezelőttről, amelyen nem úgy látszódik Magyarország, mint ahogy most kinéz. A történelemórákon vagy épp a földrajzórákon, akár már általános vagy középiskolában is sokszor előjött, hogy hazánkban például a Duna és a Tisza esetén is volt folyószabályozás, vagy éppen a Balaton esetében is hallhattunk olyan érdekességekről, hogy korábban sokkal nagyobb volt a magyar tenger, az, hogy pontosan így néz ki, mint ahogy retinánkba égett az évtizedek alatt, egy erős szabályozásnak a következménye. A Balaton például korábban sokkal nagyob területen terült szét, ráadásul olyan térképet is láthatunk,

amelyen a mai Szigliget is még szigeten található.

Létezik egy nagyon érdekes térkép Budapestről, amelyen látható a pesti oldalon egy árok, egy Duna-ág, amely azóta már nem látható a valóságban. Mikovinyi Sámuel 1737-es térképéről van szó, amelyen rajta szerepel még az úgynevezett Rákos-árok is, amelyet Nagy-ároknak vagy Fossa-Magnának is neveztek korábban vagy párhuzamosan. Ez a Duna keleti mellékága volt még.

Valahol a mai Szent István park környékén ágazott le a Dunáról, sokáig pedig a mai Nagykörút vonalán haladt, majd a mai Boráros tér környékén csatlakozott újra a Duna fő ágához. Fura lehet belegondolni, de a mai Blaha Lujza térnél egykor rév állhatott. Az ároknak amúgy korábban még a térképen is volt nyoma, ugyanis a mai Csengery utcát Rákosárok utcának hívták. A sorsát végül az 1838-as nagy árvíz pecsételte meg.

Az óriási pusztítás után feltöltötték a mellékágat.

(Forrás: Wikipedia, Dunai szigetek Blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás