promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapestet így hívták volna: 6 fura városnév ötlet, amely örökre felforgatja az életed
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mutatunk hat városnevet, amit a legnagyobb magyar, Széchenyi István javasolt.

A magyar történelemnek számos olyan fejezete van, amit ismerünk, viszont nem ismerünk eléggé. A magyar fővárosról, Budapestről például rengeteg dolgot tudunk, a lakosságszámot, a metrók neveit, a színeiket, tudjuk, hogy hol van a Parlament, miközben a várat is ismerjük a csodálatos Halász-bástyával, ám a kis kultúrtörténeti érdekességeket már lehet, hogy nem tudjuk, pedig ezek az igazán érdekesek.

Például az, hogy a Nagykörút helyén mi volt az előző századokban, merhogy egyáltalán nem járt még arra forgalom, sőt, meglehetősen fura képet festett a terület, ha a mai megfigyeléseinkből indulunk ki.

Mindenki ismeri a történelmet, miszerint a magyar fővárost, Budapestet, három város egyesítésével alkották meg, Pest, Buda és Óbuda végül 1873-ban egyesült, ám az is az igazsághoz tartozik, hogy a három település igazából már évszázadok óta komoly kapcsolatban volt egymással. Az egyesítés pedig nagyon sokáig napirenden volt, a két part között létesített hidak is ezt a célt szolgálták, és hatalmas lépés volt az, amikor megépül az első állandó híd a két part között, vagyis a Lánchíd. A híd amúgy az első állandó híd a Duna magyarországi szakaszán is, szóval óriási jelentőségű, a szimbóluma pedig messze túlmutat rajta.

De mégis mi legyen az egyesített város neve? Merthogy azért nem mindenki értett egyet abban, hogy Budapest legyen.

A névválasztás nem volt egyszerű. Széchenyi Istvánt például rettenetesen nyugtalanította az, hogy a "pest" kifejezésnek a német nyelvben "kártevő" jelentése is akad. Így a legnagyobb magyar javasolt pár másik elnevezést így például Honderű, Bájkert, Hunvár, Etelvár, Delivár és Dunavölgye is ott volt a tarsolyában. Ám mégsem ezek közül került ki a győztes, Pest-Buda sem lett elfogadott, mivel a térképen épp fordítva feküdt egymás mellett a két város.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás