promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországról iszonyatosan fura kép terjed az interneten, nagyon különbözünk ebben Európától
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van egy oldal, ahol nagyon érdekes térképeket dobnak fel a közösségi oldalakra, kitűnik Magyarország egyedisége Európától, vagy éppen hasonlósága más népekhez.

A magyar történelem már a régmúltban is tele volt fenyegetésekkel, ilyen például a gyakran citált Herder-i jóslat, amely szerint lassan eltűnünk majd a térképről, és persze a történelem számtalanszor szolgáltatott példát arra itt a Kelet-Európában, hogy néha egy-egy huszárvágással lehet alakítani az orzságok határait, lehet elválasztani népeket, nemzeteket és családokat.

De néha bizony az egyes népek nyelvileg is el vannak szigetelve a többitől, és ez Európában is megesik.

De arról is nagyon sokszor beszélünk, hogy a magyar nyelv bizony nagyon kitűnik Európából, nagyon eltér más nyelvektől itt Közép-Európa kellős közepén. És hogy lehet ezeket a fura nyelvi különbségeket a legjobban bemutatni? Térképen vagy térképeken, amelyeken akár egy-egy szót hasonlítunk össze minden európai országban. A Facebook-on sok ember kedveli az Online Maps Blog című oldalt, ahol ilyen térképekkel találkozhatunk nap és nap után. A magyar nyelv pedig nagyon sokszor kitűnik a blog térképein.

Nem is olyan régen például a sárgarépa különböző országokban használt neveit vetették össze, és nagyon érdekes volt látni, hogy Magyarország a sárgarépa névvel bizony elüt az európai átlagtól, de ezen kívül is rengeteg érdekesség figyelhető meg a blog által készített térképeken, itt van például a minap közzétett térkép, amelyen a négyet, vagyis a 4-et, a számot vetik össze, és az eredmény igazán elképesztő, és térképen látva még ennél is meglepőbb:

A közölt térképeken amúgy a színéezések alapján azt is lehet látni, hogy éppen melyik nyelvek hasonlítanak egymásra a szavakat illetően, és melyik különböznek nagyon egymástól, Magyarország pedig nagyon sokszor kitűnik a térképekről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás