promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Káprázatos égi jelenséggel indul az újév, valóságos csodában gyönyörködhetünk, nem mindennap láthatsz ilyet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meglepő dolgot láthatunk január elején az égen, ilyen leginkább a nyáron szokott lenni. 

Hihetetlen dolgot osztott meg a Svábhegyi Csillagvizsgáló pénteken: az év elején óránként akár 130 hullócsillagot is meg lehet figyelni a Quadrantidák meteorraj érkezésével. Azt is megosztották, hogy január 4-én érdemes jobban kémlelni az eget a hajnali órákban, ekkor fogjuk látni a legtöbb hullócsillagot. Mindez azért lesz különleges, mert a raj bővelkedik nagyon fényes tűzgömbökben is.

Ám a Hold majd nem könnyíti meg a dolgunkat, még így is emlékezetes csillaghullásban lehet részünk. Érdemes egy fényszennyezés mentes helyet választani, ahol jól látjuk a csodálatos eget, leginkább a város fényeitől messze lehet szerencsénk. Budapesten például a Normafa vagy a Hármashatár-hegy lehet az a hely, ahol a legmegfelelőbben lehet majd a csillagnézés.

Mi az a Quadrantidák meteorraj?

Az évkezdet legfontosabb és leglátványosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meteorraj érkezése. Ez egy olyan meteorraj, amely ideális esetben átlagosan 130 hullócsillagot rajzol az északi égboltra óránként, ezzel pedig felveszi a versenyt az augusztusi Perseidákkal (átlagos maximum 84) és a decemberi Geminidákkal (átlagos maximum 88 rajmeteor óránként).

A tájékoztatás szerint a Quadrantidák meteorraj szülőobjektuma a mindössze 3 kilométer átmérőjű, 2003 EH1 jelű kisbolygó. Érdekesség, hogy a kisbolygók ritkán produkálnak meteorrajok alapját képező törmelékfelhőt pályájukon. A különös égitest viszont mégiscsak felelős a Quadrantidák meteorzáporért, ami arra enged következtetni, hogy a 2003 EH1 valójában az ötszáz éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt C/1490 Y1 jelű üstökös magja. Ez az objektum hagyhatta maga mögött azt a vékony porfelhőt, amely minden évben, január első napjaiban találkozik a Földdel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját.

Legutóbb augusztusban volt ennyire intenzív csillaghullás, egy elképesztő videó is készült róla:

Forrás: MTI

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás