promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életedben nem látsz több ilyen égi csodát, amit hétvégén, megéri virrasztani ezért a látványos jelenségért
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igazán kitűnő hónapban vagyunk, ahhoz, hogy kémlelni tudjuk az eget és elcsípjünk jó néhány hullócsillagot és más égi jelenséget. A múlt héten gyűrű alakú napfogyatkozás volt látható Amerika-szerte, a jövő héten pedig nagyjából a világ többi részén lesz látható részleges holdfogyatkozás. Mindenki számára ott van az Orionida meteorraj, amely a névadó csillagképhez hasonlóan jelenleg mindkét féltekéről látható.

[[cikk1]]


A meteorok általában október elejétől november első hetéig láthatók, de itt az ideje, hogy lássuk tetőpontokat. Idén várhatóan október 22-én lesz a legtöbb és a Nemzetközi Meteorszervezet óránként legalább 20 meteort vár. Korábban volt olyanra példa, hogy óránként több mint 70, sőt 100 hullócsillag is átsuhant felettünk az égbolton. 

A csillaghullás neve az Orion csillagképből származik. Minden meteorraj üstökösökből vagy aszteroidákból származó törmelék, az Orionidák pedig a leghíresebb üstökös, a Halley-üstökös által hagyott töredékfelhők. A Halley-üstökös 75/76 évente áthalad a Naprendszeren (a következő áthaladás 2061 közepén), és ahogy közeledik a Naphoz, elkezd elpárologni, és darabokat veszít, törmelékkel szennyezve pályáját.

[[cikk2]]

Az üstökös pályája ferde a Föld pályájához képest. Az üstökös irányától függően felszálló és leszálló csomópontjai vannak. Bolygónk ezen csomópontok közelében halad át, kölcsönhatásba lépve a törmelékkel, így a csúcsot az Orionidákban (októberben) és az Eta Aquaridákban (májusban) érjük el. A megfigyeléshez nincs szükség távcsőre vagy komolyabb felszerelésre.  Szabad szemmel láthatóak – és van egy másik ok, amiért az eszközök nem segítenek. Ezek a meteorok meglehetősen gyorsak, körülbelül 66 kilométer/másodperc sebességgel mozognak, így könnyebb követni őket egyszerűen fejünkkel - írja az IFL Science.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás