promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem várt dolog jelenik meg az égen, a hétvégén bármi megtörténhet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meteorraj suhan el felettünk, érdemes kémlelni az eget a hétvégén. 

Habár a csillaghullás leginkább a nyáron jelentősebb, októberben is érdemes kémlelni az eget. Ehhez pedig még az időjárás is tökéletes, ugyanis inkább a nyárra, mintsem az őrszre hasonlít még. Az Időkép szerint a Camelopardalidák meteorraj a maximumát éri el pénteken, október 6-án óránként akár öt hullócsillagot láthatunk.

Ráadásul a Taurida rajkomplexum időnként hatalmas tűzgömböket biztosít az égre. Emiatt pedig érdemes a hétvége során egy plédet leteríteni és az esti órákban a tekintetünket az ég felé irányítani. Leginkább akkor lehet szerencsénk, ha kevésbe fényszennyezett helyre megyünk, például egy erődbe, vagy vidéken. 

Hétfőn ismét izgalmas jelenségeket lehet majd látni a Draconidák által. Október 18-án három rajmeteort láthatunk egy órában az Epszilon Geminidáktól, majd 22-én az Orionidák kapják meg a főszerepet, a meteorraj legjobb esetben óránként 20-25 hullócsillagot hoz a maximumán.

Az egyik legelbűvölőbb égi jelenség a Perseidák meteorraj, amely évente rendszeresen visszatér és ilyenkor számtalan ragyogó meteort ereszt a látóterünkbe a kozmosz. A csillaghullás idén nyáron is látható volt, a Perseidák meteorraj ugyanis minden évben augusztus 11. és 13. között éri el a csúcspontját. A csúcspont alatt értjük azt az időszakot, amikor a legtöbb meteor halad át az égboltunkon. Ez az időszak rendszerint éjszaka és a korai hajnal óráiban a leglátványosabb. Egy sötét és messzire nyúló, fényszennyzettségmentes éjszakai helyszín, távol a városi fényektől, optimális a meteorok megfigyeléséhez. A Perseidák meteorraj már évszázadok óta lenyűgözi az embereket. Az ókori kínaiak és japánok már az őskorban megfigyelték és jegyezték fel ezt a jelenséget.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás