promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer meteor lehullására figyelmeztetnek a csillagászok, a hétvégén fokozott figyelemmel kell kísérni az égboltot mert bármi megtörténhet
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy évben egyszer igazi csoda költözik az égboltra és ennek most mi is a részese lehetünk, most hétvégén. Na de miről is van szó?

Az éjszakai égbolt mindig tartogat különleges meglepetéseket és látványosságokat azoknak, akik képesek felemelni a tekintetüket a földről és felnézni az éjszakai égkupolára.  Az egyik legelbűvölőbb égi jelenség a Perseidák meteorraj, amely évente rendszeresen visszatér és ilyenkor számtalan ragyogó meteort ereszt a látóterünkbe a kozmosz. Ebben a cikkben mélyebben elmerülünk a Perseidák meteorraj jelenségében, bemutatjuk az érdekességeket, tényeket és tudományos hátterét.

A meteorok vagy hullócsillagok olyan apró aszteroid vagy üstökösdarabok, amelyek a Föld légkörébe lépve a súrlódás miatt égnek el. Ezek a fényes és rövid életű vonalak az égbolton a csillagos éjszakákon kápráztatják el az őket figyelőket. A meteorok meteorrajokban is megjelenhetnek, amikor az anyaüstökös vagy aszteroid egy adott időszakban áthalad a Föld pályája körül. A Perseidák meteorraj is ilyen jellegű, és minden évben augusztus közepén nyűgözi le a nézőket.

A Perseidák meteorraj forrása az ősi Swift-Tuttle üstökös. Amikor az üstökös a Nap közelébe ér, annak hője és sugárzása elkezdi felszabadítani az üstökös felszínéről a jégben rejlő port és apró sziklarészecskéket. Ezek az üstökösszemcsék hagyományosan a Perseusz csillagkép irányából érkeznek az égbolt felé, innen ered a meteorraj neve.

 

A Perseidák meteorraj minden évben augusztus 11. és 13. között éri el a csúcspontját. A csúcspont alatt értjük azt az időszakot, amikor a legtöbb meteor halad át az égboltunkon. Ez az időszak rendszerint éjszaka és a korai hajnal óráiban a leglátványosabb. Egy sötét és messzire nyúló, fényszennyzettségmentes éjszakai helyszín, távol a városi fényektől, optimális a meteorok megfigyeléséhez.
Az előrejelzések az adott év meteorraj aktivitásának mennyiségét számolják ki, figyelembe véve az üstökös pályájának elhelyezkedését és a Föld pályáját. A Perseidák esetében az aktivitás változó lehet, de általában éves szinten 50-100 meteor/per órát számolhatunk.

A Perseidák meteorraj megfigyeléséhez nincs szükség különleges eszközökre, szabad szemmel is láthatóak. A meteorok hirtelen és fényesen tűnnek fel az égen, így az emberi szem könnyedén észleli őket. A csillagok közötti mozgásuk rendszerint rövid és gyors, ami tovább növeli a látvány élvezetét.
A Perseidák meteorraj már évszázadok óta lenyűgözi az embereket. Az ókori kínaiak és japánok már az őskorban megfigyelték és jegyezték fel ezt a jelenséget.
Bár a Perseidák meteorraj ahogyan írtuk, a Perseusz csillagkép irányából érkezik, de valójában az egész égbolt felett elterül. A Perseusz csillagkép a sugárzás pontja, ezért tűnik úgy, mintha innen lövellnének ki.
Az üstökös, amely a Perseidák forrásaként szolgál, csak körülbelül 130 év alatt kerüli meg a Napot. Utoljára 1992-ben volt látható a Földről, és a következő megjelenése várhatóan 2126-ban lesz.

 

A Perseidák meteorraj olyan égi spektákulum, amely nem csak a tudomány iránt érdeklődőket, de a csillagászat iránt érdeklődő laikusokat is elvarázsolja. Az éjszakai égbolt alatt elnyújtottan fekve, a meteorok röpülése és a fényük hirtelen fellobbanása valóban felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki részt vesz ebben a természeti csodában. A Perseidák meteorraj nem csak érdekes, de az emberek kapcsolatát is erősíti az univerzummal és lehetővé teszi számunkra, hogy egy pillanatra eledkezzünk a mindennapi gondokról és elmerüljünk az égi szépségben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás