promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bibliai végítélet vár az emberiségre, a félelmetes üstökös újra katasztrófát okozhat a Földön - mondjuk a pontos dátumot is
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Halley-üstökös érkezése katasztrófákat hozott a Földre, a világ és a magyarok történelmének kárára.

A világ leghíresebb üstököse a Halley-üstökös, melyet már évezredek óta csodálhat az emberiség, ám a keresztségen csak a 18. században eshetett ám, amikor tulajdonképpeni felfedezője, Edmond Halley rájött, hogy egy bizonyos rövid keringési idejű üstökös nagyjából 75-76 évente megközelíti a Földet. Utoljára a legendás 1986-os esztendőben lehetett megcsodálni szeretett bolygónkról a híres vándort. Akkor az égitestet két-két szovjet és japán, illetve egy össz-európai (ESA) szonda próbálta minél közelebbről vizsgálni. A közelségi versenyt akkor az öreg kontinens Giottoja nyerte, lévén 600 kilométerre úszott el tőle a Halley magja.

A Nap körül elliptikus pályán táncoló üstökös következőnek 2061. nyarán fog minket meglátogatni, bár már többször előfordult egy-két évnyi sietség vagy késés az érkezésében. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: változik a test tömege, lévén illékony jég alkotja tevékeny hányadát, még, ha nem is nagyobb részét. Bár

korábban az az elmélet tartotta magát, hogy a Halley egy különleges „piszkos hógolyó”.

Az átlagosan 11 kilométer átmérővel rendelkező üstökös egykori feltűnései között nem vették észre az összefüggést, ezért is démonizálták azt, mikor egyetlen rendszeresen érkező rövid keringésűként megjelent a Föld közelében. Hiába nem kell nagyítóval keresni a világtörténelemben a katasztrófákat és szerencsétlenségeket, az ember természetéből fakadóan hajlamos az ilyesfajta események összekötéséhez.

Többek között elég csak a legutóbbi feltűnésig visszamenni: 1986. áprilisában megtörtént a csernobili atomerőmű-katasztrófája is, miközben a legendás üstökös itt járt. 1910-ben világvége hangulatot borított a világra az ázsiai bubópestis-járvány és természeti csapások sokasága miatt durván megnőtt az öngyilkosságok száma. 1835-ben geológiai eredetű katasztrófák tizedelték az emberiséget hatalmas viharok, földrengések és vulkánkitörések miatt. 1456-ban az olaszországi földmozgás miatt 35 ezer nápolyi vesztette életét. 

Most pedig csak reménykedhetünk, hogy a várakozás szerint 2061. július 28-án visszaköszönő Halley barátságosabb módon érkezik. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás