promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés: a Stonehenge 5000 éves titkáról hullott le a lepel
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyesült királyságbeli Stonehenge egyik legrejtélyesebb leletét vizsgálták meg ismét a kutatók.

A misztikus Stonehenge titkai évezredek óta foglalkoztatják az emberiséget. Rengeteg teória létezik arról, hogyan építhették: van aki földönkívülieket, mások druidákat emlegetnek; teljes bizonyossággal azonban nem sikerült egyelőre megállapítani az igazságot. Az azonban biztosnak tűnik, hogy valamiféle vallási szertartáshoz kapcsolódhatott.

A legendás kőépítmény közelében talált bronzkori temetkezési leletanyagokat ismét megvizsgálták a szakértők és a régészek, és olyan eszközöket fedeztek fel, amelyekkel különböző aranytárgyakat munkálhattak meg. Meglepő, de korábban fel nem fedezett aranynyomokat találtak a szerszámokon.

A csapat öt különböző műtárgyon azonosított aranymaradványokat, és egy olyan jelet is észrevettek az aranyban, amely összhangban van az Egyesült Királyságban talált bronzkori aranymunkákkal.

Ezeket az eszközöket valószínűleg arra használták több ezer évvel ezelőtt, hogy arany díszítéssel dekorálják az agyagpalából, fából vagy rézből készült tárgyakat.

Két holttestre is bukkantak a környéken, az egyikről pedig most kiderült, hogy feltehetően aranyműves volt.

A Stonehenge közelében eltemetett személy - akinek a maradványait megtalálták - feltehetőleg mesterember volt, aki aranytárgyak készítésére specializálódott. Szellemi vezető lehetett, aki professzionális módon értett a fémmegmunkáláshoz. A fellelt személy feltehetőleg férfi volt.

A kora bronzkorból származó aranymegmunkáló eszközök elképesztően ritka és fontos felfedezésnek számítanak, így a felkutatott tárgyakat további tüzetes vizsgálatok alá vetik a kutatók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás