promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ebben ellaknánk: gyönyörű nyaraló lett az év háza
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Év háza versenyen családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, középület kategóriában pedig a Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros épületfelújítása, a budapesti Tours-i Szent Márton-plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak. (Az Év Háza honlapra még nem kerültek fel a díjnyertes házak fotói.)

Hagyományosan október első hétfőjén, az építészet világnapján rendezték meg az Év háza pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először osztottak két fődíjat – közölték az esemény szervezői hétfőn az MTI-vel. A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén 23 pályázat érkezett.

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat nyert Kovács D. Barnabás nyaralóját a zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

A szintén 500 ezer forinttal járó középület kategóriában átadott templomrekonstrukció azzal érdemelte ki az elismerést, mert „a szerzőpáros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát és szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt. A nyolcvanas évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel újrafogalmazták a templomot” – méltatta a munkát Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke.

A fődíjasok mellett különdíjat kapott a veszprémi Historia Hotel Malomkert tervezéséért Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor; a budajenői műemlék magtár tervezéséért Csóka Balázs; a pécsi Onkoterápiás Intézet tervezéséért pedig Varga Tamás. Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat kapott egy Budakeszin épült családi ház terveiért Bársony István, Scherer Márton építész a Dudarra tervezett családi házért kapott különdíjat, Varga Tamás pedig a balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia terveiért vehetett át elismerést.

A zsűri elnöke idén ötödik alkalommal Dévényi Sándor építész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke volt; részt vett az ítészek munkájában Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke; Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora is. Az zsűri tagja volt továbbá Tóth Balázs és Tóth Elek építész, valamint a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott Bata Tibor, Demeter Nóra, Kovács Csaba, Varga Csaba és Vonnák Jánosné Tanos Márta.

A pályázat újjáélesztésének 10. évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadták A kortárs magyar lakóépület-építészet tíz éve – Év háza pályázat 2008-2018 című könyvet.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás