promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A gyömbér tényleg segíthet a fogyásban?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szuperélelmiszerekről szóló sorozatunk legújabb részében az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövényről, a gyömbérről árulunk el titkokat. Jelen cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy a számtalan pozitív tulajdonsággal és felhasználási lehetőséggel rendelkező étel milyen hatással van a diétára. 

A gyömbért évezredek óta fűszerként és a hagyományos orvoslás összetevőjeként használja az emberiség. Számos egészségügyi előnye – például magas antioxidáns-tartalma és az émelygést enyhítő tulajdonságai – mellett egyes kutatások szerint a gyömbér segíthet a fogyásban is. Na de hogyan?

Jóllakottság érzetet kelt

Egy 2012-es tanulmányban 10 férfi 2 gramm forró vízben oldott szárított gyömbérport fogyasztott el reggeli után. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akik gyömbért fogyasztottak, hosszabb ideig érezték magukat jóllakottnak, mint a kontrollcsoport, ráadásul a kalóriaégetési folyamataik is felgyorsultak. 

Segíthet a zsírégetésben

Egy 2019-es dél-koreai tanulmány 80 elhízott embernek adott párolt gyömbérkivonatot, hogy megnézzék, vajon a gyömbér segít-e csökkenteni a testzsírt.

Bár mindkét csoport a szokásos étrendjét követte, a tanulmány megállapította, hogy a gyömbérkivonatot elfogyasztó személyek testzsírszázaléka valamivel lecsökkent, ellentétben a kontrollcsoporttal. Ez azt sugallja, hogy a gyömbér komolyabb étrendi változások nélkül is megkönnyítheti a fogyást.


Forrás: PixaBay

Segít kordában tartani a vércukorszintet

Gyömbért a cukorbetegeknek is érdemes rendszeresen fogyasztani, ugyanis ez a növény segít csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ami fontos lehet a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek enyhítésében, megelőzésében.

„A megfelelő hatásokhoz igyunk meg reggelente, éhgyomorra egy pohár gyömbérteát, vagy 2 deci vízben elkevert egy teáskanálnyi gyömbérlevet.”

– olvasható a hazipatika.com oldalán. 

Csökkentheti az edzés utáni fájdalmakat

A gyömbér ugyanis természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik gyömbért fogyasztottak, kevesebb gyulladásos fájdalmat tapasztaltak edzés után a kontrollcsoporthoz képest. A gyömbér fogyasztása így elősegítheti a rendszeres testmozgást, amely támogathatja a fogyást. 

Ráadásul a menstruációs fájdalmakat is enyhítheti:

„Gyömbérolajjal átmasszírozhatjuk a hasi területet, ihatunk gyömbérteát is, de szedhetünk gyömbértartalmú étrend-kiegészítőt.” 

– írja a hazipatika.com.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás