promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Áfonya: a Gumimacik igazi gumibogyója
Borítókép:  YouTube
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Folytatjuk a szuper élelmiszerekről szóló sorozatunkat. Az eheti részben egy igazi csodabogyó kerül górcső alá, amely nem más, mint a fantasztikus áfonya.

Készíthetünk belőle süteményt, levest vagy lekvárt, turmixot, likőrt vagy pálinkát. A szarvas raguba is tökéletes választás. A kék áfonya azonban nemcsak ízletes nassolni való, de elképesztően sok pozitív hatással van a szervezetünkre, így nagyszerű kiegészítője az egészséges étrendnek és a diétának is.

Áfonya
Forrás: PixaBay

Magas antioxidáns-tartalom

Számos egészségjavító hatása többek között magas antioxidáns tartalmának köszönhető. Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Testünkben úgynevezett szabad gyökök (ártalmas kémiai molekulák) vannak, amelyek nagyon sok kárt okoznak nekünk – gyulladások, immunológiai problémák valamint rákos daganatok kialakulásában is szerepük van. Az antioxidánsok ezeket a szabad gyököket azonban elfogják, így rendkívül hasznosak számunkra. Az áfonya ráadásul egyike a legjobb antioxidánsnak minősülő gyümölcseinknek.

„C- és A-vitamin, valamint fitotápanyag-tartalma antioxidánsként működve védik a sejteket a szabadgyököktől, megakadályozzák a tumorok fejlődését, csökkentik a szervezet gyulladásait és lelassítják számos ráktípus terjedését, a tüdő- és szájráktól kezdve a garat-, méhnyálkahártya- vagy a prosztatarákig”

– olvasható a hazipatika.hu oldalán.

Javítja a koleszterinszintet

A kék áfonya csökkenti továbbá az LDL-koleszterin-szintet, amelyet „rossz koleszterinnek” is szoktak nevezni. Az áfonya fitoszterint tartalmaz ugyanis, amely megfelelő mennyiségben csökkenti az LDL-koleszterinszintet.

Egy 2017-es vizsgálat megállapította, hogy körülbelül napi két gramm fitoszterol elfogyasztása 8–10 százalékkal csökkenti a rossz koleszterinszintet.

Áfonya
Forrás: PixaBay

Csökkenti a vérnyomást

Ha következetesen fogyasztják, az áfonya bizonyítottan segít csökkenteni a vérnyomást is.

Egy 2015-ös kutatás során a posztmenopauzában szenvedő, magas vérnyomású nők nyolc héten keresztül napi 22 gramm szárított áfonyaport fogyasztottak el, minek következében mindnyájuk vérnyomása jelentősen csökkent a kontrollcsoporthoz képest.

Javítja az inzulinérzékenységet

Egy 2010-es kutatás során elhízott, nem cukorbeteg, ám inzulinrezisztens embereken végeztek kísérletet, amely során az áfonyát fogyasztó résztvevők 67 százalékának legalább 10 százalékkal javult az inzulinérzékenysége, ellentétben azokkal, akik csak placebót kaptak.

Mértékletesen fogyasztva az áfonya nagyszerű nassolási alternatíva lehet tehát a cukorbetegek számára is.

Jó hatással van a mentális egészségünkre

„Az áfonyafogyasztás csökkenti a kognitív képességeink romlását, a Parkinson-kór kialakulását – de például a rövidtávú memóriánk és motorikus képességeink koordinációja is később kezd el romlani ennek köszönhetően.”

– olvasható a hazipatika.com oldalán.

Egy 2011-es tanulmány során a korai memóriazavarban szenvedő idősebb felnőttek naponta 12 hétig áfonyalevet fogyasztottak, míg egy másik csoport egy placebót kapott. Azoknak az egyénekek, akik áfonyalevet fogyasztottak, 12 hét után jelentősen javult a memóriája, valamint csökkentek a depressziós tüneteik is.

Az áfonya prebiotikumokat tartalmaz

A prebiotikumok olyan emészthetetlen élelmi rostok, amelyek elősegíthetik a bél egészségét azáltal, hogy táplálják a bélben élő egészséges baktériumokat (ideértve a probiotikumokat is).

Az emésztőrendszerbe kerülő káros baktériumok kiszorítása érdekében fontos az egészséges baktériumok táplálása. Megfelelő mennyiségű jó baktérium nélkül a rossz baktériumok elszaporodhatnak, gyulladást okozva, amely befolyásolhatja az immunrendszer megfelelő működését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás