promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Enni vagy nem enni. Tényleg tiltott gyümölcs a banán a diéta alatt?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A banán az egyik legmagasabb cukortartalmú, legédesebb gyümölcsünk. Hogyan és mennyit érdemes fogyasztani belőle, ha fogyni szeretnénk? Cikkünk során igyekszünk eligazítást adni ebben a kérdésben.

Általános tévhit, hogy a gyümölcsök minden mennyiségben fogyaszthatóak a diéta alatt. Sőt, ami azt illeti, a többségük kifejezetten kerülendő a fogyni vágyók számára, ugyanis a legtöbb gyümölcs igen sok cukrot tartalmaz, és bár való igaz, hogy a gyümölcscukor fogyasztásának vannak bizonyos előnyei, végeredményében ugyanúgy szénhidrátnak számít, mint az összes többi cukorféle. Ráadásul a banán – a füge, a szilva, és szőlő mellett – az egyik legmagasabb cukortartalmű gyümölcsünk, következésképp az egyik leghizlalóbb is. Ettől függetlenül azonban kár lenne teljesen kiiktatnunk az étrendünkből a banánt, ugyanis fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.

Akkor most jó a banán vagy sem?

100 gramm banán (ami nagyjából egy egész banán háromnegyede) körülbelül 110 kalóriát tartalmaz, ez pedig rendkívül magas, összehasonlítva például 100 gramm zöldalmával, amely megközelítőleg csak 30 kalória. E jelentős kalóriakülönbséggel szemben azonban a banánnak vannak olyan „speciális tulajdonságai”, amelyek mégis alkalmassá teszik a diétás étrend beillesztésébe.

Olyan fitokemikáliákat (bioaktív vegyületeket) tartalmaz ugyanis, amelyek speciális hatást fejtenek ki a szervezetünkben, ráadásul számos vitamint tartalmaz, valamint magas rosttartalma miatt nemcsak az emésztést segíti, hanem a gyomrot is eltelíti, így a jóllakottság érzését kelti.

A banánban lévő rostok kulcsfontosságú szerepet játszanak a fogyásban, ugyanis a magas rosttartalomú ételek fogyasztása akár 30 százalékkal is csökkentheti a hízás kockázatát.

A dietetikusok többsége azt ajánlja, hogy napi két-három darab gyömülcsöt együnk, egy közepes méretű banán így minden gond nélkül beilleszthető az étrendünkbe az egészséges fogyás tervének részeként. 


Forrás: PixaBay

Nem mindegy, milyen érett a banán

Bár tápértékében a banán mindvégig változatlan marad, az íze és a szénhidrát szintje azonban megváltozik. A zöldebb, kevésbé érett banánokban magasabb a keményítőszint, ez pedig kifejezetten hasznos lehet a fogyáshoz, mert a gyümölcs így lassabban emészthető.

„A lassan emészthető ételek a vércukorszintet is lassabban emelik meg, így hosszabb időtartamú, kiegyensúlyozottabb energiaforrást jelentenek.” 

– olvasható a haipatika.com oldalán.

Ez pedig fontos szempont a prediabéteszben vagy cukorbetegségben szenvedők számára, akiknek gondosan ellenőrizniük kell étrendjüket és vércukorszintjüket.


Forrás: AFP

A zöldebb, érettebb banán azonban, mint említettük, nehezebben emészthető is, ezért bárki számára, akinek emésztőrendszeri vagy gyomor-bélrendszeri egészségügyi problémái vannak, nem a legjobb választás az éretlen változat.

Összegezzünk!

A kiegyensúlyozott étrend részeként a banán tehát rendkívül hasznos lehet, még akkor is, ha fogyni szeretnénk, fontos azonban odafigyelni a mennyiségre, ugyanis mint erről korábban szó esett, a banán cukortartalma igen magas. A kulcsszó tehát a mértékletesség!

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás