promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A potyautas: a Netflix sci-fije olyan unalmas, hogy felér egy kínzással – kritika
Borítókép:  A potyautas / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Anna Kendrick és a Netflix elhozták nekünk az utóbbi évek talán legunalmasabb, leggyötrelmesebb sci-fijét A potyautassal, amiben jobban izgulunk egy kis algáért, mint a főszereplőkért.

Joe Penna (Sarkvidék) legújabb alkotása egy elég érdekes felütéssel rendelkező sci-fi, ugyanis arról szól, hogy a marsi élet előkészítésének céljával útnak indul egy 3 fős legénységgel rendelkező űrhajó, de kiderül, hogy véletlenül egy potyautas is felkeveredett a fedélzetre. Ez pedig több szempontból is veszélyes az emberiség jövőjét nagyban befolyásoló misszió és a csapat számára, mivel nincs elég oxigén ahhoz, hogy mindenki túlélje az utazást.

Az elején azt hinné a néző, hogy esetleg a potyautas valamilyen szörnyű titkot rejt, vagy kapunk valamikor egy kis akciót, csavart, feszültséget, érdekfeszítő filozófiai témát, de ez közel sem így van: ez a film olyan semmitmondó és unalmas, hogy a megtekintése közben csábítóbb a hideg világűr halálos ölelése, mint végigszenvedni ezt a förmedvényt.

Az egész cselekmény középpontjában a túlélés, és az ahhoz szükséges áldozathozatal áll, de a készítők valamiért úgy érzik, hogy ennyi elég nekünk, és nyugodtan hátra dőlhetnek a téma kiaknázása nélkül, mint akik jól végezték dolgukat. Csúfosan alábecsülnek minket szinte minden tekintetben, és próbálják fontosnak beállítani a lélektelen lelkizést, miközben pár egész kellemes vizuális effektussal leplezik a saját lustaságukat.


Kép: Shamier Anderson A potyautas című filmben / Profimedia

Összesen négy szereplőnk van, akik közül már az első pillanattól kezdve pontosan tudjuk, hogy ki az, akit ki kéne dobni a légzsilipen: a kapitány (Toni Collette), aki megsérült, de csak ő tudja navigálni az űrhajót; a doki (Anna Kendrick), aki mindenkit képes ellátni, ha baj van; a tudós (Daniel Dae Kim), aki az egész misszió lelke, hiszen az ő algakísérlete lehet a marsi élet kulcsa; illetve a potyautas (Shamier Anderson), akit valamiért senki sem hiányolt sehonnan kilövéskor és egyáltalán nincs hasznára a küldetésnek.

Akkora baromság, hogy ebből a szituációból problémát csinálnak, ráadásul teljesen átlátszó az egész, hiszen csak egyetlen logikus válasz van: vesszen a potyautas, mivel ő az egyetlen, aki hátráltatja a túlélést. Persze, könyörtelennek tűnhet, ha valaki ezt így el tudja dönteni, de az összes szempontot megvizsgálva is erre jut mindenki – még ő maga is.

Ez a film nélkülöz minden logikát és értelmet, csak azért, hogy műdrámát gyártson. Ez talán működne is, ha legalább kedvelnénk a karaktereket, de még az sem jön össze, pedig elég kétségbeesett módszerekkel próbálkoznak az írok, amik végül visszacsapnak, és végül sokkal érdekesebbnek tűnik az algák sorsa, mint az embereké – ez azért elég sokatmondó.


Kép: Anna Kendrick A potyautas című filmben / Profimedia

Az alkotásban egyetlen jó jelenet van (mikor végső elkeseredésükben egy veszélyes helyről próbálnak oxigént szerezni), de azt is addig húzzák, hogy hamar érdektelenné válik, szóval még az sem menti meg ezt a kellemetlenül semmilyen, de legalább technikailag remekül elkészített sci-fit, ami ezen kívül szinte minden szempontból csalódást okoz.

A potyautas félelmetesen unalmas, üres és fantáziátlan, pedig minden lehetőség adott volt ahhoz, hogy ez egy maradandó élmény legyen, ami elgondolkodtat, lenyűgöz és talán még szórakoztat is – de így csak egy rettenetes film lett, amire vagy kínzásként tekinthetünk, vagy altatóként.

Sem a forgatókönyvírók, sem a színészek nem erőltették meg magukat, a giccses finálénak pedig sikerült „megkoronáznia” a borzalmas élményt, és így végül megkaptuk az év eddigi egyik legrosszabb alkotását. Még azoknak sem ajánlott, akik önsanyargatásból nézik a rettenetes filmeket, mivel A potyautas nemcsak pocsék, de még az életerőnket is lecsapolja.

A potyautas elérhető Netflixen, itt lehet megnézni az előzetesét, ami egy sokkal jobb filmet ígért:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás