promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lefagytak a meteorológusok, az egész országra fokozott riasztást adtak ki
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egész ország narancsba borult, súlyos riasztás van érvényben.

Pénteken nagyot fordul hazánk időjárása, ugyanis egy hőségzáró hidegfront vet véget a napok óta tomboló kánikulának, ugyanakkor fokozott riasztás is érvényben van, a meteorológusok narancssárga színbe borították az egész országot. Az alábbiakban térképeken mutatjuk, hol mire kell számítani.

Győr-Moson-Sopron vármegye kivételével mindenhol zivatarok miatt adtak ki másodfokú veszélyjelzést - aminél a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.


(Fotó: OMSZ)

Felhőszakadás miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, és Csongrád-Csanád vármegyére adtak ki másodfokú riasztást - ez azt jelenti, hogy intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.


(Fotó: OMSZ)

A harmadik térképen pedig azt láthatjátok, hogy az egyes vármegyékben hol van érvényben veszélyjelzés a magas napi középhőmérséklet miatt: a sárga színű területeken 25, a narancsba borított részeken 27 fok felett alakulhat.


(Fotó: OMSZ)

Az országos előrejelzést tekintve pénteken több órára kisüt a nap, de egyre intenzívebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Egy érkező hidegfront előterében már kialakulhatnak záporok, zivatarok, de nagyobb valószínűséggel inkább a délután második felétől számíthatunk délnyugat felől egyre nagyobb területen (akár intenzív) zivatartevékenységre. Nagyobb méretű károkozó jéggel és szélrohamokkal kísért heves zivataroknak nagy az esélye.

A déli, délkeleti szél északnyugatira fordul, és elsősorban a Dunántúlon erős, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 36 fok között valószínű, de néhol ennél kissé melegebb is lehet. Késő este 17 és 30 fok közötti értékek valószínűek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás