promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok szerint ez a legjobb film Godzilla és Kong közös univerzumából, meglepő lehet az első helyezett - Szavazás
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

King Kong és Godzilla két hete újabb őrült pusztításba kezdett a filmvásznon, ám ezúttal már egymás oldalán. Ennek apropóján összeszedtük az előzményeket.

Filmes univerzumot építeni nem könnyű, és az elmúlt években többeknek beletört már a bicskája: az Universal emblematikus horrorfiguráit (Dr. Jekyl és Mr. Hyde, a láthatatlan ember, a Múmia, a Farkasember, stb) összeboronáló Rémverzum (Dark Universe) már a rajtnál elvérzett, a Warnernek annyira félrecsúsztak a szuperhősfilmes ambíciói, hogy most épp mostanában indítják újra, miközben a Sony Pókverzuma is látványosan bukdácsol. 

A Marvel is küszködik, tavaly több bemutatójuk is fájdalmas bukásnak bizonyult, miközben olyan franchise-ok állnak a földbe egymás után, mint a Mátrix vagy az Indiana Jones, de legalább a Star Wars úgy tűnik, hogy kezd magára találni (bár már sosem lesz olyan, mint régen)

Ám akad egy filmes univerzum, ami már szintén évek óta épülget, és annak ellenére alig esik szó róla, hogy a Marvel és a Halálos Iramban filmek után talán a legsikeresebb filmes univerzum. A Szörnyverzum (MonsterVerse) eddig öt mozifilmet, egy Netflixes rajzfilmsorozatot, és egy élőszereplős előzménysorozatot foglal magában. A filmek kritikai megítélése meglehetősen hullámzó, de a közönség eddig rendkívül vevő volt a szörnyeket egymásnak eresztő látványfilmekre.

A 2014-es Godzilla 524 millió, a 2017-es Kong: Koponya sziget 568 millió dollárt hozott, a két filmet viszont tulajdonképpen semmi sem kötötte össze a szörnyeket kutató Monarch-on kívül. Ehhez képest a 2019-es Godzilla II: A szörnyek király 387 millió dollárt hozott, de ebben már rengeteg utalást elhelyeztek Kongra és az ún. "üreges föld elméletre", 2021-ben pedig jött is a nagy összecsapás, a Godzilla Kong ellen, aminek 470 milliós összbevétele azért csalóka, mert a pandémia kellős közepén mutatták be, és egy időben volt a HBO Max-os streamingpremier is.

A Szörnyverzum azonban csak tavaly kapcsolt igazán "univerzum építős tempóra", mikor megérkeztek a titánok köré épülő, a filmeket kisebb-nagyobb mértékben átszövő televíziós sorozatok, a Koponya-sziget  és aMonarch: A szörnyek hagyatéka. Utóbbinak külön cikket is szenteltünk, amit itt tudtok elolvasni:

Idén jött ki az ötödik mozifilm, ami a box office listákon is sokkal-sokkal jobban szerepel, mint amennyire az elemzők azt előzetesen várták - vagy amennyire az éveleji szavazásunkból következtetni lehetett volna. Ennek apropóján úgy gondoltuk ideje elővenni a Szörnyverzum korábbi darabjait, és dönteni róla, hogy melyik a legjobb? A filmről szóló kritikánkban mi önkényesen az új filmet hoztuk ki győztesnek, azonban most itt a lehetőség szót adni az ellenvéleményeknek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás