promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg ez a legjobb Gyűrűk Ura film? Ezt gondolják a magyarok az eddigi 13 film sorrendjéről, egészen meglepő a végeredmény
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Peter Jackson két trilógiája mellett versenyzik két orosz és egy finn feldolgozás, a 70-es évek rajzfilmjei, egy anime, és persze az Amazon előzménysorozata is.

Nagyjából elég nagy konszenzus van A Gyűrűk Ura mitológiai rajongói között abban, hogy Peter Jackson trilógiája a legjobb, de ha nem így gondolod, most könnyen rácáfolhatsz erre a cikkünk végén található szavazáson!

Összesen 15 különböző filmalkotást számoltunk össze, ami Középföldére kalauzol.

Még a regény szerelmesei is belátják, hogy Peter Jackson hiába szabta át alaposan a könyveket, és csupaszította le a történetet, Tolkien fantáziavilágának lényegét makulátlanul sikerült megfognia. A háromrészesre duzzasztott Hobbit trilógiát ugyanaz az epikus hangvétel hatja át, ám az előzménytrilógiát korántsem koronázta olyan egyöntetű lelkesedés, egyrészt mert az alapanyag sokkal kisebb volumenű, klasszikus gyerekmese, nem is túl hosszú, csupán pár száz oldal.

Jackson és állandó alkotótársai, Philippa Boyens és Fran Walsh (utóbbi a rendező felesége) ezért számos cselekményszállal egészítették ki a történetet (nekik köszönhetjük például az újonnan kitalált Tauriel és Kili, a tünde és a törpe románcát), és igyekeztek azt még több szállal a Gyűrűk Ura trilógia cselekményéhez kötni (pl.: Legolas feltűnése, Gandalf, Elrond, Szarumán és Galadriel csatája a Nazgulokkal Dol Guldurban).

A Hobbit továbbá azért is osztja meg jobban a rajongókat, mert bő tíz évvel később látványosan több CGI karaktert használ (sokkal kevesebb például az elmaszkírozott ork), de ezen sorok írója mégis úgy gondolja, hogy Jackson második nekifutásra sem vallott kudarcot, főleg ha összehasonlítjuk más franchise-ok előzményfilmjeivel.

Ebben a videóban azt is megnézhetjük, hogy Jackson vizuálisan milyen sokat merített a 70-es évek rajzfilmjéből:

Aki mégis vitakozna az álláspontommal, az máris megteheti az alábbi szavazásunkban, ahol A Gyűrűk Ura világát elmesélő filmeket lehet rangsorolni. Van ugyanis élet Peter Jackson nagyszabású filmtrilógiáin túl is, és itt most nem csak az Amazon által gyártott új előzménysorozatra, A hatalom gyűrűire gondolunk, hanem ott van a 70-es évek "rajzfilm-trilógiája", vagy a csak az utóbbi időkben előkerült finn és szovjet Gyűrűk Ura TV-filmek.

Nosza rajta, szavazzatok!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás