promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Disney sötét terveket szövöget, új időszámítás kezdődik a Star Wars filmek világában
Borítókép:  Profilmedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Disney meglépte azt, amit már egy évtizede meg kellett volna tennie, mikor felvásárolták a Lucasfilmet.

Az IGN Hungary a Vanity Fair cikkére hivatkozva írta meg, hogy Dave Filoni lett a Lucasfilm kreatív vezetője, ami jelentős változást hozhat a franchise jövőjében. De mit jelent ez, és miért ujjonghat mindenki, aki szerette ez első vagy a második trilógiát, és problémásnak találta a remaknek is beillő Disney-érában forgatott filmhármast?

Filoni az animációs filmek világából érkezett, rendezőként a rendkívül nagy sikerű Avatar rajzfilmsorozatban mutatkozott be (amiből készült egy rossz emlékű mozifilm is, és hamarosan Netflixen debütál az élőszereplős sorozat), de 2005-ben Lucas zöld utat adott Star Wars: A klónok háborúja rajzfilmsorozatnak, és Filoni azóta tulajdonképpen kirobbanthatatlan a messzi-messzi galaxisból, miközben a franchise atyját, George Lucast a felvásárlás után nem szívesen engedték a kreatív döntések közelébe.

Hogy a Skywalker kora után ez mennyire volt jó döntés, azt mindenki döntse el maga, az azonban biztos, hogy bár anyagilag rendkívüli hasznot hozott a Disney-nek Rey, Finn, és Kylo Ren kalandja, kreatív szempontból az átgondolatlanság jellemezte az új trilógiát, és ezért rengetegen elpártoltak az új filmek mellől, a Han Solo eredettörténetét feldolgozó mozifilm ráadásul még meg is bukott.

A Disney felvásárlása a Klónok háborúja sorozatot is felborította: 2014-ben lényegében félbeszakadt Filoni sorozata, és a rendezőt a klasszikus trilógia idején játszódó sorozattal bízták meg.

Ez lett a Lázadók, amibe Filoni egymás után csöpögtette vissza A klónok háborújából ismerős karaktereket és történetszálakat. 2020-ben végül A klónok háborúja kapott egy utolsó évadot, majd egy spin-off sorozatot (Star Wars: Rossz osztag), ami még ma is fut.

Miután a mozifilmes részleg kreatív szempontból földbe állt, a Disney visszavonulót fújt, és egy ideig a kis képernyőre koncentrált, mivel ekkor startolt a Disney+. Jon Favreau vette kezelésbe a Star Wars világát, a Mandalóri és a Boba Fett könyve is elsősorban az ő nevéhez fűződik, de ezeken már Dave Filoni is nagyban dolgozott, már a kalandok felépítésének epizodikussága is a rajzfilmsorozatra emlékeztet. Az első élőszereplős sorozat, ami kizárólag Filoni érdeme, az idei Ahsoka, és mivel ezek a Star Wars szériák mind közönségkedvencnek számítanak, talán nem is olyan meglepő, hogy Filonira még többet bíz a Kathleen Kennedy vezette Lucasfilm.

Filoni egy mozifilmen is dolgozik, a tervek szerint ebben fog kicsúcsosodni a Mandalóri-saga.

A dolog azért roppant érdekes, mert ami most zajlik, abban tulajdonképpen összeér a klasszikus és az előzménytrilógia.

Az elmúlt 20 évben felnőtt egy generáció, akik nosztalgikus érzésekkel tekintenek vissza Lucas előzményfilmjeire is, amiknek főleg az új mozifilmek tükrében nőtt meg jelentősen a megbecsültségük. Ennek köszönhetjük az új Obi-Wan Kenobi sorozatot Ewan McGregorral, és Hayden Christensen sorozatos felbukkanásait is Anakin Skywalkerként a Disney+ tartalmai között.

Annak ellenére, hogy a Filoni által megalkotott karakter, Ahsoka nem szerepelt még egyik mozifilmben sem, ennek a generációnak ő a legegyértelműbb képviselője, sokan vele együtt váltak "Star Wars függővé". A Lázadók során felnőttként visszatért karakter, és most

az új köztársaság idejében játszódó Mandalóri-saga azonban egyértelműen egy olyan világba vezetnek minket, ami valójában a klasszikus trilógián felnőtt generációk terepe.

A 90-es években a Lucasfilm csak könyvek, képregények, videojátékok formájában építette tovább a Star Wars univerzumát, és ennek az évtizednek az emblematikus alkotása a Timothy Zahn által jegyzett A Birodalom örökösei könyvtrilógia, ami közvetlen folytatása A Jedi visszatérrel lezárult klasszikus filmeknek. Ha szeretnétek elmélyülni ebben, itt megnézhettek egy jó alapos kibeszélőt is:

Zahn történetei azóta már nem részei a kánonnak, de sok más alkotóval együtt Filoni is azon dolgozik, hogy minél többet visszacsempésszen belőle az új kánonba.

A könyveinek főgonosza Thrawn admirális, aki már a Lázadókban is bemutatkozott, most pedig az Ahsokában az élőszereplős változatát is megismertük, és nyilvánvalóan rá épül Filoni készülő mozifilmje. Nagy kérdés, hogy ez mennyire fog működni, hiszen valószínűleg ez is olyan előismereteket fog elvárni a nézőkről, amiknek nem biztos, hogy a rajongókon kívül más is a birtokában van. Jelenleg a Marvel is azzal bajlódik, hogy túl szerteágazóvá és nehezen követhetővé vált a filmes univerzuma.

Miközben a Trónok harca alkotóinak, a Marvel Studiosért felelő Kevin Feige-nek, és a Wonder Womant rendező Patty Jenkinsnek is egymás után hiúsultak meg az előkészités alatt álló Star Wars-os filmtervei, és Rian Johnson filmjeit is jóval későbbre várhatjuk csak a rendező elfoglaltságai miatt, a mozifilmes részleg jövője továbbra is elég bizonytalan.

Rey új mozifilmet kap, de a karaktert rengetegen nem kedvelik, Taika Waititi Star Wars mozija sem került le a napirendről, de a mozinézők többsége félve várja, hogy milyen ámokfutást fog végezni a Star Wars világában a szélsőséges humoráról ismert rendező.

Thrawn admirális közben már sötét terveket szövöget, és tulajdonképpen ez az egyetlen biztos pont most a Star Wars világában, ami bizakodásra adhat okot.

Tavasszal ugyan bejelentették James Mangoldnak, a Logan és az Indiana Jones 5. részének rendezőjének filmjét is, ami feltehetően több ezer évet ugrik vissza a kánonban, valószínűleg a videojátékos és képregényes Régi Köztársaság kora előtt fog játszódni, de a címén kívül (Dawn of the Jedi)  lényegében semmit sem lehet róla tudni, csak azt, hogy ez egy újabb lépés a Star Wars univerzumának tágítására. 

Az Andor szintén olyan kicsit, mintha egy másik világban játszódna, annyival szikárabb, komolyabb stílusban mesél, nem is nézték annyian, mint a többi Star Wars sorozatot, ennek ellenére berendelték a második évadát is. A gyerek főszereplőkkel operáló, nyolc részesre tervezett Skeleton Crew várhatóan az ellenkező irányba tesz majd lépéseket, ezt a Pókemberekért is felelő Jon Watts és Christopher Ford fejleszti.

Ha őszinték akarunk lenni, jelenleg annyira fókuszálatlan a Lucasfilm filmes részlege, hogy azt sem könnyű észben tartani, melyik filmtervet kukáztak, melyiknek van biztos premierdátuma, és melyik az, amit már évek óta tologatnak.

Filonival viszont biztosan lehet számolni, mégiscsak közel 20 éve egyengeti a messzi-messzi galaxis útját, és úgy rajong ezért a világért, mint Kevin Feige a szuperhősökért, ha nem jobban. Igaz a kreatív vezető szerepe közel sem emeli Kathleen Kennedy vagy Feige szintjére: nem ő fogja meghatározni, hogy mi mehet gyártásba, de

Filoni aktív jelenléte a jövőben remélhetőleg rengeteget dob a többi alkotó munkájának a minőségén is.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás