promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dicshimnuszt zengenek az Ahsokáról, de tényleg ilyen jó lett a legújabb Star Wars-sorozat?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megnéztem az Ahsoka első két részét, de tényleg van olyan jó, mint amilyennek állítják, vagy csak elvakultan rajong mindenki Dave Filoni karaktereiért?

Néhány éve a Disney olyannyira ontotta magából a Star Wars-tartalmakat, hogy előfordult például, hogy Az utolsó Jedik címet viselő 8. epizód után fél évvel máris mozikba küldték Han Solo önálló kalandját. Az indulatokat kiváltó és csalódást okozó új trilógia után az Egérgyár jobbnak látta kicsit szüneteltetni a filmeket, és inkább ráfeküdtek a streaminges tartalmakra. A hatalmas sikert arató A mandalóri első évada után olyan szériák követték egymást, mint a Boba Fett könyve, az Obi-Wan Kenobi, és az Andor, most pedig végre megérkezett az elmúlt évek legvártabb produkciója, az Ahsoka.

Nem csoda, hogy ekkora várakozás övezte ezt a sorozatot, hiszen az a Dave Filoni jegyzi, aki annak idején George Lucas kérésére megcsinálta A klónok háborúja mozifilmet, majd magát az animációs sorozatot is. Ehhez teremtette meg saját karakterét, Ahsoka Tano-t, aki Anakin Skywalker tanítványaként mutatkozott be a rajongóknak. Bár mindannyiunk Szájasáról eleinte senki sem tudta eldönteni, hogy mégis minek kellett a szériába, mikor A sithek bosszújában egy árva szó sem esik arról, hogy Anakinnak valaha is padawanja lett volna, de ahogy haladtunk előre az évadokban, Ahsoka is egyre nagyobb népszerűségre tett szert; csúcspontját pedig akkor érte el, mikor az 5. évad végén a Templomban történt robbantásos merénylet után ártatlanul megvádolt tanonc kilépett a Jedi Rendből. Később aztán a sorozat befejező évadában is kiemelt szerepet kapott, hiszen Bo-Katan oldalán segített felszabadítani Mandalore-t, majd miután túlélte a 66-os parancsot, és felhagyott a bújkálással, Fulcrum álnéven segítette a lázadó sejteket a Birodalom idején.

Ugyancsak Dave Filoni készítette a Star Wars: Lázadók animációs sorozatot is, aminek 2. évadában Ahsoka szembetalálkozik egykori mesterével - ekkor tudja meg, hogy Anakinból lett a rettegett Sith Nagyúr, Darth Vader. Magát a Lázadók-ra sokan a mai napig úgy tekintenek, mint egy gyermek matinéra, de ezek a "rajongók" nem gondolnak bele, hogy az egész Star Wars egy űrmese, és igazából soha nem is adtak esélyt ennek a szériának, mert bár az első évada még valóban gyerekcipőben járt (akárcsak eleinte A klónok háborúja-sorozat), de később igen jelentős részévé vált a Kánonnak.


(Fotó: Profimedia)

Jelenleg három csoportra lehetne osztani a Star Wars rajongókat: vannak, akik tényleg mindent megnéznek, mindent elolvasnak, mindent kijátszanak, ami Star Wars - legyen az Kánon vagy Legendák, vannak, akik nemcsak a mozifilmeket és az élőszereplős sorozatokat, hanem az animációs szériákat is követik, és vannak, akik csak akkor jönnek újra Star Wars-lázba, mikor kijön egy újabb film a mozikban, meg esetleg belenéznek egy-két élőszereplős sorozatba, amiről éppen azt hallják, hogy milyen jó.

Bizony komoly bajban lesznek azok, akik A klónok háborúja és még inkább a Lázadók megnézése nélkül kezdenek neki az Ahsokának, mert bár Dave Filoni törekszik arra, hogy a kétrészes expozícióban felzárkóztassa azokat, akiknek semmit sem mond Hera Syndulla vagy Sabine Wren neve, vagy nem értik, miért olyan fontos ez a mostanában sokat emlegetett Thrawn főadmirális, de kétségtelenül azoknak a rajongóknak fog igazán örömöt és élményt nyújtani, akik tisztában vannak Filoni korábbi munkáival is.

Hogy miért lett Ahsoka Tano a Star Wars-univerzum egyik legfeleslegesebbnek hitt karakteréből az egyik legnépszerűbb figura, azt A klónok háborúja után úgy gondolom, nem kell külön magyarázni (aki meg kíváncsi rá, szánjon rá időt, és pótolja ezt a sorozatot, mert tényleg megéri), ráadásul a Rosario Dawson által élőszereplősen is megjelenített "szürke" Jedi nem most először tűnik fel az animációs produkciók óta - először A mandalóri 2. évadában láthattuk, majd a Boba Fett könyvének egyik epizódjában is feltűnik, amikor Luke Skywalker már Grogu tanításával foglalatoskodik.

Az Ahsoka-sorozat éppen ezért nem magát a karakter eredettörténetét akarja újra elmesélni, hanem az ő küldetésén keresztül bővíti egyrészt az úgynevezett Mandoverzumot, másrészt pedig folytatja a Lázadók történetét pontosan onnan, ahol évekkel ezelőtt a 4. szezonban véget ért. Bár a Disney-nél szokás már, hogy egy új Star Wars-szériának rögtön az első két epizódját közzéteszik, ez az Ahsokánál még egy szükséges döntésnek is betudható: a kevésbé jártas rajongók felzárkóznak, közben lefekteti a történet alapjait, megmutatja az új karaktereket, viszont most fog csak ténylegesen elindulni a sztori.


(Fotó: Profimedia)

De vajon tényleg olyan jó az Ahsoka, mint mondják, vagy csak annyira rajong mindenki a karakterért és a Lázadók-ért, hogy egyszerűen nem akarja piszkálni?

Az én szememben a cowboykalappal fekvő és kelő Dave Filoni jelenleg az egyetlen olyan ember, akire bármikor rá lehetne bízni bármilyen Star Warsos filmet vagy sorozatot, mert képtelen mellélőni, és egyre inkább csak tágítja ezt a hatalmas univerzumot, folyamatosan új dolgokat hoz be - vagy éppen emel át a Legendákból -, szóval hálásak lehetünk neki mindazért, amit eddig hozzátett a messzi-messzi galaxishoz. KIjárt már neki egy élőszereplős produkció, ami az ő története, koncepciója mentén haladhat, és a rajongók is megérdemelték, hogy végre lássanak egy olyan Star Wars-produktumot, ami nemcsak visszahozza a régi filmek hangulatát, de újfajta misztikumokat idéz meg, és (minimális spoilerveszély) egy teljesen új galaxisba kalauzolja el őket.

Magyarán az Ahsoka mer újítani, ki mer lépni a messzi-messzi galaxis határain kívülre, de látva, hogy Filoni milyen alapanyaokból merített ehhez a sorozathoz, biztosra vehetjük, hogy rengeteg finomságot és merészséget fogunk még kapni. Az Ahsoka rögtön egy ütős kezdéssel indít, megjelennek a titokzatos, narancssárga fénykardos Erőhasználók, akikről egyelőre nem sokat tudunk meg, de eléggé árnyalt karakterek ahhoz, hogy felkeltsék a néző figyelmét.

A nemrég elhunyt Ray Stevenson egyszerűen fantasztikus Baylan Skoll szerepében, ugyebár ő egy olyan Jedit játszik, aki túlélte a 66-os parancsot, majd később a Sötét Oldal felé fordult - de félreértés ne essék, ő nem egy Sith, sem egy Inkvizítor, hanem vélhetően egy Sötét Jedi, akinek motivációja egyelőre homályos, és azt sem lehet teljesen egyértelműen kijelenteni, hogy valóban sötét céljai lennének, hiszen az alapján, amit Ahsokával kapcsolatban mondott, miszerint nem kellene őt megölni, mert olyan kevés Jedi maradt, azt a következtetést is le lehet vonni, hogy továbbra is fontos neki a Rend jövője.

Nagyon kíváncsi voltam rá, hogy miként fognak mutatni a Lázadók szereplői élőszereplős formában. Rosario Dawson továbbra is telitalálatos casting, a színésznő mostanra teljesen átlényegült azzá az Ahsokává, akit az animációs sorozatokban megismertünk. A Sabine-t alakító Natasha Liu Bordizzo már ránézésre is ugyanolyan makacs és pofátlanul öntörvényű, megvan benne az a harcias keménység és művészi finomság, ami Sabine karakterét jellemzi; Rosario Dawson után szerintem ő a másik legerősebb eleme a szériának. Ez már ugyanígy nem mondható el a Hera Syndullát játszó Mary Elizabeth Winstead-ről, aki bár törekszik arra, hogy méltó módon keltse éltre a Lázadók híres vezetőjét, de egyelőre nem látom benne azt a hősies, elszánt vezért, aki tyúkanyó módjára törődik társaival.


(Fotó: Profimedia)

Az Ahsoka-sorozat látványvilágára ugyancsak nem lehet panasz, mozifilmes minőségű minden egyes képkockája, és ami az egyik legnagyobb erénye, hogy fantasztikusan megkoreografált és felvett akciójelenetei vannak, amik szerencsére nincsenek agyon-vissza vágva, hanem szépen követhetők. Magán a sorozaton egyébként látszik, hogy nem akar kapkodni, nem akar elsietni semmit, elég sokat elidőzünk a szereplőkkel egy-egy jelenetben, ezáltal sokkal közelebb érezzük nemcsak őket, hanem magát a történetet.

Érdekesség, hogy az Ahsoka miként idézi meg a korábbi Star Wars-filmeket, de más filmek felé is kikacsint. A térképkereső részt sokan az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói-hoz hasonlították, de az a furcsa, hogy látszólag senki nem vette észre, hogy valójában melyik Disney-filmet idézi meg ez a történetszál. Emlékeztek még A kincses bolygó-ra? Ott is egy ugyanilyen gömb alakú térképet kerestek, amit ha ki tudtak nyitni, akkor nemcsak megmutatja, hogy merre van a kincs, de átjárókat is kinyit más világokba, más galaxisokba.

Az már az első két részből is látszik, hogy az Ahsoka merőben más lesz, mint eddig bármelyik Star Wars-sorozat. Dave Filoni-ban nyugodtan bízhatunk, ő pontosan tudja, hogy mit miért csinál, és aki úgy érzi, hogy van mit bepótolnia a következő rész előtt, az kezdje el nézni a Lázadók-at; az interneten van fent egy lista, hogy mely epizódokat érdemes visszanézni az Ahsoka előtt, és mivel 22 perces epizódokról beszélünk, gyorsan darálható, és legalább megadjuk az esélyt magunknak a teljes élményhez.

Az Ahsoka epizódjai minden szerdán kerülnek fel a Disney+-ra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás