promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az Obi-Wan Kenobit nem a Disney, hanem a rajongók tették tönkre – kritika
Borítókép:  Wallpaper Abbys
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Disney megadta, amit a nép követelt: megcsinálta az Obi-Wan Kenobi sorozatot, de hála helyett csak fröcsögést és hőbörgést kapott a rajongóktól. Ez vajon a sorozat hibája, vagy ma már tényleg semmi sem jó?

Véget ért az OBi-Wan Kenobi minisorozat, amit minden Star Wars-rajongó heves izgatottsággal várt azóta, hogy 2019 augusztusában bejelentették a D23 Expón, hogy Ewan McGregor - aki a legendás Jedi mestert alakította George Lucas előzménytrilógiájában - visszatér a szerepben, mégpedig egy olyan limitált szériában, ami a 3. és a 4. rész között játszódik. Ezzel a Disney és a Lucasfilm teljesítette a rajongók egyik legnagyobb vágyát, hiszen a bejelentés előtt sokáig a közösségi médiában és egyéb módokon hangoztatták, hogy ki vannak éhezve egy Obi-Wanos tartalomra.

A bejelentés után csaknem 3 évvel a Disney+-ra érkezett meg a 6 részes minisorozat, amibe a készítők piszok sok munkát, időt, és energiát fektettek, hiszen az volt a cél, hogy megadják mindazt, amire a rajongók vágynak; hála helyett azonban folyamatos hőbörgés és panaszkodást láttak már a legelső epizód debütálása után. Sorozatkritikánkban végig fogunk menni a sorozat egyes történésein és döntésein, amelyek komolyabb visszhangot váltottak ki a rajongók között, egyben megválaszoljuk a kérdést, hogy a Disney vagy a toxikus rajongók ártanak többet a Star Warsnak.

A történet mindenki számára jól ismert. Obi-Wan A Sithek bosszújában történtek után letelepedik a Tatooine-on, ahol figyeli a kis Luke Skywalkert, és várja, hogy mikor kezdheti el tanítani. Egy nap azonban Anakin leánygyermekét, Leiát elrabolják az Alderaan-ról, és Bail Organa szenátor a Jedi mester segítségét kéri. Így hát Kenobi elindul, hogy felkutassa az elrabolt hercegnőt, de arra nem számít, hogy veszélyes küldetés egyenesen egykori tanítványához vezeti vissza, aki már 10 éve készül arra, hogy bosszút álljon régi mesterén.

Az íróknak és a rendezőnek baromi nehéz dolguk volt, hiszen úgy kellett eleget tenniük a rajongóknak, hogy semmiképp se törjék meg a Kánont, vagyis a Csillagok háborúja univerzumának központi, a Lucasfilm által hivatalos cselekménysorozatát. Először is le kell szögezni, hogy az Obi-Wan Kenobi egy fan service sorozat, ami kizárólag a rajongók miatt készült el. De miért akarták ezt annyira?

Mindenki jól emlékszik a legelső fénykardpárbajra, amit még az 1977-es Egy új remény-ben vívott egymással Darth Vader és Obi-Wan Kenobi. Ez volt mester és egykori tanítványa első találkozása, miután a 66-os parancsot végrehajtották, és megalakult a Birodalom. Ez az összecsapás mai szemmel nézve elég vérszegény és idejét múlt, főleg, hogy különb párbajokat láttunk később az eredeti trilógiában, nem beszélve az előzménytrilógia elképesztően látványos összecsapásairól, amelyek a mai napig a legjobb csörték között szerepelnek. Bár kétségtelen, hogy Ben Kenobi és Darth Vader Halálcsillagon folytatott csatározása mindig is a Star Wars-filmek egyik legfontosabb és legjelentőségteljesebb párbaja marad, nem véletlen, hogy ebből a jelenetből később a Scene 38 csapata készített egy olyan verziót, ami egyrészt megtartotta a drámaiságot, másrészt látványban és koreográfiában sokkal jobban passzolt a többi fénykardcsatához.

A fenti videó 2019 májusában került fel a YouTube-ra, vagyis még azelőtt, hogy a Disney bejelentette volna az Obi-Wan Kenobi sorozatot. Ennek a felturbózott verziónak az egész világon híre ment, és aki csak látta, mind egyetértett abban, hogy ha újra lehetne forgatni az Egy új remény-nek ezt a részét, akkor valóban ilyennek kellene lennie Ben és Vader párbajának. Szóval mit látott a Disney és a Lucasfilm? A rajongóknak nem tetszik az új trilógia, de a Zsivány Egyest imádják a stílusa, a visszatérő karakterek, és a kegyetlen és brutális Darth Vader miatt, mindenféle spin-offokat követelnek Yoda mesterről, Obi-Wanról, Boba Fettről, illetve megjelent egy bitang jó Ben Kenobi és Vader összecsapás, ami miatt összefutott a rajongók nyála. Mit határoz a Disney? Adjuk meg a rajongóknak, amit akarnak: csinálunk egy Obi-Wan sorozatot, amiben lesz egy hatalmas visszavágó Vader és Kenobi között.

Értjük már a rajongói nyomást, ami az egész Obi-Wan sorozat vállát terhelte? A minisorozat egyetlen célból készült el, hogy a rajongók lássák újra egymásnak esni Vader és Obi-Want, de mindezt úgy kellett megcsinálni, hogy illeszkedjen a történetbe. George Lucas után Dave Filoni lett a Star Wars-univerzum Atya úr istene, akinek még a 2005-ös A Sithek bosszúja után ajánlott munkát a Csillagok háborúja megalkotója. Együtt dolgoztak A klónok háborúja animációs sorozaton, majd miután a Disney felvásárolta a Star Warst, Filoni felügyeletével készült el a Lázadók sorozat, majd nagyban kivette a részét A mandalóri készítésében is. Filoni az az ember, aki kiemelten figyel arra, hogy ne sérüljön a Kánon; vagyis az ő neve egy garancia arra, hogy a jövőbeni Star Wars-produktumok nem fognak szembemenni egyik korábbi sorozat, film, és trilógia történetével, és nem lesznek súlyos ellentmondások sem.

Az Obi-Wan Kenobi rendezője, Deborah Chow is többször elment Filoni-hoz, hogy kikérje több ponton is a véleményét, és megbeszéljen vele bizonyos dolgokat; ezért kapott Filoni egy special thanks (külön köszönet) kreditet a stáblistában. A rendező és az írók kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az előzménytrilógia és az eredeti trilógia közötti átkötések ugyanúgy megmaradjanak, és meg is találták a módját annak, hogyan tudják újra visszavezetni egymáshoz ezt a két legendás karaktert.

Magával a sorozat első két részével én most külön nem szeretnék foglalkozni, akit a beszámoló ezen etapja érdekel, olvassa el az erről szóló kritikámat az alábbi cikkben:

Foglalkozzunk most inkább azzal, hogy a többi részben hogyan teljesített a széria, mik voltak a hibák, és mik azok, amik miatt érdemes volt megcsinálni ezt a sorozatot.

Hello there, avagy Obi-Wan Kenobi felszabadítása

Obi-Wan Kenobi karakterábrázolása miatt rengeteg támadást kapott a sorozat. Sokan nem értették, hogy egy ilyen erős és bölcs Jedi mester hogyan válhatott egy gyenge, gyáva, tatooine-i csövessé. Obi-Wan teljesen összeomlott, mikor megtudta, hogy tantványa, Anakin Sykwalker átállt a Sötét Oldalra, és Darth Vader lett belőle. Tudta, hogy bár ez lenne a helyes, mégsem tudta megölni őt, hiszen szoros érzelmi kapcsolat volt köztük. Így aztán, mikor megcsonkítva, megégve otthagyta a Mustafaron, 10 éven keresztül emésztette magát, hiszen abban a tudatban volt, hogy egykori tanítványa meghalt, és ő okozta a halálát. A kudarc gondolata olyannyira megmérgezte az elméjét, hogy az az erejét is alaposan kikezdte, ráaádsul ő még külön el is szakította magát az Erőtől, mert tudta, hogy ha megérzik az Inkvizítorok, akkor rá fognak találni; és ezzel nem csak saját magát, de Luke-ot is veszélybe sodorja.

Majd a sorozat 2. epizódjában megtudta, hogy Anakin életben maradt, és vadászik rá. Első találkozásuk során aztán Obi-Want annyira rabul ejtette Vader látványa, az eltorzult lelkű tanítványa, aki már nem is tekinthető emberi lénynek, hogy egyszerűen képtelen volt pozitív energiákat, érzéseket pumpálni magába, amelyek előhozták volna belőle a Fényt, így durván alulmaradt Vaderrel szemben.

Aki még részletesebben szeretne olvasni Obi-Wan karakterábrázolásáról a 4. epizódig, azok figyelmébe ajánlom az alábbi cikket:

A vereség után aztán Obi-Wan tudatosította magában, hogy ha meg akarja menteni és haza akarja juttatni Leiát, akkor muszáj visszanyernie az erejét, ami szépen lassan meg is történik. Az írók tökéletesen építették fel Kenobi karakterét, egy gyönyörű fejlődést ír le a történetben: a megtört és meggyötört remetéből azt a bölcs és megfontolt Jedi mestert hozták ki, akit később a Lázadók-ban és az Egy új remény-ben láthatunk. Mindehhez persze kellett a zseniális Ewan McGregor, aki ezúttal sem okozott csalódást a rajongóknak. Véleményem szerint a rendező nem is nagyon vezette McGregort, szabad teret adott neki, csupán néhány támpontot adott neki, de hogy egyébként a színész mivel töltötte még meg ezt a karaktert, ahhoz a rendezőnek szemlátomást semmi köze nem volt.

Amellett, hogy a sorozat Obi-Wan és Vader visszavágója miatt készült el, a készítők számára fontos volt, hogy ez az összecsapás ne csak egy üres kardozgatás legyen, hanem legyen alaposan felépítve, megágyazva neki, hogy aztán át tudjuk érezni a jelenet feszültségét és drámaiságát. Van abban igazság, hogy az alkotók tulajdonképpen A Sithek bosszúja fénykardpárbaját újrázták, de ennek is dramaturgiai okai vannak.

A sorozat rávilágított arra, hogy ahogy Obi-Wannak Anakin volt a gyengéje, úgy Vadernek is Kenobi volt az. Ez az oka, hogy Vader hagyta elmenekülni Kenobit, miután alaposan helyben hagyta a Mapuzón, és ez az oka, hogy Obi-Wan a 6. részben ugyanúgy magára hagyta a legyőzött, saját dühében és bosszúvágyában fuldokló Vadert, mint annak idején a Mustafaron. Ráadásul ez a jelenet nem csupán a visszavágóra épült, hanem Obi-Wan felszabadítására is. De erről majd a sorozatbeszámoló következő etapjában.

Kín és szenvedés - az igazi Darth Vader

Darth Vader az Obi-Wan sorozat másik központi szereplője. Ha valamiért igenis hálásak lehetünk a Disney-nek, az az, hogy megadták nekünk azt a Sith Nagyurat, akit mindig is látni akartunk. Az alábbi cikkben elmagyaráztam már, hogy az új filmek és sorozatok, amelyekben megjelenik Darth Vader, miért tudnak merőben többet nyújtani, mint az eredeti trilógia.

Még a Disney előtt azt tudtuk a Star Wars-univerzum legendás gonosztevőjéről, hogy az egykori Jedi lovag, Anakin Skywalker, aki miután átállt a Sötét Oldalra, megkapta a Darth Vader nevet. Majd évekkel később, mikor megtudta, hogy van egy fia, hirtelen elkezdett viaskodni benne a jó és a gyűlölet, és végül hátat is fordított az Uralkodónak, megölte őt, és visszatért a Fényhez. Azért lássuk be, hogy ez egy eléggé leegyszerűsített történetváz, és ha valaki csak a mozifilmeket követi, nem is nagyon lát mást Darth Vaderben. Legyünk őszinték, az előzmény,- és az eredeti trilógia közel sem mutatja be az igazi Darth Vadert, a kegyetlen Sith Nagyurat, akitől mindenki rettegett.

Sokáig csak a képregények és a regények tudták szélesíteni a látóterünket Vader karakterét illetően, de aztán jött a Lázadók-sorozat, majd az Obi-Wan Kenobi, és máris hitelesebbé vált a karakter. Az egy dolog, hogy Vadert még soha nem láttuk ennyire kegyetlennek, brutálisnak, és erősnek, mint ebben a sorozatban, de mindemellett láthattuk, hogy Darth Vader és Anakin Skywalker tényleg nem egy és ugyanaz a személy, hanem egy testben két személyiség lakozik. Nem véletlen, hogy Vader gyakran beszélt úgy Anakinról, mint egy másik személyről, akit felemésztett. Azonban előfordult, hogy Anakin a régi emlékek, és egykori mestere iránt táplált erős, gyakorlatilag kiirthatatlan érzései miatt meggyengült, és egy-egy rövid pillanat erejéig át tudta venni az elméje uralmát Vadertől. Ezt láthattuk például a Lázadók sorozatban is, mikor összecsapott Ahsoka Tanóval, és amint megsérült a sisakja, a páncélja, gyakorlatilag az a "börtön", ami életben is tartja, de rabként tartja őt, rögtön elő tudott törni Anakin énje, és felismerte egykori tanítványát. Aztán miután Ahsoka mondta neki, hogy "nem hagylak itt téged, ezúttal nem", akkor Vader hamar visszavette az uralmat, és a szemébe mondta, hogy "akkor meg fogsz halni". Ebben a jelenetben feltűnhet, hogy váltakozik Vader és Anakin hangja, ezzel is utalva rá, hogy két külön személyiség lakozik benne.

Ugyanezt láthattuk az Obi-Wan 6. részében, gyakorlatilag az Ahsokás összecsapás rebootjaként. Vader látszólag legyőzi ellenfelét, halottnak hiszi őt, majd miután hátulról újra nekiront, a küzdelem során súlyosan megsérül a páncélja, és felhasad a sisakja. Újra előtör Anakin, de Vader hamar visszaveszi az uralmat. Ezek az egymáshoz hasonlító párbajok is okkal kapcsolódnak össze, nem a lazy writing, azaz az írói lustaság miatt, hiszen a sorozat alkotói így utaltak arra, hogy Anakin mindig elő tudott törni Vader mögül, amikor úgymond a saját szemével láthatta viszont régi mesterét és egykori tanítványát, de már egyikük sem volt elegendő ahhoz, hogy visszatérítsék a Fénybe, ugyanis mind a ketten valahol hibásak Anakin Sykwalker útvesztésében. Ne tessék összekeverni, nem Obi-Wan vagy Ahsoka tehet arról, hogy Anakinból Darth Vader lett, hanem mind a ketten hibáztak, amivel hozzájárultak ehhez az átalakuláshoz: Ahsoka azért, mert magára hagyta Anakint, amikor szüksége lett volna rá (A klónok háborúja), míg Obi-Wan túlságosan megkötötte Anakin kezét, amit a fiú úgy értelmezett, hogy nem bízik meg benne (A sithek bosszúja). Ezek után érthető, hogy miért csak a saját fia, Luke Skywalker tudta annyira kihozni apja jóságát, hogy az végül győzedelmeskedni tudott Vader felett.

Bár A Sithek bosszúja párbaj utáni dialógusa is mélyen megérinti az embert, az a párbeszéd, ami a Kenobi sorozat összecsapása során hangzik el, gyakorlatilag darabokra tépi a néző lelkét, és könnyeket csal ki a szeméből. Gyönyörű volt látni, ahogy a sérült Vader-maszk mögött megszólalt az igazi Anakin Skywalker, és megszabadította Obi-Wan lelkét attól a tehertől, ami 10 éve nem hagyta nyugodni; Anakin közölte mesterével, hogy nem az ő kudarca, és nem ő ölte meg Anakin Skywalkert, hanem Vader. Majd ezen a ponton Vader újra visszatér, és azt mondja, hogy "ugyanígy fogok végezni veled is". Ez volt az a pont, amikor Obi-Wanban tudatosult, hogy régi barátja nincs többé, és pontosan ugyanazzal a mondattal reagált Vader szavaira, amit Luke is mondott az apjának A Jedi visszatér-ben:

„Akkor a barátom valóban halott.” (Obi-Wan Kenobi a sorozatban) / „Akkor az apám valóban halott.” (Luke Skywalker A Jedi visszatérben)

A Vader kontra Obi-Wan összecsapás drámaiságát végül megkoronázta az, ahogy Obi-Wan búcsút mondott Vadernek:

„Ég veled, Darth!” (ezzel utalva, hogy az Egy új remény-ben már miért csak Darthként nevezi őt).

Ez a lépés szemlátomást meglepte Vadert is, és amikor Kenobi után ordított, ott ismét egyszerre hallhattuk Vader és Anakin hangját. Míg Vader még gyengén, sérülten is arra vágyott, hogy megölje Kenobit, aki miatt ennyire eltorzult a teste, addig Anakin inkább segélykérően üvöltött utána, mert ő meg abban reménykedett, hogy ha Obi-Wan végez Vaderrel, és egyben vele is, akkor véget ér a régóta tartó szenvedése, hiszen mint tudjuk, Darth Vader/Anakin élete végéig szenvedett amiatt, amit tett. Máris mennyi minden van ebben a "súlytalan" és "felesleges" összecsapásban, nem igaz? Láttuk végre az igazi Vadert, aki nem csak akkor kezdett el vívódni, mikor tudomást szerzett a fiáról, hanem többször is megcsillant benne a jóság.

Persze felmerül a kérdés, hogy ha Vader 10 éven keresztül megállás nélkül vadászott Obi-Wanra, akkor most miért hagyta, hogy a veresége után az Uralkodó egyszerűen leállítsa őt? Több helyen is láttam ezt, mint felmerülő hibát a történetben, de véleményem szerint felesleges ilyen dolgokon fennakadni, márcsak azért is, mert akkor ennyi erővel azt is elő lehetne venni, hogy Palpatine miért nem törődött Yoda felkutatásával, hiszen tudta, hogy nem halt meg a párbajuk során, és mégiscsak az egyik legerősebb mesterről, a Jedi Tanács vezetőjéről beszélünk.

Harmadik Nővér: az első és egyetlen Inkvizítor, aki karakter

Még most is elfog a hányinger, ha arra gondolok, hogy Moses Ingram-et, aki Revát, a Harmadik Nővért játszotta a sorozatban, mennyien támadták a színesbőre és a karaktere miatt, pedig nem érdemelte meg. Ha belegondolunk, Reva az első és egyetlen Inkvizítor a Star Wars történetében (a mozgóképes érában), akinek háttere van, jelleme van, motivációja van. Szép húzás volt az íróktól, hogy Revát tették meg a történet fő mozgató rugójának, hiszen vele indult a történet, ő érte el, hogy Obi-Wan elhagyja a Tatooine-t, ő az oka, hogy Kenobi és Vader újra találkozni tudott, szóval mondhatjuk, hogy ő a történet igazi főszereplője, de legalábbis kulcsfontosságú figurája.

Mind ez idáig az Inkvizítorok csak üres Erőhasználók voltak, akik a Sötét Oldal szolgálatában álltak, és Jedikre vadásztak, ráadásul Reva az első olyan karakter a Star Wars történetében (a mozgóképes érában), aki a Sötét Oldalt maga mögött hagyva saját ösvényt tapos ki magának. Ismerve a Disney-t és a Lucasfilmet, biztosra vehetjük, hogy Reva egy saját szériát fog kapni, hiszen az ő története abszolút nyitott maradt; más kérdés, hogy kell-e ez nekünk.

A színésznő megtette, ami tőle tellett, azonban az alakításán érezhető, hogy magára volt hagyva a forgatáson. Sajnos ez a sorozat egyik fő negatívuma, hogy a rendező érezhetően nem tudta irányítani a színészeket, gyakorlatilag mindenki azt csinált, amit jónak látott. Úgy gondolom, ha már mindenáron A mandalóri rendezőgárdájából akartak valakit az Obi-Wan élére állítani, érdemesebb lett volna Robert Rodriguez-t felkérni, mert ő nemcsak színészvezetésben, de hangulatteremtésben is jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint Deborah Chow. Persze a hangulat sokszor így is jól működött, de ez nem feltétlenül a rendezőnek köszönhető.

A Fény, avagy a sorozat további erényei

Mindenképpen ki kell emelni Vivien Lyra Blair-t, aki a 10 éves Leiát alakította. Le a kalappal a gyermekszínész előtt, nagyon jól hozta a nagydumás, kicsit pimasz, de vezetésre alkalmas, éles eszű, és jószívű hercegnőt, abszolút el lehet hinni róla, hogy 9 évvel később már az a Leia Organa lesz, akit az Egy új remény-ben láthatunk. Ráadásul tökéletes a kémia közte és Ewan McGregor között, a Ben és Leia történetszál pedig a széria egyik legmeghatóbb része, főleg azokban a pillanatokban, mikor Kenobi Leia igazi szüleiről beszél. Érdekes karaktert hoztak ki Talából is, aki egykor a Birodalmat szolgálta, de miután otthagyta őket, rejtőzködő Jediknek segített, akik az Ösvényen keresztül jutottak el békésebb rendszerekbe, más személyazonossággal. Kevés, de annál jelentőségteljesebb szerep jutott Owen bácsinak és Beru néninek, akiknél most láthattuk, hogy mennyire komolyan veszik gyámsági feladatukat, és az életük árán is hajlandók megvédeni Luke-ot.

Kiemelten jó volt az 5. rész flashback-jelenetei, nemcsak az, ami Revához és a Jedi templom ostromához kapcsolódik, hanem az, ami valahol A klónok támadása idején játszódik, és amiben újra láthattuk a fiatal Anakint és Obi-Want gyakorlatozás közben. A jelenet különlegessége, hogy komoly párhuzamot képez az 5. rész történéseivel.

Ami mindenképpen említésre méltó, az a 2. résznek azon pillanata, mikor Obi-Wan a Daiyu-n belebotlik egy hajléktalanná vált, kéregető klónkatonába, akinek a páncélján látható, hogy az 501-es légióhoz tartozott. Szerintem ez a sorozat egyik nagyon fontos momentuma, hiszen ez emlékeztet minket arra, hogy a klónháború csupán egy ürügy volt, és a klónok egyszerű eszközök Palpatine nagy tervében. Véleményem szerint a klónok voltak az egyik legnagyobb vesztesei ennek a háborúnak, hiszen miután aktiválták bennük az inhibitor chipeket, és lemészároltatták velük a Jediket, már csak addig volt rájuk szükség, amíg a Birodalom hasznukat vette, aztán többségüket leszerelték. Szomorú volt látni, hogy az 501-esek, akik Anakin parancsnoksága alatt szolgáltak, erre a sorsra jutottak.

A sorozat erényei közé tartoznak az előzménytrilógiát megidéző fénykardpárbajok. Amióta a Disney átvette a Star Warst, egyetlen normális összecsapást sem kaptunk; igaz, az új trilógia telis-tele van csatározásokkal, ám azok soha nem voltak igazi párbajok, csak üres kardozgatások. Mindig is szerettem a Star Wars-ban, hogy a fénykardpárbajok nem csupán látványosak, de mindig voltak bennük érzelmi harcok, feszültségek és drámaiságok is. Ez az Obi-Wan sorozatban sem volt másképp. Reva és Vader összecsapásához hasonlót még soha nem láttunk egyetlen filmben és sorozatban sem, egészen elképesztő volt látni, ahogy Vader javarészt csak az Erőt használja a Harmadik Nővér ellen, mert nem tartotta ellenfelét méltónak arra, hogy akár csak bekapcsolja a saját fénykardját. Mind ez a párbaj, mind a Vader kontra Obi-Wan 2. kör is ott van nálam a legjobb fénykard összecsapások között.

Mindenképpen ki kell emelni John Williams Obi-Wan Kenobi témáját is, ami nagyon sokszor csendül fel a sorozat alatt - nem csak a stáblisták alatt -. Jó volt újra hallani annak a zeneszerzőnek a dallamait, aki mind a 9 Star Wars-mozifilm zenéjét is komponálta.

A Sötét Oldal, avagy a sorozat gyengeségei

Sajnos a zene a gyengeségek közé is sorolható, ugyanis Williams csak a széria főtémáját szerezte, a nagyobb munkát viszont a Loki zeneszerzője, Natalie Holt végezte, aki talán a Star Wars eddigi legsemmitmondóbb és legunalmasabb soundtrackjét hozta össze. A jól ismert Birodalmi induló, az Erő témája, és a Leia főtéma dallamai is csak az utolsó részben csendülnek fel, de azokért sem Holt-nak tartozunk köszönettel.

Nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után a sorozat látványa is. Ugyan voltak jó pillanatai is a szériának, de többször éreztem azt, mintha egy költségesebb rajongói filmet néznék (gondolok itt például Vader mustafari erődjének tróntermére). Ráadásul a sorozat többször is megmosolyogtatott amiatt, hogy néha a szereplők úgy néztek ki, mint cosplayesek, akiket a Comic Con-ról egyenesen a forgatásra vittek volna. A Legfőbb Inkvizítor és az Ötödik Fivér is borzalmasan röhejesen nézett ki élőszereplős változatban.

Gondolom, sokan egyetértünk abban, hogy a sorozat néha elég komikus volt. Például, amikor Obi-Wan a Mapuzón bújócskázik Vader elől, hogy időt nyerjen Leiáéknak a menekülésre. Komolyan mondom, arról a jelenetről nekem a Brian élete amfiteátrumos része jutott eszembe, mikor a vézna kis férfi nem állt ki a böhöm gladiátor ellen, inkább elkezdett körbe-körbe futni. De megnéznék egy paródiavideót erről a jelenetről, ahogy Obi-Wan rohangálása közben Benny Hilles zene szól. A másik ilyen röhejes rész, amikor Leiát kergették a fejvadászok az Alderaan-on. Annál bugyutább "akciójelenetet" talán még az egész Star Wars franchise-ban nem láthattunk.

Nem mehetünk el szó nélkül a történet hibái mellett sem. A készítők nagyon figyeltek arra, hogy az, ami miatt az egész sorozat készült, patent és precíz legyen, míg a körítést már nem tartották lényegesnek. Több ponton is érződik a cselekményen, hogy az írók bizonyos részeknél tényleg lusták voltak kreatívkodni, inkább legyintettek egy nagyot, és haladtak tovább; mondván úgysem ez a részlet fogja érdekelni a nézőket. Sajnos azonban olyan időket élünk, hogy a legapróbb részletekbe is belekötnek, és persze még egy olyan sci-fi fantasy, mint a Star Wars is hajlamosak kiakadni bizonyos logikátlanságokon; hozzáteszem, van az a pont, amikor már tényleg nem lehet figyelmen kívül hagyni néhány logikai hülyeséget, mint például Reva és az alagút története - hogy csak egy példát említsek.

Qui-Gon mester! Már azt hittük, nem is jössz

Muszáj külön szót ejteni Qui-Gon Jinn visszatéréséről. Aláírom, fantasztikus érzés volt, és fülig érő mosollyal az arcomon, csillogó szemekkel néztem, ahogy a 70 éves Liam Neeson 23 év után ismét Qui-Gonként szerepel egy Star Warsban - igaz, a hangját korábban többször is adta a karakternek A klónok támadásában, A klónok háborúja sorozatban, és a Skywalker korában is. Mindazonáltal bármennyire is volt szívet melengető ez a rész, kicsit olyan érzésem volt, mintha az íróknak az utolsó epizód megírása után jutott volna eszükbe, hogy kifelejtették Qui-Gont, pedig milyen jól felvezették az ő felbukkanását is, majd gyorsan írtak még egy apró cameo-jelenetet a sztori végére. Jobban örültem volna, ha Qui-Gon akkor szólítja meg Obi-Want, mikor a Vader elleni összecsapásra készül, hogy ezzel is erőt adjon neki.

Ráadásul a Kánon szerint Qui-Gon nem is tudott volna testet öltve megjelenni Obi-Wannak. Tudnillik Erőszellemként csak az a Jedi tud visszatérni, aki előtte ezt külön megtanulta. Az első ilyen Jedi, aki elsajátította ezt a képességet, az Qui-Gon volt, viszont ő sem tudta befejezni a tréninget, mert Darth Maul megölte a Naboo-n. Azt viszont el tudta érni, hogy a hangját hallassa, így jutott el később Yodához, majd Obi-Wanhoz is, és ő tanította meg őket is arra, hogyan tudnak majd visszatérni az Erő honából. Szóval ezen a ponton azért mégicsak sikerült kicsit megtörni a Kánont, de ez olyan információ, amit tényleg csak azok tudhatnak, akik ismerik a kiterjesztett Univerzumot, és követték A klónok háborúja sorozatot.

Most akkor egyben maradt a Kánon, vagy sem?

Szerencsére azt mondhatjuk, hogy a Qui-Gonos szellemeskedést leszámítva az Obi-Wan sorozat egyáltalán nem sértette meg a Kánont, és ami a legfontosabb, Ben Kenobi és Vader Halálcsillagon zajló párbaja sem vált értelmetlenné vagy problémássá.

Vele van az Erő?

Az Obi-Wan sorozat egy hamisítatlan fan service-széria, ami a rajongók miatt készült el, mégis bizonyos szempontból többet tudott adni, mint azt korábban reméltük. Bár vannak hibái, mégis messze ez az eddig legjobb élőszereplős Star Wars-sorozat, ami gyönyörűen köti össze A Sithek bosszúját és az Egy új reményt, rengeteg olyan momentuma, jelenete, és eleme van, ami miatt igenis érdemes volt elkészíteni.

Az az igazság, hogy ezt a sorozatot nem a Disney, sokkal inkább a toxikus rajongók tették tönkre - saját élményükkel egyetemben - az állandó picsogásaikkal, ami azért vicces, mert végülis ők voltak azok, akik ezt az egész produkciót kiprovokálták; szerencsére még mindig többen vannak azok, akik pozitívan vélekednek a sorozatról. Sajnos az a helyzet, hogy bármi is készüljön a Star Wars univerzumon belül, soha semmi nem lesz jó. Ugyanúgy ekézni fogják az Andor-sorozatot, a Bad Batch 2. évadát, A mandalóri 3. évadát, az Ahsoka-sorozatot, és a 2023 decemberében érkező új mozifilmet, amit Taika Waititi rendez, és egy teljesen új történetet fog elmesélni új korszakban, új karakterekkel.

Hogy az Obi-Wan Kenobinak lesz-e folytatása, azt nem tudni; Ewan McGregor és Hayden Christensen, de még a rendező is utalt arra, hogy talán készülhet egy 2. évad, de én azon a véleményen vagyok, hogy teljesen felesleges ezt tovább húzni. Ez a történet így volt kerek, volt eleje, közepe, vége. Star Wars-rajongóként hálás vagyok ezért a szériáért, mindig izgatottan vártam az új részeket, és bár látom a hibákat benne, a sorozat erényei és szépségei teljesen elvonják a figyelmet a negatívumokról, és a jövőben bármikor szívesen újranézem majd az öreg Obi-Wan felszabadítását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás