promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért ennyire béna és gyenge Obi-Wan Kenobi a sorozatban?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokaknak nem tetszik, hogy Obi-Wan Kenobit egy legyengült Jediként ábrázolják a sorozatban, pedig ennek egyértelmű okai vannak. Elmagyarázzuk, miért nem helyénvaló, hogy ilyen sok támadást kap a széria Kenobi mester ábrázolásáért.

Hihetetlen, de máris 4 rész ment le a 6 részes Obi-Wan Kenobi sorozatból. A történet eddig úgy alakult, hogy A Sithek bosszúja után 10 évvel Obi-Wan a Tatooine-on bújkál és távolról figyeli a kis Luke Skywalkert. Egy nap azonban Bail Organa nevelt lányát, Leiát az Inkvizítorok megbízásából elrabolják, ezért a szenátor felkeresi Kenobit, hogy a segítségét kérje. Obi-Wan végül felhagy a bújkálással, és útnak indul, hogy kiszabadítsa Leiát. Azzal azonban nem számol, hogy a hercegnő elrablása egy előre kitervelt csapda, amely révén szembekerül egykori tanítványával, Darth Vaderrel. Kettejük összecsapása során Obi-Wan súlyosan megsérül, és elviszik a Jabiimra, hogy meggyógyítsák. Később a Jedi mester elmegy a Mustafar rendszerbe, hogy az Inquisitorius erődből kiszabadítsa Leiát. Ez végül sikerül is neki, azonban a Harmadik Nővér, Reva, akinek leghőbb vágya, hogy Főinkvizítorrá váljon, nyomkövetőt helyez el a hercegnő kis droidjában, így aztán a Birodalom és Darth Vader pontosan tudják majd, hogy ezután hol keressék Kenobit.

Ha körbenézünk a közösségi médiában, láthatjuk, hogy a sorozat rengeteg támadást kap azért, mert Obi-Wan Kenobit egy legyengült Jediként ábrázolják, akivel Vader fél kézzel is könnyedén el tudott bánni. Egyesek szerint a Disney ismét meggyalázta a Star Warst azzal, hogy egy híresen erős és bölcs Jedi mestert ennyire lealacsonyítva és bénának mutatják be a saját sorozatában. Bizony a toxikus rajongók manapság mindenbe belekötnek, amibe csak tudnak, pedig ha a folytonos gyalázkodás és panaszkodás helyett egy picit is elgondolkodnának a látottakon és a miérteken, akkor rájönnének, hogy az, ahogy Obi-Wan viselkedik ebben a sorozatban, egyáltalán nem vérlázító és röhejes. Persze akik csak nézik a Star Warsokat, de nem látják - magyarán nem értelmezik -, azok ne csodálkozzanak azon, ha saját maguk élményét rontják el a felesleges fröcsögéssel.

Tudniillik egy önmagát "igazi rajongónak" valló, de igazából csak átlagos Star Wars-fogyasztó szintjén álló néző azt látja, hogy Obi-Wan Kenobi A Sithek bosszújában még az egyik legerősebb Jedi mester volt, aki legyőzte tanítványát, majd 10 évvel később a saját sorozatában már egy magába roskadt, gyenge remete, aki elszaktotta magát az Erőtől. Ez azért zavar sokakat, mert ez a fajta karakterábrázolás teljes ellentmondásban van azzal a Kenobival, aki a Lázadók című sorozat 3. évadában két védekező és egy lesújtó mozdulattal, könnyedén végzett régi ellenfelével, az idős Maullal, majd az Egy új remény-ben kitartóan és erősebben tudott kiállni Vader ellen a Halálcsillagon.

Szóval akkor mi vagy ki okozza a zavart az Erőben? A rajongók, akik szemmel láthatóan nem értik a Kenobi sorozatot, vagy a Disney, akit az elmúlt 7 évben már számtalanszor leköptek azzal, hogy tönkreteszik a Star Warst? Ahhoz, hogy kerek választ kapjunk a kérdésre, először is induljunk el az origótól: hogyan használják a Jedik az Erőt?

A Fény és a Sötét oldal között potom egyszerű különbséget tenni: míg a Sötét oldal használói a haragból és a fájdalomból táplálkoznak, addig a Jedik pozitív érzelmekkel, kiegyensúlyozottággal, és lelki békével érik el az Erőt.

Most nézzünk bele kicsit Obi-Wan élettörténetébe!

Kenobit, csak úgy, mint minden Erőérzékenyt, kisgyermek korában szakítottak el a családjától, és elvitték, hogy Jedit neveljenek belőle. Obi-Wan a sorozat harmadik részében úgy fogalmazott, hogy

„aztán csatlakoztam a Jedikhez, és lett egy új családom”.

Ez egy rendkívül fontos mondat a sorozatban, hiszen Obi-Wan itt mondja ki, hogy a Jedi Rend volt az új családja, akiket akkor kapott, mikor az első családját elveszítette. Majd a 66-os parancs és a Birodalom megalakulásával ezt a családját is elveszítette, minden barátja, mindenki, akit szeretett, meggyilkoltak. De ha mindez nem lenne elég veszteség, még ott van a kudarc is, a tudat, hogy elbukott a rábízott feladattal, amivel még egykori mestere, Qui-Gonn Jinn bízta meg a halála előtt, hogy képezze ki Anakint, a KIválasztottat, aki egyensúlyt hoz majd az Erőbe.

Nem véletlen, hogy a sorozatban többször is láthatjuk, hogy Obi-Want a mai napig rémálmok gyötrik amiatt, amit Anakinnal tett. Hogy megcsonkította, és sorsára hagyta a Mustafaron. Kenobi ezalatt a 10 év alatt sem tudta feldolgozni a történteket, a veszteség és a kudarc olyannyira gyökeret vert az elméjében, hogy képtelen volt mindezt elfelejteni és hátrahagyni. Ezek a fájdalmas emlékek már önmagukban is kikészítik egy Jedi erejét, de mindezek mellett Kenobi, mikor a Tatooine-on telepedett le, elszakította magát az Erőtől, hiszen tisztában volt vele, hogy ha használja az Erőt vagy a fénykardját, azzal lebuktatja magát. Ez azért volt számára fontos, mert tudta, ha a Birodalom tudomást szerez a hollétéről, azzal nem csak saját magát, de Luke-ot is veszélybe sodorja. Márpedig Kenobi azért figyelte folyamatosan a kis Skywalkert, mert várta az időt, mikor már elkezdheti tanítani őt.

A sorozatban történtek szerint viszont Obi-Wan kénytelen elhagyni a Tatooine-t, és újra harcolni kényszerül. Ez pedig nyilván nem megy egyik pillanatról a másikra, és nem is lehet elvárni egy olyan Jeditől, aki 10 évig bújkált a semmi közepén, és akit a múltbeli veszteségek nem csak az elméjét, de az erejét is legyengítették. Mindezt csak megfejelte a sorozat 3. részének azon pillanata, mikor Obi-Wan megérezte egykori tanítványa jelenlétét, majd először megpillantotta őt.

Ezen a ponton Obi-Wan nem csak azzal szembesült, hogy Anakin túlélte a Mustafaron történteket, de most először látta meg, hogy mivé is vált. Most először pillantotta meg Darth Vadert, a kegyetlen Sith Nagyurat, aki már 10 éve vágyik a bosszúra, és aki hajlandó civileket, nőket és gyermekeket meggyilkolni azért, hogy előcsalja őt a rejtekhelyéről. Ennél a résznél, ahogy Vader egyre közeledik felé, egyszerre láthatjuk a döbbenetet és a rémületet is Obi-Wan szemében. Ekkor tudatosult benne, hogy Anakin már tényleg nem az az ember, akit kisgyermek kora óta tanított, aki az oldalán harcolt, és aki a legjobb barátja, szinte a testvére volt. Ennél a pontnál nyer igazán értelmet A Jedi visszatér azon mondata, amiben Kenobi úgy fogalmaz, hogy

„inkább gép most már, mint ember. Eltorzult, gonosz”.

Gondoljunk bele, hogy 10 évig emészted magad azért, mert gyakorlatilag megölted a "testvéredet", majd hirtelen meglátod őt félig gép, félig emberként, egy félelmetes Sith Nagyúrként, ahogy halomra öli válogatás nélkül az ártatlanokat csak azért, hogy beteljesíthesse bosszúját. Ez a fajta rémület és zavarodottság, ami ezen a ponton dúlt Obi-Wanban, nyilván nem olyan érzelmek, amelyek erősebbé tehetik őt a Vader elleni összecsapásban. Ez az oka annak, hogy Kenobi képtelen volt védekezni ellene, és ezt a gyengeségét és zavarodottságát Vader is megérezte, ezért volt az, hogy mindvégig egy kézzel vívott vele, miközben folyamatosan adagolta belé a rossz érzéseket, például ennél a résznél is:

„Obi-Wan: Mi lett belőled?

Darth Vader: Az, amivé te tettél engem.”

Ez a kijelentés csak egy újabb döfés volt Obi-Wan szívében, majd Vader megkoronázta azzal, hogy szemet szemért-elv alapon, erőszakkal belenyomta őt a tűzbe, ezzel elérte, hogy Obi-Wan fizikailag is átérezze azt a fájdalmat és szenvedést, amit neki kellett a Mustafaron.

Ezek után Obi-Wannak döntenie kell. Tudja, hogy már nem érdemes bújkálnia, mert már úgyis tudják, hogy él, de azt is tudják, hogy gyenge. Ezért mindent megtesz azért, hogy újra előhívja magában a Fényt, és újra képes legyen hasznáni az Erőt. Igyekezetét már többször is láthattuk a sorozat alatt, gondoljunk csak arra, hogy folyamatosan próbálja elérni egykori mesterét, Qui-Gonnt, vagy a 4. epizód azon jelenetére, amiben Obi-Wan már magabiztosabban, erősebben képes harcolni a rohamosztagosok ellen. Az öreg Jedi mester szépen lassan újra elkezd hinni magában, újra kezd visszatalálni magához; márpedig, ahogy Yoda A Birodalom visszavág-ban is utal rá, ha nem hiszel a sikerben, akkor nem is fogod elérni.

Úgy gondolom, Obi-Wan Kenobi ábrázolása nem csak pontos ebben a sorozatban, de egészen zseniális is. Karaktere gyönyörű fejlődésutat jár be a 6 részes széria alatt; ahogy az várható volt, a történet felénél, a Vader elleni összecsapásánál volt a mélypontja, amiből már elkezdett visszajönni. Várható, hogy az utolsó két epizódban ez a fejlődés folytatódik, és a sorozat végére el fogunk érkezni ahhoz az Obi-Wan Kenobihoz, akit a Lázadók-ban és az Egy új remény-ben láttunk. A rajongóknak csupán egyetlen dolguk van, amit stílusosan egy Obi-Wan idézettel fogok ismertetni:

„Türelem! Használd az Erőt, és gondolkozz!”

OBI-WAN KENOBI - SOROZATKRITIKA:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás