promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az Obi-Wan Kenobi az eddigi legjobb Star Wars-sorozat, amivel a Disney mindenért kárpótol
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Obi-Wan Kenobi nemcsak a legjobb sorozat, de az egyik legjobb Star Wars-produkció, ami az elmúlt 45 évben készült. Beszámoló az első két epizódról.

Úgy tűnik, a Star Wars végre kezd visszatalálni önmagához. Bár egy világ várta heves izgatottsággal a 2015-ben bemutatott Az ébredő Erőt, a rajongók hatalmasat csalódtak a hetedik Csillagok háborúja mozifilmben, majd az új trilógia további epizódjai minden idők legmegosztóbb etapjai lettek a franchise-on belül. Igaz, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történettel a Disney bebizonyította, hogy igenis tudnak olyan Star Warsokat gyártani, amelyek méltók George Lucas hatalmas univerzumához, de az új reményt igazán A mandalóri című sorozat 1. évada hozta meg, aminek már a 3. évada készül.

Nemrég Boba Fett is kapott egy saját spin-off sorozatot, nyár végén érkezik a Zsivány Egyesben megismert lázadó százados, Cassian Andor saját szériája, és már forgatják az Ahsoka Tano sorozatot is, mégis a legnagyobb várakozást az Obi-Wan Kenobi övezte már azóta, hogy Ewan McGregor 2019 augusztusában bejelentette, hogy visszatér a Jedi mester szerepében.

Eleinte úgy volt, hogy a legelső Star Wars-film, az Egy új remény amerikai bemutatója után 45 évvel, május 25-én fog debütálni a hatrészes minisorozat első epizódja, de a premier végül csúszni kényszerült két napot. Azonban ennek a napnak is van némi köze a Star Warshoz, ugyanis Sir Christopher Lee - aki az előzménytrilógiában Dooku grófot játszotta - május 27-én ünnepelné 100. születésnapját.

(Fotó: Profimedia)

A Disney igyekezett kárpótolni a rajongókat a kétnapos csúszásért, ezért rögtön az első két epizódot rakták fel a saját streaming platformjukra. Mindazok, akik az elmúlt hét évben valamiért is megharagudtak a Disney-re vagy a Lucasfilm-re, és mind ez idáig nem tudtak több bizalmat fektetni a Star Wars jövőjébe, azok mindent meg fognak bocsátani, amint megnézik az Obi-Wan Kenobi első részeit.

A történet 10 évvel A Sithek bosszúja után játszódik. Obi-Wan Kenobi Jedi mester remeteként bújkál és éli monoton életét a Tatooine-on, ahol folyamatosan szemmel tartja a fiatal Luke Skywalkert. Azonban a Birodalom Inkvizítorokat küld ki szerte a galaxisba, hogy felkutassák és megöljék az összes Jedit, akik túlélték a 66-os parancsot. Eljön az idő, mikor Kenobi sem tud már tovább bújkálni, régi barátja, Bail Organa szenátor felkeresi őt és a segítségét kéri. Obi-Wan kénytelen hát elhagyni a Tatooine-t, és elindul egy veszélyes küldetésre, de nem is sejti, hogy ez a misszió visszavezeti őt régi tanítványához, aki már régóta vadászik egykori mesterére.

Nem túlzott a rendező, mikor azt mondta, hogy az Obi-Wan Kenobi hasonló stílusú lesz, mint a Logan és a Joker. A sorozat hangulata tökéletesen passzol ahhoz az elnyomó rémuralomhoz, ami a Birodalom korszakát jellemzi. Az emberek rettegnek a rezsimtől, míg a független és peremvidéki rendszereket szépen sorban leigázza és bekebelezi a Birodalom, halálos fejvadászok és Inkvizítorok járják a galaxist, és bújkáló Jedik után kutatnak.

(Fotó: Profimedia)

Az Obi-Wan története rögtön egy kis visszatekintéssel indul, amitől máris összeszorul a gyomrunk, ugyanis végigmegyünk az előzménytrilógia fontos pillanatain, hogy hogyan lett a kis Anakin Skywalkerből Kenobi tanítványa, majd hogyan vált minden idők egyik legrettegettebb Sith nagyurává. Ezek után egy ütős és egyben szívfacsaró jelenettel indít a sorozat, amit ugyan többféle szemszögből láthattunk már korábbi animációs-, és élőszereplős Star Wars-produkciókban, mégis ez egy olyan fordulópont volt a Köztársaság és a Jedi Rend végnapjaiban, ami minden egyes alkalommal megérinti az embert.

Ezek után átmegyünk a Tatooine-ra, ahol láthatjuk, hogy mivel tölti a napjait a megöregedett és lelkileg megnyomorodott Obi-Wan Kenobi, akit már tíz éve emészt a saját bűntudata. Ewan McGregor még mindig zseniális Kenobi szerepében, bár hozzá kell tenni, hogy ez már közel sem az a Jedi mester, akit az előzménytrilógiában megismertünk. Egy magába fordult remete lett, aki próbálja eltemetni a múltat, de közben nem hagyja nyugodni a tudat, hogy csalódást okozott és elbukott. Tudja, hogy egyszer talán még jóvá teheti a hibáját, ezért folyamatosan figyeli a kis Luke-ot, hogy mikortól lehet már tanítani őt. Erről azonban a nagybátyja, Owen hallani sem akar, mindenáron távol akarja tartani az unokaöccsét Kenobitól.

Az Obi-Wan sorozat egy rendkívül tudatosan és ötletesen megtervezett koncepcióra épül, pontosan tudja, hogy melyik karakterét milyen irányba akarja terelni. Sokáig attól tartottam, hogy csak egy súlytalan tölteléksorozat lesz telis-tele fan service-szel, de most, hogy láttam az első részeit, azt kell mondjam, hogy ez a széria olyan érzést kelt az emberben, mintha újra George Lucas vízióit látná. Mi más bizonyíthatja ezt jobban annál, minthogy a történetben fontos szerepet kapott Daiyu egyértelműen Lucas soha el nem készült sorozatára, az Underworld-re utal, ami időben ugyancsak A Sithek bosszúja és az Egy új remény között játszódott volna, javarészt Coruscant alsóbb régióiban. Akik megnézik ennek a sorozatnak a tesztfelvételeit, és összevetik az Obi-Wanban látható helyszínnel, azonnal észreveszik a hasonlóságot.

Látványát tekintve az Obi-Wan Kenobi ugyanazt nyújtja, mint A mandalóri vagy a Boba Fett; egy mozifilmes minőségű sorozat, amivel élmény visszatérni a messzi-messzi galaxisba. Pozitívum, hogy a történet nem akar a Tatooine-on rekedni, és kizárólag Kenobi monoton életével foglalkozni, hanem elkalandozunk más ismerős bolygókra, ahol jól ismert karakterek bukkannak fel. Ilyen például a Jimmy Smith által alakított Bail Organa szenátor, vagy a Darth Vadert alakító Hayden Christensen. Kiemelt szerepet kap már a sorozat elején a 10 éves Leia Organa, de tisztes távolságból szemügyre vehetjük a 10 éves Luke-ot is.

Jelentős szerepet kaptak az Inkvizítorok, különös tekintettel a Moses Ingram által alakított Reva Sevander, azaz a Harmadik Nővér, akinek egyetlen célja, hogy előnyös pozícióba juttassa magát azzal, hogy leszállítja Vadernek Kenobit. Sokan felháborodtak, mikor az előzetesben meglátták a Főinkvizítort, aki merőben más külsőt kapott itt, mint a Lázadók című animációs sorozatban. Nos, annyit elárulhatok, hogy a stúdió nem engedett a rajongói nyomásnak, és nem alakították át a karaktert, de ennek van egy nyomós oka, amire már a második részben fény derül.

Az Obi-Wan Kenobi minden tekintetben egy fontos mérföldkő a Star Wars életében, minden szempontból precíz és tökéletes, nosztalgikus és látványos, egy olyan sorozat, ami méltó a franchise-hoz. Akik szerették az eredeti trilógia hangulatát, a Zsivány Egyes stílusát, A mandalóri és a Boba Fett látványvilágát, és nem utolsó sorban Ewan McGregor Obi-Wanját az előzménytrilógiában, azok egyszerűen imádni fogják ezt a sorozatot. Nem csupán az eddigi legjobb Csillagok háborúja-sorozat, de az elmúlt 45 év egyik legkiemelkedőbb Star Wars-produkciója, ami gyönyörűen köti össze A Sithek bosszúját és az Egy új reményt.

Olvassátok el a teljes sorozatról készült kritikánkat is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás