promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Netflix Oscar-robbantása ígérkezik az idei év legnagyobb fiaskójának, több néző is megrökönyödött azon amit látott
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hiába veri laposra a Netflix egész Hollywoodot, az Oscar-esőt nem adja könnyen az álomgyár.

A filmipar a streaming megjelenésének köszönhetően óriási átalakuláson megy keresztül, miközben a Disney épp egy komoly válságot él meg, a Netflix egy egész hajóhossznyival vezet. Egy valami azonban úgy tűnik, hogy nem változik: a díjak továbbra is nagyon lényegesek a stúdióknak, nincs olyan év, hogy ne készítené el mindenki a maga presztízsdarabjait, amikkel jó eséllyel versenyezni lehetne az aranyszobrokért.

Még a Netflixnek is kiemelten fontos, hogy díjakra váltsa a pénzét ők is azzal számolnak, hogy a díjak előfizetőkre válthatók. A streamingóriás már eddig is rengeteget próbálkozott, a legnevesebb filmrendezőknek adtak lehetőséget, hogy náluk készítsék el valamelyik régóta vágyott filmtervüket, Martin Scorsese-től David Fincherig hosszú a sor.

Idén két Netflixes alkotásnak van erre komolyabb esélye, az egyik Wes Anderson kisfilmje, a Henry Sugar csodálatos története, a másik Bradley Cooper életrajzi drámája, a Maestro.

Utóbbi kapcsán a 2020 Filmodüsszeia podcast véleményvezérei is megszólaltak, Géczy Dávid, Balázs István, és Schmidt András a Tilos rádióban vesézték ki, hogy miért örvendenek akkora népszerűségnek az életrajzi drámák az akadémiánál. Bradley Cooper nagyon szeretne már egy Oscar-díjat, és ez az erőlködés inkább rosszat, semmint jót tesz a filmjének. A teljes, 25 perces adást itt tudjátok meghallgatni:

Bradley Cooper filmje eddig leginkább azzal került be a hírekbe, hogy sok nézőben óriási megrökönyödést váltott ki a főszereplő elképesztő méretű műorra.

A Leonard Bernstein életét (pontosabban szólva annak csak egy szűk metszetét) feldolgozó film a nézők és a kritikusok körében sem aratott eddig túl nagy sikert, a Netflix toplistáiról pillanatok alatt kikopott, a Golden Globe-ról pedig üres kézzel távozott. Bradley Cooper rendezése azért begyűjtött 7 Oscar-jelölést, de az idei nagyon erős mezőnyben kétséges, hogy ezek közül mennyit tud díjra váltani.

Bár a sajtó leginkább a Barbie jelölései miatt hangos (erről itt írtunk korábban), elég kicsi rá az esély, hogy a Maestro bármelyik fontos kategóriában is megszorongathassa a nagy favoritokat, az Oppernheimert, a Barbie-t, a Megfojtott virágokatvagy a Szegény párákat.

A Netflix már hosszú évek óta próbálkozik bevenni az Oscar-gálát, de eddig csak felemás sikereket értek el, inkább csak kevésbé fontos kategóriákban termett nekik babér. Eleinte még gondot okozott, hogy a díjra csak olyan filmeket lehet nevezni, amik a mozikban is forgalomba kerülnek, ezzel kimondva-kimondatlanul, de a streaming egy alsórendűbb platformként volt kezelve. Ezt a kitételt azóta bárki könnyűszerrel megkerülheti, elég egy limitált mozis bemutatót tartania a filmjéből.

2022-ben viszont megtört a jég: az Apple+ filmje vitte el az év legjobb filmjének járó díját a CODA-val, a Netflix pedig a hosszú kihagyás után visszatérő Jane Campion rendezői győzelmének örülhetett, amit a A kutya karmai közöttel érdemelhet ki. Elégedetlenségre tehát nincs ok, de elég valószínűtlen, hogy a Netflix Bradley Cooperrel húzza be az első legjobb filmes oscart.

Ellenben a kisfilmes kategóriában Wes Andersonnak jó esélyei vannak a már említett Henry Sugar csodálatos történetével, aminek az egyik érdekessége, hogy ugyanaz a Benedict Cumberbatch a film főszereplője, aki A kutya karmai közöttben egyszer már nagyban hozzájárult a Netflix Oscar-díjához.

Az emlÍtett filmek előzeteseit itt megtekinthetitek. Ti mit gondoltok, ki fog nyerni? A Maestro vagy Henry Sugar? Vagy előfordulhat, hogy egyikük sem? Vagy ami még nagyobb meglepetés lenne, hogy mindketten egy-egy Oscar-szoborral lesznek gazdagabbak?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás