promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Netflixen nagyon rápörögtek most erre a filmre, pedig nem mindenkinek való az ilyesmi, kellhetnek hozzá az acélidegek
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Netflix új bemutatója a filmrajongókat is lázba hozta, nem véletlenül került szinte rögtön az élre.

A Netflx egymás után dobálja föl a felületére az újabbnál újabb tartalmakat, ezek között pedig néha akadnak olyan alkotások is, amikre máskülönben aligha fizettük volna ki egy mozijegy árát, de így mégis lehetőségük van több millió emberhez eljutni.

Ez különösen igaz a nem angol nyelvű tartalmakra!

Elég valószínű, hogy így járt volna J.A. Bayona (Jurassic World: Bukott birodalom, A lehetetlen) filmje is, ha nem a Netflixen debütál, így azonban több napon keresztül vezetni tudta a legnézettebb filmek listáját (Magyarországon épp most előzte meg Kevin Hart új filmje, a Légi csibészek).

Bayona katasztrófafiljéről a 2020 Filmodüsszeia készítőinek is megvolt a véleménye, akik egy külön podcast adást szenteltek a Netflix újdonságának. A műsor legfrissebb részében Géczy Dávid filmrendező Varga Bence reklámfilmessel közösen vesézi ki a megtörtént eseményekből készült, 1972-es légikatasztrófáról szóló legújabb filmfeldolgozást. Az adást meg tudjátok hallgatni Spotify-on vagy az Apple Podcastek között, vagy itt rögtön:

 A film az alapjául szolgáló könyv után a  A hó társadalma címet kapta. Dávid és Bence beszélgetéséből is kiderül, hogynem az első feldolgozása a történteknek, 30 évvel ezelőtt Ethan Hawke és John Malkovich szereplésével is készült egy sokkal hollywoodiasabb feldolgozás, amit a Spielberg és Scorsese filmek producereként ismerté vált Frank Marshall rendezett.

Annak ellenére, hogy az Életben maradtak nem különösebben ragadt meg a köztudatban, a maga idejében sokakat érdekelt, és a mozikasszáknál is jól teljesített. Az összehasonlítás adja magát, mindkét filmnek megvan a maga erőssége és gyengesége, a mostaniban például latin-amerikai színészek játszanak, s a rendező is spanyol ajkú.

Mindig mikor egy könyvnek, egy filmnek, vagy egy valós eseménynek új feldolgozása születik, felmerül a kérdés, hogy volt-e értelme? 

Ha az eredeti olyan jó volt, akkor azért, ha pedig annyira jelentéktelen, akkor azért. Hollywood általában azzal magyarázza a folyamatos remake-lázat (ami korántsem új keletű jelenség, már a 40-es 50-es évek álomgyára is tele volt újrafeldolgozásokkal), hogy az újabb generációk is megismerhessék ugyanazt a történetet, ez azonban ebben az esetben valóban nem csak egy üres frázis, hanem védhető indok.

Én sem igen hallottam korábban erről a Legyek urát idéző katasztrófáról, aminek a valóságban teljesen más végkimenetele lett, mint William Golding pesszimista hangvételű regényének - a könyv nem véletlenül kerül elő a beszélgetésben is.

A valóságban ugyanis az emberek szorult helyzetben sokkal inkább hajlamosak az összefogásra, mint a szembefordulásra, más fajokkal szembeni evolúciós előnyünk is leginkább ebből a képességből fakat.

Dávid és Bence a podcast során beszél a történet vallásos és erkölcsi vetületéről is, az elbeszélés narratív trükkjeiről (ki a főszereplő? ki a narrátor?), és persze a film legnagyobb, legmegrázóbb dilemmájáról, ami a kannibalizmust taglalja, avagy hogy meddig érdemes harcolni az életért, valóban hősök-e a túlélők, és ha igen, valójában miért azok?

Bayona mindig is a hatáskeltés nagymesterének számított, ez még egy olyan gyengébb produkción is meglátszott korábban, mint a Jurassic World második része, és ezt ebben a filmjében is csúcsra járatja. A hó társadalmában bizony nem kevés megrázó szekvencia került, a repülőgép lezuhanása példának okáért valószínűleg a valaha készült legrealistább zuhanásjelenet - ajánlott megnézni még a spoileres podcast meghallgatása előtt.

Íme a film előzetese, ha még nem sikerült eldöntened, mennyire érdekel téged egy ilyen film, és a Netflixen sem jártál mostanában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás