promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamarosan törlik Netflixről mindenki legnagyobb kedvencét, már csak pár napig nézhetjük a filmet ami bemutatása pillanatában rögtön klasszikussá vált
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg előfizetőt szomoríthat el a hír, olyan filmek távoznak most a platformról.

Bár a streaming oldalak, különösen a Netflix annyi tartalommal van tele, hogy egy élet is kevés lenne rá, hogy mindent kipörgessünk, mégis fájó pont, mikor egy általunk nagyon szeretett film lekerül. Hiába fizetünk elő a különböző streaming szolgáltatókra, ma már az sem biztos, hogy a saját tartalmaikat megtartják (lásd korábban az HBO Max vagy a Disney+ esetét).

A Netflixes filmek egyelőre biztos pontok a Netflix oldalán, de itt is rengeteg a licenszelt tartalom, így hónapról hónapra mindig akad pár távozó sorozat, illetve film. Februárban sok egyéb között egy olyan klasszikus is eltűnik egy időre a platformról, amit biztosan sokan bepótolnának, vagy újranéznének. Most pár napig még van rá lehetőség.

A Forrest Gump 14-én, tehát pont Bálint-napon kerül le, olyan 90-es évekbeli klasszikusokkal együtt, mint a Napok romjai, a Deep Impact, vagy az Ha ölni kell. Tom Hanks legendás filmklasszikusa az a film, amiről az is hallott már, aki még nem látta, és jószerével nincs is olyan ember a földön, aki ne szeretné ezt a filmet.

Minden bizonnyal elég sznassz megállapítás, de ez tényleg a világ egyik legjobb filmje.

Már csak azért is, mert tud bárki mondani valamit, ami csak megközelítőleg is hasonlít rá? Se előtte - de ami még fontosabb - se utána nem készült ehhez fogható, ehhez hasonlítható mozi. Én legalábbis nem tudok róla. És nem azért, mert ez valami nagyon rétegfilm lenne, hanem épp annak ellenére, hogy nem az. A Forrest Gump úgy szólít meg mindenkit, hogy nincs benne konformizmus.

Ha azt hiszed, hogy már mindent tudsz a filmről, nézd meg ezt a videóesszét, ami remekül rávilágít egy új nézőpontra, miszerint mind Jenny-k vagyunk, miközben Forrest Gumpok akarunk lenni:

Én még annyival toldanám meg a Retroshock! egyik legjobb videóját, hogy étezik még pár film, ami hordoz hasonló elemeket (a Kis nagy ember Dustin Hoffmannal, vagy A pacák Steve Martinnal), de ilyen kombinációban egy sem. Az ilyen filmekhez nem véletlenül nem készül soha folytatás - mert hát mégis, mit folytassunk valamin, ami szinte tökéletes?​ Ráadásul a Robert Zemeckis adaptációja azon ritka esetek egyike, mikor a film magasan túlszárnyalja a írott eredetijét.

Forrest Gump végigrobog a 20. század második felének amerikai történelmén, de még csak észre sem veszi, mert miként az átlagember elveszik a történelem viharában, úgy veszi semmibe Forrest a történelmet.

Elnökök, popsztárok, társadalmi csoportok és háborúk jönnek-mennek, Forrest azonban semmit sem változik.

Éppen ezért lesz a Forrest Gump egy meglepően konverzatív film. Lehet, hogy Forrest korlátozott értelmi képességekkel bír, de mivel a társadalmi hatások semmilyen befolyással sem bírnak rá, így végig önmaga tud maradni, és ezért sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb is a környezeténél (lásd Dan hadnagy vagy Jenny), mintha egy kívülálló nyugalmával tekintene a világra.

A történelmi tabló csupán humoros hátteréül szolgál Forrest Gump kalandos életútjának, amiben volt élsportoló, háborús veterán, vallási vezető és iparmágnás egyaránt, ezek a címek azonban totálisan hidegen hagyják a címszereplőt, mivel túlságosan jólelkű, naiv és ártatlan hozzá, hogy efféle kapaszkodókra legyen szüksége. Forrest egyszerű világában a mamája iránti szeretete és a Jenny-hez fűződő érzelmei segítik felülemelkedni az emberi gyarlóságon.

Ha eddig nem tetted volna, feltétlenül pótold, ha már láttad, nézd újra. A Robert Zemeckis klasszikusa nem véletlenül képes megszólítani emberek millióit még ma is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás