promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenki látta, mégsem tűnt fel senkinek: elképesztő utalást fedeztek fel a Barbie-ban, komoly per is lehet belőle
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Majd kiszúrta a szemedet, mégsem vetted észre.

A Barbie elképesztően megmozgatta a világot, régóta nem alakult ki akkora párbeszéd egy film körül, mint a Barbie esetében, ami nem mellesleg a tavalyi év legtöbb mozis bevételét termelő mozija is lett - valószínűleg maga a Mattel sem gondolta volna, hogy Margot Robbie, Greta Gerwig és Ryan Gosling ekkora sikert arat.

Az Oscar-jelölések kapcsán ki is tört egy kisebb botrány, miután kiderült, hogy Ryan Gosling és America Ferrera kapott csak jelölést, Greta Gerwig és Margot Robbie pedig (akik a filmnek a szíve-lelkét adták) hoppon maradtak. Ez azonban csak félig igaz, mert az akadémia valójában őket is jelölte. Erről szóló írásunkat lásd itt:

A Barbie-t tehát nem most mutatták be, de még mindig akadnak érdekességek vele kapcsolatban. Egyrészt kiderült, hogy a tavalyi év legnézettebb filmje végül mégsem a Barbie lett, hiába tarolt a mozikban (erről szóló írásunk itt), ugyanakkor az HBO Max-on két hét is elég volt rá, hogy felverekedje magát a streamingszolgáltató TOP10-es listájára.

Sokan csak karácsony környékén pótolták a filmet, de rengetegen éltek az újranézés lehetőségével. Mi is így tettünk, és rögtön akadt pár új gondolatunk a patriarchátus démoni rémével ijesztgető habkönnyű meséről, amit itt tudtok elolvasni. Második nézésre több részlet is feltűnt, például hogy Barbielandben még a homok is műanyag, vagy hogy a Mattel logó a nap, azonban most egy rajongó ezeknél sokkal-sokkal érdekesebb dolgot szúrt ki.

Az utalás valójában elég bennfentes, nem valószínű. hogy bárki is hallott volna róla korábban, hacsak nem dolgozik az iparban, vagy mélyült el nagyon mélyen a Barbie történelemben. A mozifilm rengeteg utalással él, amik a Barbie történelmét érintik, a különféle kollekciók, ruhák, babák, de van egy egészen pimasz kis utalás is.

A film egyik fontos pillanata, mikor Barbie széles vigyorral besasszézik egy középiskolába, abban a hiszemben, hogy megváltotta a világot, és a babázó kislányok most már azok lehetnek, amik csak akarnak. Sasha azonban emlékezetes monológot tart róla, hogy ez épp ellenkezőleg van, Barbie a kizsákmányolás és szexualizálás szimbóluma, sőt, egyenesen náci. 

Ez pont egy olyan jelenet egyébként, ahol Margot Robbie zseniálisan eljátssza Barbie zavarodottságát, ez alapján valóban elég méltánytalan volt őt jelölés nélkül hagyni. Az említett jelenetet itt tudjátok visszanézni:

De mi most nem ezzel foglalkozunk, hanem azzal, hogy Sasha ebben a jelenetben nincs egyedül: három barátnője veszi körbe a kis felvilágosult (anti)feministát, és mindegyiküknek fekete pulcsija van.

Mint kiderült, a négy lány négy Bratz babát szimbolizál, nem csak ugyanúgy voltak felöltöztetve, hanem még a frizurájuk és a stáblistán olvasható nevük is egyezik.

Az elmés fricskában egyébként a Bratz is benne lehetett, mivel korábban a saját Instagram oldalukra is posztoltak ezzel kapcsolatban. A nagy leleplezésről szóló TikTok videó után ezt is meg tudjátok nézni:

Hogy miért ilyen érdekes mindez? Történetesen azért, mert a Bratz babák megjelenésüktől fogva a Barbie legfontosabb konkurensének számítanak, 2001-e megjelenésüket követően rögtön megingott a Barbie egyeduralma, aminek egy hosszú éveken keresztül elhúzódó pereskedés lett a vége a Mattel és az MGA között. Ilyesmire most aligha számíthatunk, főleg hogy Bratz láthatóan vette a fricskát - sőt, lehet hogy előzetesen még egyeztettek is velük, hogy ne legyen baj. Mert összességében nézve akárhogy is nézzük, az ilyen sztoriknak mindig megvan a reklámértéke.

Forrás: Joy

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás