promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Jön az első nagy hőhullám Magyarországra, ekkortól kell készülnünk a perzselő hőségre

Jön az első nagy hőhullám Magyarországra, ekkortól kell készülnünk a perzselő hőségre

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

A meteorológiai nyárral berobban a forróság is, rövidesen nagyon izzadni fogunk.

Eddig még viszonylag kellemes arcát mutatta az időjárás, nem volt túl nagy forróság, ám a jövő héten megérkezik a nagybetűs nyár, helyenként 33-34 fokos maximumokkal. Addig azonban még van néhány napunk, a hétfői prognózis pedig ismételten meglehetősen dunsztos időt mutat, zivatarokkal és 30 fokot megközelítő hőmérséklettel, több helyen pedig másodfokú riasztást is kiadtak.

Hétfőn az ország északi részein délelőtt több lesz a gomoly- és fátyolfelhő, ám délutánra dél felől már jobban beborul az ég, ami záporokhoz és északnyugaton akár zivatarokhoz is vezethet. A délnyugati, nyugati szél több helyen élénk, északkeleten pedig erős lesz, míg a Nyugat-Dunántúlon azonban mérsékelt marad a légmozgás. A nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul​​, melegebb a déli országrészben lesz.

Az ország középső és déli részein inkább napos idő lesz a jellemző, helyenként erős gomolyfelhő-képződéssel, a délutáni órákban az Alföldön és a déli országrészben 28-30 fok körüli maximumokra számíthatunk. Záporok, zivatarok azonban itt is kialakulhatnak.

Hétfőre az egész ország területére kiadta a riasztást a meteorológiai szolgálat, azonban Baranya, Bács-Kiskun, Békés, illetve Tolna vármegyére a másodfokú, narancs figyelmeztetést is életbe léptették zivatar miatt. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyékre pedig felhőszakadás lehetősége miatt adták ki a narancs riasztást.

Az UV-sugárzás szintje hétfőn is magas lesz, így érdemes védekezni ellene, különösen a napos időszakokban. Az ország fölött elhaladó ciklon miatt mind a hideg, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás, fejfájás, szédülés, koncentrációs problémák, valamint vérnyomásingadozás is előfordulhat, továbbá a reumatikus panaszok is felerősödhetnek.

Forrás: Hungaromet