promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Több millió e-mail címet töröl a Google ezen a héten, pár nap maradt a mentésre

Több millió e-mail címet töröl a Google ezen a héten, pár nap maradt a mentésre

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A Google minden olyan e-mail címet töröl, amelybe egy általa meghatározott ideje nem lépett be felhasználó.​

Könyörtelenül betartja a korábban tett ígéretét a Google, ezen a héten töröl minden olyan e-mail fiókot, melybe több mint két éve nem lépett be felhasználó. A szeptember 20-i, pénteki időpont persze nem a semmiből bukkant elő, jó egy évvel ezelőtt lengette be az inaktív fiókok dózerolását a keresőóriás. 

A hivatalos indoklás szerint biztonsági okokból van szükség a törlésekre. Ruth Kricheli, a Google termékkezelési alelnöke tavaly kifejtette: 

„Ha egy fiókot hosszabb ideig nem használtak, nagyobb a valószínűsége annak, hogy feltörik, visszaélnek vele és a tulajdonosa még csak nem is tud majd róla."

Majd kifejtette, hogy ezekre az intézkedésekre azért is van szükség, hogy megvédjék felhasználókat az olyan biztonsági fenyegetésektől, mint a spam, az adathalász csalások és a fiók-eltérítés.

Az Unilad azt írta, a Google belső elemzése megállapította, hogy a régi fiókok sokkal nagyobb valószínűséggel kerülhetnek veszélybe az elavult jelszavak miatt, és tízszer kisebb az esélye annak, hogy kétfaktoros hitelesítést állítanak be rajtuk.

„Ezek a fiókok sérülékenyek, és amint egy fiókot feltörtek, bármire felhasználható, a személyazonosság-lopástól kezdve a nem kívánt vagy akár rosszindulatú tartalmak, például spam vektorokig"

– jegyezte meg Kricheli.

A Google figyelmeztető e-maileket küldött a felhasználóknak

Már idén januárban elkezdte kiküldeni a Google a figyelmeztető üzeneteket a régóta inaktív online postaládákba. Azokra az e-mail címekre futott be a levél, amiket legalább nyolc hónapja nem használtak. Tartalmazta a szöveg azt is, hogy 2024. szeptember 20-án törölni fogják a fiókot, ha a tulajdonosa nem tesz lépéseket.

Aki megkapta a figyelmeztetést és szeretné megtartani a fiókot, három egyszerű lehetőséggel jelezheti, hogy nem engedélyezi a törlést:

Az első az, hogy jelezni kell a Gmail rendszerének, hogy még mindig használatban van a fiók, tehát írni kell egy véletlenszerű e-mailt az egyik ismerősünknek.

A második lehetőség egy fénykép megosztása vagy YouTube-videó megtekintése, miközben abba a Google-fiókba vagyunk bejelentkezve, amit szeretnénk megtartani.

A harmadik módszer a Google Drive vagy a Google Keresés használata, miközben be vagyunk jelentkezve a fiókba. E három lépés bármelyikének legalább évente egyszeri elvégzésével biztosítani lehet, hogy a fiók aktív maradjon.