promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiakadtak a köztévé árvizes animációján, erre futotta a milliárdokból, nevetség tárgya lett a csatorna

Kiakadtak a köztévé árvizes animációján, erre futotta a milliárdokból, nevetség tárgya lett a csatorna

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Nem mindenkinek tetszett az M1 megoldása, ezt talán most nem kellett volna erőltetni.

Rég nem látott árvíz árasztotta el Európa több országát is, mostanra már több halálos áldozatot is követelt a természeti katasztrófa, ami az elmúlt napok heves esőzései miatt alakult ki. A következő napokban Magyarországon is az árvízvédelem lesz a középpontban.

Így aztán nem véletlen, hogy a köztévében is kiemelt figyelmet kap a téma, folyamatosan beszámolnak a vízállásról, a lezárásokról, a következő napok várható történéseiről. Mindehhez felhasználják a modern technika által nyújtott animációs lehetőségeket is, ez azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

Kiakadtak a köztévé animációján

„Az M1 nagyon gagyi pixeles CGI árvíz díszlete csak szerintem marha ízléstelen akkor, amikor emberek ezrei vannak veszélyben és városokat önt el a víz?”

– tette fel a kérdést a Threadsen egy felhasználó, aki az alábbi videóban látható animációt kifogásolta.

Az M1 már több mint 3,5 éve, 2021 márciusa óta alkalmazza a technológiát, amelyről akkor Molnár Csilla, a csatorna meteorológusa mesélt a hirado.hu-nak:

„Az új stúdiónk egy nagy játszótér, abba az egy térbe bele tudjuk varázsolni az egész világot: bebarangolhatjuk New Yorkot, megmutathatjuk London sokszor szomorkás, esős arcát, de egy kattintással a kínai nagy falnál teremhetünk – nem lesznek határok. Felépíthetünk egy egész várost, és azt is tudjuk illusztrálni, milyen pusztítást képes végezni egy természeti katasztrófa. Bármilyen időjárási helyzetet el tudunk magyarázni, vizuálisan szemléltetve a folyamatot”

– fogalmazott.

A technológia hasonló, mint amit a filmes szakmában használnak, greenbox helyett több nagy méretű videófalat alkalmaznak, amely gyakorlatilag valós időben képes 3d-s hatást kelteni, utómunka nélkül.

Molnár Csilla a technológia bevezetésekor elmondta, hogy ennek hála élethűen ábrázolhatnak különböző eseményeket, és látványosabban tudják közölni az időjárási eseményeket a nézőkkel. Minden bizonnyal ezúttal is ez lett volna a cél, ám ez most talán nem a legmegfelelőbb alkalom volt a látványos animáció alkalmazására.