promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rekord árhullám érheti el ezt a magyar várost, métereket fog emelkedni a víz, gőzerővel védekeznek

Rekord árhullám érheti el ezt a magyar várost, métereket fog emelkedni a víz, gőzerővel védekeznek

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Évtizedek óta nem látott árvízre számítanak, javában zajlanak az előkészületek.

Megrendítő képsorok érkeztek és érkeznek folyamatosan Európa számos országából, az elmúlt napokban lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt ugyanis jelentős árhullámok vonulnak végig a folyókon, melyek kilépve medrükből óriási károkat okoznak.

A Dunán napok alatt métereket emelkedik a vízszint, az árhullám tetőzését 850 centiméter környékén várják, ennek megfelelően megtették a szükséges óvintézkedéseket, a lezárásokról Karácsony Gergely közleményt adott ki. A legmagasabb vízszint a hét közepén várható, ezt követően lassú apadásra lehet számítani.

Nem csak a Dunán, hanem azok mellékfolyóin is áradásra kell készülni, a Lajtán megdőlhet a 315 centiméteres rekord is, a jelenlegi vízálláshoz képest akár 2 méteres emelkedésre is számítani lehet – számolt be róla az Időkép. Az Országos Vízügyi Igazgatóság elkezdte előkészíteni a Lajta-szükségtározó megnyitását, a tetőzés itt is szerda-csütörtök környékén várható.

Mindeközben a Mosonmagyaróvárnál a Mosoni-Dunába ömlő Lajta áradása kapcsán Nagy István agrárminiszter, a város korábbi polgármestere is kifejtette aggodalmát, mint mondta, a város térségét minden idők legnagyobb árhulláma fenyegeti, hozzátéve, hogy a 2002-es áradásokhoz hasonló vízszintre kell készülniük.

Gőzerővel készülnek

Közölte, hogy a Malom-ági Lajtát már lezárták a belváros védelme érdekében, kiemelve, hogy a védekezéshez a szakemberek és az önkéntesek segítségére is óriási szükség van:

„Nagyon fontos a fegyelmezettség, egyeztetve a vízügyi és a katasztrófavédelmi szakemberekkel, azt a tájékoztatást kaptam, hogy csúcs közeli állapotok várhatók”

– idézte a Kisalföld. Nagy szerint két szükségtározó megnyitása is tervben van.

Az eredményes védekezés feltétele a jó szervezettség és a fegyelmezettség. Hallgassunk a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédelmi munkatársak irányítására, csak közösen lehetünk sikeresek és eredményesek. Mindannyiunk érdeke ez” – tette hozzá az agrárminiszter, aki maga is besegít a védekezésben.

Mindeközben Karácsony Gergely is beszámolt a budapesti fejleményekről, mint közösségi oldalán írta, a vízügyi szakemberek számtalan intézkedést tettek, kifolyókat és zsilipeket zártak le, a föld alatti felkészülés utolsó lépései ma történnek meg:

„Egymillió homokzsák rendelkezésre állásáról gondoskodik a Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezéshez igénybe vett alvállalkozókkal közösen; ebből hozzávetőlegesen 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni”

– írta, kiemelve, hogy a szigetre csak a védekezésben résztvevő járművek hajthatnak be kedd reggel 8 órától.