promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bedurvul az árvíz Budapesten, métereket emelkedik a Duna, Bécs már víz alatt van

Bedurvul az árvíz Budapesten, métereket emelkedik a Duna, Bécs már víz alatt van

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Órákon belül megtörténik, azonnal lépni kell, további lezárásokra lehet számítani, már a főpolgármester is figyelmeztette az embereket.​

Az Európa-szerte hatalmas esőzéseket okozó, Boris névre keresztelt ciklon több országban is áradásokat okozott, Bécs egy része már víz alá került, ám Ausztria mellett Lengyelországban, valamint Romániában is súlyos a helyzet, emellett Magyarországot is komoly árhullám fenyegeti.

Mint arra korábban Karácsony Gergely felhívta a figyelmet, vasárnap éjféltől harmadfokú árvízvédelmi készültség lép életbe a fővárosban, mivel a legújabb előrejelzések alapján a Duna vízszintje hétfőtől napi egy méterrel emelkedik.

„A jelenlegi, jelentős bizonytalanságot hordozó előrejelzések szerint a folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízállás mellett tetőzik. Ez azt jelenti, hogy a védekezés még intenzívebbé válik”

– fogalmazott.

Bedurvul Budapesten az árvíz

Hozzátette, hogy az árvízhelyzet alakulásától függően a jövő hét második felében akár a Margit-szigetet is lezárhatják, mind a gyalogos, mind pedig a gépjárműforgalom elől.

„Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna, ezért a rendezvények miatt már korábban lezárt belső pesti rakpartszakaszokat az árvíz levonulásáig nem nyitjuk meg újra. A pesti alsó rakpart többi részét és a budai alsó rakpartot szeptember 16-án, hétfőn 20 órától teljesen lezárjuk. A rakpartokon már tilos a megállás, az ott parkoló autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a hétfői nap folyamán elszállítja”

– közölte Karácsony Gergely.

„A Dunához közeli területeken a közösségi közlekedésben a jövő hét közepétől korlátozásokra lehet számítani, amelyek pontos részleteit szakembereink a jövő hét elején határozzák meg.”

A főpolgármester kiemelte, hogy a Fővárosi Vízművek is megkezdi előkészületeit, hogy az áradás ne okozzon fennakadást Budapest és a környező városok ivóvízellátásában, az ivóvíz minőségét is folyamatosan ellenőrizni fogják.

A mostani áradás kapcsán több politikus is megnyilvánult, abban nagy az egyetértés, hogy a fővárost komoly árvíz fenyegeti és mindent meg kell tenni azért, hogy minimalizálják a keletkező károkat.

Budapesten 2013. június 9-én dőlt meg a valaha mért legmagasabb dunai vízállás, akkor 891 centiméteren tetőzött, ami 31 centivel volt magasabb a 2006-os rekordnál. Akkor szintén nagy mennyiségű eső zúdult a folyó vízgyűjtőire.