promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A kegyetlen ciklon középpontja elérte Magyarországot, a Balatonnál szélroham söpört végig

A kegyetlen ciklon középpontja elérte Magyarországot, a Balatonnál szélroham söpört végig

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc

Boris nem kímélte az országot, az aszálynak már szinte nyoma sincs, ilyen időre aligha számítottunk.

Olyan jelentős időjárási eseménnyé vált az elmúlt napokban Magyarországot is elérő ciklon, hogy külön nevet kapott. Boris beterítette a környező országokat, és rengeteg csapadékot hozott magával az ínséges és forró hónapok után, és gyakorlatilag napok alatt ősszé változtatta a kései, szeptember elejei nyarat.

A Balatonnál szélroham söpört végig

Mint azt az Időkép is megírta, hatalmas szélvihar tombolt szombat éjszaka az ország északnyugati részén, a Kab-hegyen 131 km/órás széllökést is regisztráltak, ami a hitelesítést követően vélhetően megdönti a napi rekordot. Szintén éjszaka Fonyód-Várhegyen 130 km/órás szelet mértek, ahogy azt közölték:

„Az északnyugaton tomboló szélvihart a Boris ciklon hátoldalán kialakuló jelentős légnyomás-különbség idézte elő. Középpontja éjjel 1 órakor pont Budapest felett helyezkedett el”

– írták, hozzátéve, hogy a szél „körbetáncolta” Budapestet.

A vasárnap esti órákban is folytatódik a borús, esős idő, északon lehet némi csapadékcsend, a nyugati határszélen azonban ismét erőteljes szélviharra számíthatnak, a hajnali órákban alig 9-10 fok körül alakulnak majd a minimumok, és túl sokkal melegebbre hétfőn délelőtt sem számíthatunk. A hét első napján is jelentős csapadékmennyiség hullik országszerte, a legtöbbre délnyugaton számíthatunk. A délutáni órákban azonban kelet felől már szakadozni kezd a felhőzet, itt a nap is előbújhat. Mindössze 2-3 fokkal lesz ezeken a területeken melegebb, a nappali csúcshőmérséklet így sem haladja meg a 18 fokot.

Keddtől aztán fokozatos javulásra számíthatunk, ekkor már egyre több helyen számíthatunk napsütésre, a csapadéktevékenység is veszít erejéből, szerdától pedig már 25 fokot is mérhetünk, főképp keleten számíthatunk melegebbre, a kettősség továbbra is jellemző lesz az időjárásra. A hosszabb távú prognózisok alapján egészen a hétvégéig nem változik jelentősen, lassú lehűlés várható a hónap végéhez közeledve 1-1 fokot csökkenve, ami végre hasonlít az átlaghoz – ellentétben a hónap elején mért rekordhőséggel.