promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Alig láttak a helyiek hóeséstől, elképesztő havazás zúdult a kánikula után az emberek nyakába

Alig láttak a helyiek hóeséstől, elképesztő havazás zúdult a kánikula után az emberek nyakába

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Múlt héten kánikula, most pedig fagy, megőrült az időjárás. 

Hirtelen tél Tiroli tájakon

Az elmúlt napokban Tirol hegyvidékein már igazi téli időjárás uralkodik, annak ellenére, hogy néhány hete még nyárias meleggel köszöntötték a látogatók. A Boris ciklon hatására szeptember közepén hirtelen nagy mennyiségű hó hullott az osztrák Alpokban, különösen Tirol és Karintia területén, ahol a hegycsúcsokat több mint 50 cm friss hó borítja. A videóban bemutatott hóesés meglepte az ott élőket és a turistákat is, akik néhány napja még a nyár utolsó napsugarait élvezhették.

Egy hét alatt 29°C-ból tél

A videó alatt sokan megjegyezték, hogy alig egy hete még 29°C körüli meleg volt a térségben. Az Alpok vidékén sétálók rövidnadrágban túráztak, és semmi jel nem mutatta, hogy ilyen hamar beköszönt a tél. Ez az éles váltás megdöbbentette a helyieket és a turistákat egyaránt, hiszen a forró nyár után hirtelen téli körülményekkel kellett szembenézniük. A hegyvidéki régiókban nem ritka a szeptemberi havazás, de ilyen intenzitású hóesés korábban ritkán fordult elő ilyen rövid időn belül​ - a TikTok videó készítője jó humorérzékkel a "Let it Snow" című amerikai karácsonyi dalt választotta, ami azért szeptemberben tényleg elég környezetidegennek hangzik.

A Boris ciklon hatása

Az osztrák havazást a mediterrán Boris ciklon hozta, amely nemcsak hideget, hanem rengeteg csapadékot is magával hozott. A hóhatár nagyjából 1000 méter alatt is elérte a településeket, ami a helyiek számára is szokatlanul korai télkezdetet jelent. A ciklon következtében Tirol keleti részein, Kufstein környékén, valamint Obertauernben is jelentős havazás tapasztalható. A meteorológusok további hóesést jósolnak a következő napokra​.

Az osztrák tél korai kezdete

Az osztrák Alpokban a szeptember közepi hóesés egyértelműen jele annak, hogy a tél nem várat sokáig magára. A síparadicsomok már készülhetnek a korai síszezonra, ami a téli sportok szerelmeseinek kedvezhet, de a váratlan hó és hideg miatt a közlekedés is bonyolódott. Egyes hágókon már hóláncra van szükség, több útszakaszt lezártak a veszélyes körülmények miatt​.

A természet kiszámíthatatlansága

A videó tökéletesen illusztrálja, hogy a hegyvidéki időjárás milyen gyorsan változhat. Egyik nap még nyárias meleg van, a következő napon pedig vastag hó borítja be a tájat. Ez a változékonyság különösen fontos a hegyekben, ahol a túrázóknak mindig érdemes figyelemmel kísérniük az időjárási előrejelzéseket, hogy felkészültek legyenek az ilyen szélsőségekre​.

Áradásveszély is fenyeget

A hóesés mellett a Boris ciklon okozta esőzések miatt árvízveszély is fenyeget több osztrák régióban, különösen az alacsonyabban fekvő területeken. A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék komoly problémákat okozhat a folyók vízszintjének emelkedése miatt, különösen Bécs és Linz környékén, ahol a Dunán várható magas vízállás​.