promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Árvíz: Lánctalpasok, 12 ezer katona és önkéntesek tartják kordában a Dunát, nehéz napok elé nézünk

Árvíz: Lánctalpasok, 12 ezer katona és önkéntesek tartják kordában a Dunát, nehéz napok elé nézünk

Borítókép:  BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Az idei, őszi árvíz nemcsak elképesztő erejű, de időt sem hagyott a nyugodt felkészülésre, ennek ellenére a kormány magabiztosan nyilatkozik a témában.

A magyar emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb, fogalmazta meg az árvízhelyzettel kapcsolatban a gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldalán. A miniszter azt írta: a Magyar Honvédség számos eszközzel vesz részt az árvízvédelemben. Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat. A katonaság mintegy 12 ezer embert ad a munkálatokhoz, és akár helikoptert is bevetnek, ha kell.

A Duna teljes vonalán szükség van most a magyar katonák és önkéntesek segítségére. Pintér Sándor belügyminiszter - miután minden külföldi útját lemondta -  megállapította hétfő délelőtt, hogy a felkészülés szintje százszázalékos. 

A védekezésben a vízügyi igazgatóságok mellett részt vesz a honvédség, a rendőrség, a büntetésvégrehajtás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az önkormányzatok, és készültségben van a mentőszolgálat is. 

Pintér Sándor reményei szerint az intézkedések lehetővé teszik, hogy medrében tartsák a Dunát és a mellékfolyókat. Amennyiben ez nem lehetséges, az ideiglenes tározókba engedik a vizet annak érdekében, hogy lakott területet ne érjen el az ár.

Karácsony Gergely főpolgármester egymillió homokzsákkal számol, szerinte ennyit kell megtölteni azért, hogy az évtized legnagyobb árhullámát féken tartsák. A III. kerületi Nánási–Királyok útjára nagy mennyiségű agyagot szállítanak teherautókkal, ami miatt a forgalmat is korlátozni fogják. 

„A következő napokban egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles háttöltés épül ki azért, hogy megtámassza a védvonalat”

– írta a főpolgármester.

Az eső meg csak szakad...

Orbán Viktor miniszterelnök gumicsizmában járta be a veszélyeztetett terület egy részét, ahol vízügyi szakemberekkel egyeztetett. Hétfőn kora reggel pedig már a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzzsel közösen. 

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy öt napja Budapesten még csak 150 cm volt a vízállás, hétfőn délelőtt 11 órakor pedig már 496 cm. A legutóbbi nagy áradás tetőzéséhez 2013-ban kétszer annyi idő kellett, mint most. 

Hétfőn nulla óra óta harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon. Az időjárás pedig egyelőre nem segíti az árvízvédelmet: marad az esős idő, több megyére figyelmeztetést adtak ki.

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították az elmúlt két napban Alsó-Ausztria árvízzel borított területeit, ugyanez a hatalmas víztömeg a következő napokban Magyarországon is átvonul: