promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borzalmas videókon az Európában tomboló árvíz, a Duna megállíthatatlanul emelkedik Budapestnél is

Borzalmas videókon az Európában tomboló árvíz, a Duna megállíthatatlanul emelkedik Budapestnél is

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Semmi nem állíthatja meg a tóduló víztömeget, tragikus a helyzet több országban is.

Magyarországon talán még van elegendő idő felkészülni arra az árhullámra, ami a következő napokban több méterrel növeli meg a Duna vízszintjét. Ha lehet hinni a prognózisoknak, 850 centiméter környékén tetőzhet a folyó, ami mindössze 31 centiméterrel marad el a rekordtól.

Karácsony Gergely az elmúlt napokban már figyelmeztetett a lezárásokra, a politikusok közül pedig többen is megnyilvánultak, többek között Nagy István agrárminiszter is, aki vasárnap délután azt írta közösségi oldalán, hogy minden hivatali programját lemondta.

„Most a gátakon a helyem. Az élet és az értékvédelem a legfontosabb” – fogalmazott.

Így vannak ezzel a szomszédos országokban is, azonban Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban is drámai a helyzet, a következő napok pedig kritikusak lehetnek az árvízvédelem szempontjából.

Borzalmas videón a tomboló árvíz

Több helyen is felkavaró képsorokat rögzítettek, miután több folyó is kilépett a medréből, megállíthatatlanul sodorva el mindent, ami az útjába került. Sajnos halálos áldozatai is vannak a természeti katasztrófának, Ausztriában egy tűzoltó vesztette életét, Csehországban négyen eltűntek, Romániában pedig eddig öt ember életét követelték az áradások.

Az elmúlt hetekben még az Európát sújtó aszályról számoltunk be, most viszont egy Boris névre keresztelt ciklon miatt lényegében napok óta folyamatosan esik – többek között Magyarországon is –, az Alpokba a hó is megérkezett. A hirtelen jött jelentős mennyiségű csapadék viszont több kárt okozott, mint hasznot, ráadásul az időjárás majd csak kedden kezd javulni, a vízgyűjtőknél pedig folyamatosan romolhat a helyzet.

Bécs és Pozsony környékén is szükségállapotot hirdettek, embereket kellett kiköltöztetni otthonukból, a közlekedés akadozik, Csehországban vannak olyan települések, melyeket szinte teljesen elzárt a víz – itt néhány nap alatt több száz milliméternyi csapadék hullott.

Magyarországon még csak most lesz igazán nehéz a helyzet, az Európai Unió mindeközben azon van, hogy anyagilag segítsen a tagországoknak, az azonban már most világos, hogy rendkívüli károkat okozott a hirtelen jött jelentős esőzés, egyelőre azonban még felmérni sem lehet, hogy milyen költségekkel jár az áradás, ami vélhetően az évtized egyik legjelentősebb árvize lehet Európában.