promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bemerészkedtek a barlangba, de lehet nem kellett volna, mert amit ott találtak, az megrémítette a kutatócsoportot is
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem túl messze kishazánktól található egy titokzatos barlangrendszer, rejtélyes élővilággal.

A Móvile-barlang Romániában található egyik legjelentősebb barlangrendszer. A barlang a Hargita megye területén, Móvile falu közelében helyezkedik el. A barlangrendszert a helyiek "Móviléről" nevezték el, ami "lóhátrólt" jelent, mivel a barlang bejárata magasan található és a régi időkben könnyen megközelíthető volt lovagolva. A Móvile-barlang 14 barlangból áll, amelyek természeti ritkaságok tárházát rejtik magukban. A legismertebb és leglátványosabb az "Úrnők barlangja" vagy "Mocăniţa" nevet kapta, amely a legnagyobb belmagasságú barlang és olyan lenyűgöző termekkel rendelkezik, amelyben gyönyörű jégképződmények fedezhetők fel.

Forrás:Profimedia

A barlangrendszert csak regisztrált, hivatalosan képzett túravezetőkkel lehet látogatni. A túrák során a látogatók megcsodálhatják a különböző függőleges és vízi üregeket, a cseppkőképződményeket és az eddig felfedezett barlangi növényvilág különböző megjelenési formáit. A Movile-barlang a világ egyik legizgalmasabb barlangrendszerének számít, mivel egyedülálló ökoszisztémával rendelkezik. A barlangban található levegő teljes mértékben el van zárva a külső környezettől, ami miatt sajátos ökológiai folyamatok zajlanak. Az itt található barlangi ökoszisztéma az egész világon egyedülálló és természeti környezetét tekintve is teljesen egyedi.

A tudósok felfedezték, hogy a Móvile-barlangban 51 féle állat él és ezek közül 34 a világon csak itt fordul elő.

Az egyedülálló barlangi mikroorganizmusok ebben a környezetben történő kutatása rendkívül fontos a tudomány számára, mert ezek megértése segíti a bolygónkon található más, extrém környezetekben élő mikrobák tanulmányozását. A Móvile-barlang egy lenyűgöző és rejtélyes természeti látnivaló Romániában, amely nem csak a barlangrendszerével, de az egyedülálló ökológiájával is kiemelkedő jelentőségű.

Forrás: livescience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás