promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tüntetéstől távol maradó celebeket egymás után lincseli a tömeg, elindult a boszorkányüldözés
Borítókép:  TV2 Play
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagyon régóta nem mozgatta meg az embereket annyira a közélet, mint most.

Mi általában tudatosan távol tartjuk magunkat a politikai témáktól, ha néhanapján születik is egy-egy politikai témájú cikk, akkor is annak a szórakoztató oldalát domborítjuk ki, amire egyébként a politikusok is tudatosan rájátszanak, nem véletlenül lepik el az internetet a vicceskedő, cukiskodó videók.

Az infotainment világnak nagyon fontos része a szórakoztatás, és aki ezzel nem tud azonosulni, az bőven talál magának kedvére valóbb, szárazabb hangvételű sajtóorgánumokat. A legtöbb olvasó azonban elsősorban kikapcsolódásra, szórakoztatásra vágyik, és ezért görgeti az internetet.

Ennek az oka viszonylag egyszerű: egyrészt az érdekes ismeretterjesztő anyagok, közérdekű, a hétköznapjainkat érintő bejelentések, televíziós, filmes, és bulvár hírek egyszerűen jobban érdeklik az embereket, mint a kevésbé megfogható politika, másrészt a téma az internetes térben különösen megosztó.

Ember legyen a talpán, aki egy kommentben bárkit is meg tudott már győzni valaha az igazáról.

Bármilyen meglepő is lehet, de az embereket csak a legkivételesebb alkalmakkor érdekli a politika, például a választásokhoz közeledve.

Ilyen kivételes alkalmaknak lehettünk szemtanúi az elmúlt napokban, mikor Novák Katalin és Varga Judit is lemondott, majd a kegyelmi-ügy okán internetes véleményvezérek tűntetést szerveztek a Hősök terére.

Itt pedig hirtelen nagyot fordult a világ, mert a máskor a politikától többnyire elzárkózó celebvilág hirtelen akarva-akaratlanul, de a politikai játszmák színterévé vált. Több sajtóorgánum is közölte azt a listát, amin azoknak a neve található, akik (valamilyen formában) nyíltan támogatják a rendezvényt. Az internet rejtettebb (illetve kevésbé rejtettebb) bugyraiban is elindult a találgatás, hogy aki nem adta nevét a rendezvényhez, az vajon mit gondolhat?

Cinkos aki néma?

Sokan ezt a leegyszerűsítő narratívát tették magukévá, mintha a helyzet olyan egyszerű lenne. Ahogy azt ma már az Ördög Nóráról szóló cikkünkben megírtuk, attól, hogy egy rendezvény szeretne politikai pártoktól független lenni, még nem biztos, hogy sikerül neki. Ördög Nórának igaza lehet abban, hogy bár a gyermekvédelem fontos, a közéleti témák politikailag át vannak itatva, és nem is tudnak máshogy működni - elég rápillantani a rendezvény szervezőire, vagy a rendezvényen elhangzott bizonyos beszédekre.

Dönthet-e Ördög Nóra, vagy bármilyen ismert személyiség úgy, hogy nem foglalkozik közügyekkel?

Az én válaszom az, hogy bár nehéz belátni, de igen. Attól, hogy valaki jobban látszik, bármennyire is ismert, híres, befolyásos, nagyon is valid érv lehet az, hogy a politikát nemcsak, hogy távol érzi magától, de véleménye is irreleváns. Miért kellene mindenképpen állást foglalnia híres embereknek olyan témákban, amivel egyébiránt nem foglalkoznak?

Máskülönben Ördög Nóra állást foglalt, azt mondta, amit ebben az országban véleménykülönbség nélkül mindenki, és csak a rendezvénytől határolódott el, olyan indokkal, ami lehet unszimpatikus, de attól teljesen érthető is.

Elsőként  azonban Tóth Gabi került a kommentelők kereszttüzébe, bár ebben semmi meglepő sincs,  egyrészt mert az énekesnő már többízben is kifejtette ellenérzéseit az ellenzéki oldallal kapcsolatban, másrészt mert Tóth Gabi esetében teljesen mindegy, hogy mi történik, az internetes nyilvánosság fele egészen biztosan a roszabbik nyelvére veszi az énekesnőt.

Bár Tóth Gabi nagyon népszerű, és ezáltal jókora hatása is van a társadalomra, ezt a hatást talán sokan túlértékelik. Talán épp a celeb mivolta miatt kevésbé releváns az, hogy mit gondol a világról, mivel elsősorban nem ezért, hanem a magánéleti pletykák, és persze a zene miatt követik őt olyan sokan. Ki kit kivel hogyan csalt meg, ha megcsalt egyáltalán?

A témához kapcsolódik, hogy Orbán Viktor TikTok csatornájáról lekerültek azok a tartalmak, amik valamiképpen Azahriához kapcsolódnak - ugye a bevezetésben említettük, a politikusok szeretnek viccesek, szellemesek lenni. Az énekes pályáját ez aligha töri derékba, ellenben miért ne ítélhetné úgy a kommunikációs stáb, hogy nem szerencsés ez a termékpárosítás?

Curtis távolmaradásával kapcsolatban is közöltünk cikket, az ő esetében is jókora adok-kapok indult el, ám az énekes mindig is nyíltan vállalta a kormánypárt iránti szimpátiáját, Győzikével, és még néhány egyéb celebbel együtt.

Sebestyén Balázst is megtalálta magának az internet népe, aki ugyan kilátogatott a tűntetésre, de a kormánykritikus mondatokat kivágta a műsorából. Pontosabban ami az élő adásban lement, az nem kerül fel a Spotify és a Youtube csatornákra, amit a népszerű műsorvezető elég egyszerűen megindokolt:

„Ha az én mondataimat politikai pártok, sajtóorgánumok a zászlójukra tűzik, és kiragadva, nem kontextusában nézik, és egy-egy mondatot felhasználnak politikai célokra, az egész egyszerűen csak árt az ügynek”

Most csak a legismertebb eseteket soroltuk fel, de ebből is látszik az a furcsa gondolkodásmód, ami leginkább egy boszorkányüldözéshez hasonlít. A Redditen elkezdték összeírni azokat a közszereplőket, akik a tűntetés mellé álltak, ezzel párhuzamosan pedig azokat is, akik még nem nyilvánultak meg az ügyben, ezzel is azt sugallva, hogy számukra talán nem is olyan fontos a gyermekvédelem.

Hirtelen fekete-fehér lett minden.

Pedig ez korántsem ennyire egyértelmű, ezer és ezer oka lehet annak, ha valaki nem akarja a nevét adni egy tüntetéshez, amit a politika beárnyékol. Kell-e politikai felelősséget vállalnia valakinek csak azért, mert ismert, és sokat látszódik? Miért ne érezhetné valaki politikai állásfoglalásnak a tűntetésre való kilátogatást, ha a szervezők és a részvevők között sokan többízben vállaltak már politikai szerepet?

Az igazi kérdés nem is az, hogy hibáznak-e azok a hírességek, akikkel szemben hirtelen megfogalmazódik az elvárás, hogy támogassák jelenlétükkel az ügyet, hanem hogy valóban lehet-e politikától mentesen tűntetni, a tanárok, az egészségügyi dolgozók, vagy most éppen a gyermekvédelemérdekében?

Erre valójában mindenkinek megvan a maga előre elkészített válasza. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás