promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Netflix ingyenesen elérhetővé tette az egyik Oscar-esélyes  tartalmát, rengeteg gyanútlan nézőnél kicsaphatja a biztosítékot
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztően rögös utat járt be az animációs film, mire eljutott az Oscar-jelölésig, most YouTube-on bárki megnézheti, a Netflix hivatalos csatornáján.

A Netflix idén különösen sok filmmel képviselteti magát az Oscar-versenyben, van jelöltje a legjobb film (Maestro), a legjobb idegennyelvű film (A hó társadalma), a legjobb rövidfilm (Henry Sugar csodálatos története), és a legjobb animációs film (Nimona) kategórában, miközben, a színészi kategóriákban is érintett a Nyad (Annette Benning, Jodie Foster), a Rustin (Coleman Domingo), és a Maestro (Carey Mulligan, Bradley Cooper) révén. A Netflix Oscar-álmairól ebben a cikkünkben írtunk korábban:

Érdekes módon a Nimona akkor elkerülte a figyelmemet, és bár igencsak valószínűtlen, hogy a Netflix animációja elhappolja a szobrot Hayao Miyazaki animéje A fiú és a szürke gém, a Pixar Elemije, vagy a Sony Pókembere elől, a Netflix mindent elkövet, hogy győzelemhez juttassa a tavaly nyáron bemutatottrajzfilmet. Korábban a Klaus, és a A Mitchellék a gépek ellen nem járt sikerrel, de a bábanimációs Pinokkió  tavaly nyerni tudott.

Most a Netflix saját Youtube csatornájára töltötte fel a teljes animációt.

A Nimona egy roppant népszerű képregény alapján készült, ami itthon is megjelent, és ha minden igaz, akkor a könyvesboltokban csak alufóliába csomagolva találkozhatunk vele. 

A rajzfilm eleve rendkívül nehezen valósult meg, mivel eredetileg a Fox-hoz tartozó Blue Sky Studios vágott bele, ám mikor a Disney felvásárolta a Fox-ot, a Nimona is hozzájuk került. Az alkotók szerint már az animáció 75%-val elkészültek, mikor a Disney úgy döntött, hogy az erőteljes LMBTQ tartalom miatt inkább törli a produkciót, ami végül így kötött ki a Netflixnél. A Nimona magyarnyelvű előzetesét itt tudjátok megnézni:

A Nimona - illeszkedve az elmúlt évek trendjeihez, ami az Irány a Pókverzummal indult, és azóta olyan filmekkel folytatódott, mint a remek Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, vagy a Disney idei szörnyű bukása, a Kívánság - keveri a 3D és a 2D animációt.

Ami a történetet illeti, sok más rajzfilmhez hasonlóan a Nimona is másságról és a kirekesztettségről szól, ahogy a magukat kívülálló hősök végül elfogadtatják magukat, és pont különbözőségük révén vívják ki mindenki más elismerését.

Ez csöppet sem valami új jelenség az az animációs műfajban, az 2000-es évektől kezdődően ráadásul különösen megszaporodtak azok az alkotások, amik a másságot egyenesen az antagonisták főszereplővé emelésével jelenítik meg (Shrek, Gru, Megaagy, Így neveld a sárkányodat, A rosszfiúk, stb.). Így van ez Nimonával is, aki alakváltó, de a társadalom szemében egy gonosz szörny, aki ezért kifejezetten rendszerellenes, lázadó punk stílusban jelenik meg, hogy végül megszülessen a szintézis

A futurisztikus középkori miliőben játszódó rajzfilm nem is ebben mutat újat, hanem hogy nagyon hangsúlyosan behozza az LMBTQ témát (még ha az eredeti képregényhez képest sokat is finomítottak rajta), pontosabban a másik főszereplő mássága a melegségében nyilvánul meg, ami azonban már sok szülőnél felvet kérdéseket.

Ha engem kérdeznének, akkor azt mondanám, hogy teljesen fölösleges az egész woke-vonal, ugyanígy működne a történet, ha csak bajtársakról lenne szó, nem rögtön férfiszerelemről, és ugyanúgy nevelhetnénk a fejlődő gyermekeket elfogadásra, empátiára ilyen tartalmak nélkül is.

A Nimona sokat látott történet, izgalmasan előadva, de a melegség téma rajzfilmekbe ágyazva sokaknál vörös posztó. Mindenesetre most mindenkinek van lehetősége eldönteni, hogy egyedül nézi meg, vagy a gyerekével együtt, hiszen Youtube-on már ingyen megnézheti bárki:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás