promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha többé nem eszel csirkehúst a Netflix új filmje után, a KFC egy életre tiltólistára kerül majd nálad
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem kaptunk gyomorrontást a Netflix új filmjétől, de nem is esett olyan jól, mint vártuk.

A 2000-ben bemutatott Csibefutam ugyan nem az Aardman Animations első mozifilmje, viszont az első igazi sikere volt. Az 1950-es évek Angliájában játszódó, stop-motion technikával készült gyurmafilm sokak kedvencévé vált; köszönhető nemcsak a lehengerlően látványos megvalósításnak, de az egyedi, sokszor morbid humorának, és a sötét tónusú, nyomasztó hangulatának.

A Csibefutam több, mint egyszerű szabadulófilm. Az alkotók kiemelt célja volt, hogy a család minden tagja szórakozni tudjon rajta, ezért tökéletes egyensúlyt teremtettek a gyermek-, és a felnőtt humor között, továbbá komor mélységet adtak a sztorinak azzal, hogy a csirkéket belehelyezték egy olyan közegbe, ami tudatosan hasonlít a koncentrációs táborokhoz. A Csibefutam azóta kultfimmé avanzsálódott, és bár többször is szóba került a folytatás lehetősége, az alkotók inkább elzárkóztak tőle, mondván nem akarnak olyan sequelt csinálni, ami csupán egy újabb bőrlehúzás lenne.

Az viszont már bebizonyosodott, hogy ha az Aardman Animations egy folytatásra adja a fejét, az sikerre van ítélve, hiszen a népszerű sorozat, valamint a 2015-ös mozifilm után elkészítették a Shaun, a bárány folytatását is, ami egészen az Oscar-jelölésig menetelt. Éppen ezért a rajongók kicsattantak a boldogságtól, mikor megtudták, hogy a stúdió és a Netflix 23 év után közösen készíti el a Csibefutam 2. részét.

(Fotó: Profimedia)

A Csirkefalatok hajnala alcímet viselő alkotás előzetese a semmiből robbant be, de annál hatalmasabbat szólt. A kedvcsináló láttán a rajongók biztosak voltak benne, hogy a Csibefutam egy méltó, szórakoztató, az eredeti film stílusjegyeit és hangulatát magában hordozó folytatást kap. De vajon tényleg így lett?

A Csibefutam 2. része ott folytatódik, ahol az első film véget ért. A csirkék a szabadulásuk után letelepedtek egy kis szigeten, Rocky-nak és Rozsdának pedig született egy kiscsibéjük, Molly, akit az anyja mindennél jobban meg akar óvni a külvilágtól és az emberi kegyetlenségtől. Csakhogy Molly mindenben Rozsdára ütött, ugyanolyan vakmerő és kíváncsi, így aztán hamar a Vidám Farmon találja magát, amiről kiderül, hogy nem is olyan vidám. Itt ugyanis csirkefalatok készülnek a mit sem sejtő pipikből, és nem más üzemelteti a csirkegyilkos gyárat, mint a kotlósok Szörnyella de Frásza, a bosszúszomjas Tepsiné.

Gyermeki izgatottsággal ültem le a Csibefutam 2. része elé, és ahogy sorban megjelentek előttem a jól ismert szereplők, egyre inkább magával ragadott a nosztalgia. A csirkefalatok hajnala szerencsére nem akart más lenni, mint 23 évvel ezelőtti elődje: ugyanazzal a stop motion gyurmatechnikával csinálták meg, és bár ízletes volt az összehatás, mégis kicsit rágós maradt a hús, és csupán rövid időre enyhítette az éhségemet.

(Fotó: Profimedia)

Tisztázzuk rögtön az elején: semmi szükség nem volt a Csibefutam folytatására, de ha már megcsinálták, örüljünk neki. Összességében örülhetünk is neki, hiszen az alkotók törekedtek arra, hogy ennyi év után tényleg méltó sequelt tálaljanak fel a rajongóknak. A második rész forgatókönyvét ezúttal is Karey Kirkpatrick és John O'Farrell írta, míg a zenét az első részhez hasonlóan Harry Gregson-Williams komponálta.

Érezhető az a törődés és alázat, amivel az alkotók nekiültek a Csibefutam folytatásának, de őszintén szólva a látványon és a körítésen kívül nem igazán akartak foglalkozni a masszív sztorival. Az a sötét tónus és komorság, ami uralta az első rész biztos lábakon álló történetét, egyáltalán nem köszön vissza a folytatásban, de őszintén szólva az írók szemmel láthatóan nem is akarták nagyon megerőltetni magukat - konkrétan az egész sztorit le lehetne írni 2 mondatban úgy, hogy semmi lényegeset nem hagyunk ki. Az viszont pozitívum, hogy olyan pörgős és akciódús lett az új rész, hogy pillanatok alatt elrepül a 100 perces játékidő.

Ez nem feltétlenül baj: ha az volt a cél, hogy készítsenek egy szórakoztató folytatást, ami reflektál a fast food-ok és a gyorséttermek úttörésére, akkor küldetés teljesítve. A csirkefalatok hajnala egyértelműen a KFC alapítására és térhódítására kacsint ki, ami 1952-ben történt, és éppen emiatt biztos lesznek néhányan, akik ennek a filmnek a hatására kezdik el a veganuárt, vagy fordulnak el egy életre a KFC-től.

Természetesen a filmnek nem célja, hogy propagáljon a húsmentes, vegetáriuánus életmód mellett, és nem akarja lejáratni a gyorsétteremláncokat sem; ez teljes mértékben a nézőkre van bízva, hogy miként reagálnak majd a filmben látottakra, de egy biztos: az egyik jelenet miatt a gyerekek egy ideig nem fogják kívánni a csirkehúst.

(Fotó: Profimedia)

A Csibefutam: A csirkefalatok hajnala ugyanolyan szórakoztató és humoros, mint az eredeti film, viszont nem akar különb folytatás lenni annál, mint amit annak idején a 101 kiskutya is kapott. A sztoriváz ugyanaz, Szörnyella de Frász bosszúra és kutyabundára éhezik, és Tepsiné is azon munkálkodik, hogy meggazdagodjon az újdonságnak számító csirkenuggetsekből, illetve leszámoljon régi ellenfelével, Rozsdával.

A Csibefutam folytatása teljesen olyan, mint a gyorskaja. Tudjuk, hogy egészségtelen, hogy nincs rá szükségünk, mégis könnyen elcsábulunk tőle, mert finom és eteti magát, de csak rövid időre csillapítja az éhséget. A csirkefalatok hajnala ugyanígy meg fogja osztani a rajongókat, valakinek gyomorrontást fog okozni, valaki pedig azonnal rákap majd az ízére. Aki szerette az eredeti filmet, mindenképpen adjon neki egy esélyt, mert ha más nem, egyszeri filmélménynek abszolút megéri belekóstolni.

A Csibefutam: A csirkefalatok hajnala már elérhető a Netflix kínálatában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás